Fiind băiet, păduri cutreieram... Versurile lui Mihai Eminescu i se potrivesc perfect lui Darius Hărdălău. Împreună cu tatăl său, inginer silvic, beiuşeanul a cutreierat de mic pădurile, învăţând să cunoască natura, s-o iubească şi s-o respecte. Poate de aceea, la finalul anilor de liceu, când a trebuit să-şi aleagă o "cărare" spre viitor, a decis să-i calce tatălui său pe urme. 

Acum, Darius e proaspăt absolvent al Facultăţii de Silvicultură din Braşov, cea mai prestigioasă din România. Şi nu oricum: şef de promoţie şi al doilea zecist pe toţi anii de studii din întreaga istorie a instituţiei academice, după actualul rector, Ioan Vasile Abrudan, şi el tot bihorean. În plus, tânărul este şi proaspăt masterand într-un program destinat celor mai buni studenţi silvicultori din lume...

De la Informatică la Silvicultură

Olimpic la Informatică în anii de liceu petrecuţi la Colegiul Naţional Samuil Vulcan din Beiuş, Darius Hărdălău părea destinat unei facultăţi de profil. S-a răzgândit, însă, prin clasa a XI-a. "Din două motive. În primul rând, pentru că nu voiam să stau zi lumină în faţa calculatorului şi să fiu lipsit de interacţiunile umane. Apoi, cred că a contat că tatăl meu este inginer silvic şi am iubit de mic ceea ce face", explică tânărul de ce, după examenul de Bacalaureat, s-a înscris la Facultatea de Silvicultură din Braşov. 

Nu a regretat nicio clipă şi ar lua-o de la capăt, căci "anii de studenţie au fost cei mai frumoşi de până acum". Dar uşor n-a fost. "Mulţi nu ştiu, dar această facultate, pe lângă biologie, cere multă matematică, fizică şi chimie. În plus, fiind un domeniu cu aplicabilitate practică, am avut parte de ieşiri pe teren la majoritatea materiilor şi am avut ocazia să punem în practică tot ceea ce ni se preda la cursuri", povesteşte Darius. 

E important să fii om

Care e secretul unui şef de promoţie? Nicidecum să toceşti, zice tânărul, convins că cea mai bună metodă de a învăţa este să înţelegi, aşa încât să fii capabil să explici şi altora. La fel de important, adaugă Darius, e să te şi distrezi. "Nu am ratat niciodată petrecerile. Când primea un coleg din gaşcă pachet de acasă, de pildă, se organiza neapărat o cină. Contează foarte mult media cu care termini facultatea, dar contează şi să fii om cu ceilalţi. Colegii mei au fost sursă de relaxare şi motivare, iar acum, după patru ani, ştiu că aceste prietenii vor ţine pentru tot restul vieţii". 

Pentru Darius, rezultatele vorbesc de la sine: a reuşit performanţa de a încheia toţi cei patru ani de studii cu media 10, timp în care a participat şi la concursuri internaţionale în Rusia ori Cehia, precum şi la stagii de practică în China. "În anul II am făcut primul meu stagiu de practică, în Beijing. Atunci am înteles cât de importantă este internaţionalizarea unei universităţi, căci oferă posibilitatea de a pregăti studenţi la un nivel superior". 

Master în Finlanda

Darius nu se opreşte aici. În august va pleca în Finlanda, fiind unul dintre cei 20 de candidaţi admişi la ,,European Forestry", un master internaţional în domeniul gestionării durabile a resurselor, întins pe doi ani, cu module de studii oferite de un consorţiu format din universităţi de profil din Europa (Finlanda, România, Austria, Germania, Franţa şi Spania), cu colaborarea unor instituţii din America şi China. 

Fiind un program de studii creat cu sprijinul Comisiei Europene, care oferă bursă pentru întreaga perioadă a studiilor, pentru cele 20 locuri s-au înscris în total 200 de candidaţi. Dintre toţi, Darius s-a clasat pe locul I în Europa şi pe locul III în lume. "Este un master elitist, cu o selecţie foarte dură. Ceilalţi europeni sunt din Bosnia-Herţegovina şi Grecia, dar sunt studenţi şi din Nigeria şi Bhutan", spune tânărul bihorean, decis ca după absolvire să se întoarcă în ţară. 

Întâi la Braşov, unde vrea să urmeze şi studiile doctorale, apoi pe unde îl va duce cărarea...