Orădeanul Ovi D. Pop ocupă locul 9 în topul mondial ar artiştilor fotografi cu cele mai multe imagini acceptate, jurizate şi premiate la competiţiile de profil.

Nominalizarea a fost făcută de Societatea Americană de Fotografie, singura abilitată să facă astfel de clasamente, care a dat publicităţii un top cu peste 10.000 de artişti fotografi din întreaga lume.

În top zece mondial...

Ovi a intrat în top 10 al celor mai buni fotografi din lume acumulând 3.690 de puncte la categoria fotografie color şi 3.733 de puncte la fotografia monocromă.

Pentru a fi nominalizaţi, artiştii fotografi sunt evaluaţi atât din punct de vedere al numărului de participări la competiţii în anul precedent, cât şi din punct de vedere al premiilor obţinute.

Artistul fotograf a acumulat de-a lungul timpului peste 1.100 de premii obţinute la concursuri organizate în 71 de ţări. Numai anul trecut Ovi D Pop a avut 1.467 de acceptări la diferite saloane şi a strâns 424 de premii, din care 151 au fost medalii de aur.

Performanţa artistului orădean a fost depăşită în România doar de artistul fotograf Nagy Lajos din Târgu Secuiesc, care a reuşit în anii 2015 și 2016 să se claseze pe locul 8 la nivel mondial.

Cinci ani de premii

Ovi este recăsătorit, are doi copii şi deţine o firmă de publicitate. Fost atlet, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, a început să facă fotografii încă de când umbla în ţară la competiţii, şi-a dezvoltat această latură ulterior la fotografia de produs şi a încercat fotografia artistică în urma unei excursii în China. "Sunt de 6 ani în acest joc competiţional şi de 5 ani am început să adun premii", spune el.

Artistul şi-a dezvoltat talentul în cadrul fotoclubului Nufărul şi a urmat un master în artă. "Trebuie să cunoşti autorii vechi: cum au făcut, cum au gândit... Talentul te ajută dar dacă nu-l cizelezi n-ai făcut nimic".

În urmă cu doi ani, împreună cu artista fotografă Adela Rusu, Ovi a înfiinţat clubul Varadinum, care într-o scurtă perioadă de timp a reuşit să urce pe locul 33 în topul mondial al celor mai bune fotocluburi.

Pe banii de ţigări...

Ovi şi-a obţinut primul premiu - o menţiune la un concurs în Slovacia - în anul 2014, cu un portret de cerşetor. Prima medalie de aur a câştigat-o la un concurs naţional organizat la Arad.

"Nu m-am dus la festivitatea de premiere pentru că a murit mama, dar apoi am auzit zvonuri că am câştigat pentru că am ajutat clubul din Arad. Am fost destul de supărat. Peste o lună, însă, aceeaşi fotografie, cu fiul meu, a luat medalia de aur la un concurs din Grecia. Aici nu mai putea spune nimeni că a fost pe pile şi că am cunoscut organizatorii", povestește artistul

Treptat, au început să curgă premiile. "Ca să poţi să câştigi, trebuie, în primul rând, să înscrii fotografii la concursuri. Cum m-am lăsat de fumat, banii de ţigări merg acolo. Am făcut un calcul şi numai anul trecut am cheltuit cu taxele de participare cam 2.000 de euro şi am câştigat în schimb, sub diferite forme, cam 1.700 euro. Deşi am ieşit în minus cu 300 de euro, eu zic că e bine", zâmbește fotograful.

Timpul în fotografie

Cea mai premiată imagine creată de Ovi se numeşte "Dead or Alive" şi reprezintă o şosea şerpuită prin pădure care desparte anotimpurile iarna şi vara. Imaginea, realizată cu drona în perioade diferite ale anului şi prelucrată pe calculator, a câştigat nu mai puţin de 153 de premii.

