Din ianuarie 2023, Consiliul Judeţean Bihor va organiza centralizat licitaţiile pentru cumpărarea produselor şi serviciilor de care au nevoie toate instituţiile subordonate, fie că este vorba despre teatre, centre şcolare pentru învăţământul special ori aşezăminte de asistenţă socială.

La propunerea preşedintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, aleşii bihorenilor au votat vineri, în unanimitate, încheierea unui protocol de colaborare cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pentru elaborarea unei aşa numite "foi de parcurs" în scopul înfiinţării Unităţii Centrale de Achiziţii (UCA) la nivelul unităţii administrativ-teritoriale judeţul Bihor.

Potrivit documentaţiei care a stat la baza hotărârii votate de consilierii judeţeni indiferent de apartenenţa politică, intenţia CJ Bihor a înfiinţa UCA este întemeiată pe Strategia naţională în domeniul achiziţiilor publice şi pe un proiect derulat de ANAP cu Banca Europeană de Investiţii ce vizează înfiinţarea a 8 asemenea Unităţi Centralizate de Achiziţii la nivel local în România, într-o primă etapă a unui plan pentru extinderea acestora la nivelul tuturor judeţelor.

Conform referatului de necesitate aferent proiectului de hotărâre, înfiinţarea UCA la nivelul CJ Bihor ar duce nu doar la creşterea transparenţei achiziţiilor publice şi la profesionalizarea funcţionarilor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu, ci şi la creşterea eficienţei cheltuirii banilor publici prin reducerea costurilor de achiziţie a produselor şi serviciilor.

Prin votul dat vineri, consilierii judeţeni au aprobat elaborarea de către CJ Bihor şi ANAP a unui plan pentru înfiinţarea UCA Bihor până la sfârşitul anului viitor, ceea ce înseamnă că ulterior toate achiziţiile instituţiilor subordonate CJ Bihor vor fi făcute centralizat.

"Am intrat în acest parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice astfel ca de la 1 ianuarie 2023 toate achiziţiile instituţiilor subordonate să se facă prin Unitatea Centralizată de Achiziţii", a spus preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă premergătoare reuniunii aleşilor judeţeni.

Potrivit spuselor lui Bolojan, într-o etapă ulterioară, "dacă vor dori acest lucru, vor putea şi primăriile din Bihor" să adere la UCA, pentru realizarea "achiziţiilor repetitive", cum ar fi, cel puţin, materialele destinate funcţionării instituţiilor, carburanţi, energie, consumabile etc.