Cetatea începe să redevină locuibilă. "Pentru prima dată de la construcţie, Cetatea Oradea are o reţea de utilităţi completă care să îi satisfacă consumul şi nu improvizaţii", a declarat Dumitru Sim, manager de proiect, joi în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.

După un an de lucrări din fonduri europene, în şanţul şi în incinta fortificaţiei s-au introdus 2.400 metri liniari de reţea de apă potabilă, 2.300 metri de reţea de canalizare menajeră şi pluvială, 2.300 metri de reţea termică primară, 1.900 metri de reţea de curenţi tari şi 4.700 metri de reţea de curenţi slabi.

Potrivit reprezentanţilor echipei de proiect, până în prezent au fost reabilitate în proporţie de 90% opt corpuri de clădiri (A, G, H, I, K, L, M, P), diferenţa rămasă constând exclusiv în finisaje şi dotări, iar alte patru corpuri de clădire (B, C, D şi E) sunt finalizate în proporţie de 34%.

În prezent, în Cetate se desfăşoară două contracte de finanţare. Primul contract în valoare de 36,7 milioane lei se referă la cele opt corpuri de clădire din incintă. Lucrările au demarat în aprilie 2010 şi au ca termen de finalizare luna iunie 2015. Cel de-a doilea contract, în valoare de 51 milioane lei, vizează reabilitarea a patru corpuri de clădire şi introducerea de utilităţi în incinta fortificaţiei. Lucrările au început în iunie 2012 şi trebuiesc finalizate tot în iunie 2015.