Următoarele proiecte recunoscute de jurii ca fiind valoroase reprezintă nudul unei femei însărcinate în mai multe ipostaze, de la faza incipientă a sarcinii până când poartă copilul în braţe, şi o capelă în plin câmp, pe amplasamentul unei foste localităţi acum dispărute, fotografiată, la rândul său, în diferite anotimpuri care formează un tot în aceeaşi imagine.

"Mi-a plăcut să încerc să surprind trecerea timpului", explică autorul.

Adevărul gol-goluţ

De altfel, cele mai premiate lucrări ale lui Ovi sunt fie axate pe conceptul timpului, fie fotografii de nud. "Cu nudul a fost puţin mai greu. Până de curând, majoritatea fotografiilor reprezentau femei fără cap, pentru că modelul era soţia fotografului, ceea ce, să fim serioşi, nu dă prea bine. Apoi, este şi destul de greu de fotografiat, fiindcă în toată istoria artiştii au fost fascinaţi de trupul feminin şi e destul de greu să vii cu unghiuri şi abordări noi", povesteşte artistul.

Ovi şi-a convins modelele să se lase pozate inclusiv cu faţa, după care, când premiile au început să curgă, subiecţii au încetat să mai fie o problemă.

"La nud sunt importante formele şi lumina. Nu din frumuseţi extraordinare câştigi premii, ci din modul în care ştii să pui modelul în evidenţă. Dacă este un trup mai musculos, mergi pe asta, dacă e mai grăsuţă, urmăreşti rotunjimile. Am avut ca model o fată mai plinuţă care efectiv a plâns când a văzut că am câştigat primul de argint cu imaginea ei", arată fotograful, care simte nevoia să mulțumească tuturor modelelor sale. "Fără colaborarea lor n-aş fi reuşit să iau atâtea premii..."

Gusturile nu se discută

În domeniul artei fotografice premiile sunt cu atât mai greu de obţinut cu cât gusturile diferă în funcţie de ţară. "Cu nudul poţi merge oriunde, pentru că juraţii sunt în general bărbaţi şi o să le placă, dar cu alte fotografii e mai greu. Spre exemplu, în România trebuie să mergi cu fotografii din străinătate, juratul român nu va fi încântat de Maramureş, că-l cunoaşte. Cu fotografii de aici trebuie să mergi altundeva, afară, şi ai rămâne mirat ce bine sunt primite", spune Ovi.

Gusturile diferă de la ţară la ţară. "În Turcia câştigă fotografiile din ţara lor. La o competiţie, din 30 de premii date, doar cinci merg la străini, restul sunt luate de cei de acolo, iar în India juriile apreciază fotografiile puternic colorate, nu contează ce este. În Marea Britanie e cel mai complicat, juraţii preferă imaginile foarte regizate. N-am câştigat niciodată acolo", a declarat artistul.

Smartphone vs aparat foto

Ovi D. Pop este convins că, în ciuda avansului tehnologic, fotografia digitală are un viitor. "Smartphone-urile sunt tot mai performante, dar la evenimente nu vei face niciodată cu telefonul ceea ce poţi face cu aparatul de fotografiat, dacă ştii să îl stăpâneşti", crede Ovi.

Artistul refuză să fetişizeze însă aparatura. "Cu aparatele şi obiectivele este ca şi cu oalele pentru gătit. Contează într-adevăr să foloseşti ceva vase de marcă, pentru că se prinde mâncarea mai greu de fund, dar până la urmă nu oala face mâncarea, ci tu. Tu eşti cel care decide ce ingrediente pune în oală, în ce cantitate, cât lași mâncarea la foc, tot!".

În plus, aparatura, cu cât este mai recentă şi performantă, cu atât e mai scumpă, deci "sculele" de vârf vor rămâne apanajul exclusiv al profesioniştilor şi oamenilor cu stare. Există chiar o glumă care circulă între fotografi: învaţă-ţi copilul să fotografieze şi să prindă drag de această artă. Nu va mai avea niciodată bani de droguri...