Judecătoria Beiuş s-a pronunţat, joi, după trei săptămâni de amânări, în procesul deschis pe numele educatoarei Grădiniţei din comuna Pocola, Claudia Avram (foto), pentru neglijenţă în serviciu.

Educatoarea este acuzată că, pe 19 mai 2009, în timpul serviciului fiind, a plecat şi i-a lăsat pe copii în grija unor eleve de gimnaziu, timp în care unul din micuţi a înfipt un creion în ochiul altuia.

Verdict: vinovată!

În urma accidentului, băieţelul vătămat, pe numele său Eric Lăzău, a suferit mai multe operaţii şi, deoarece nu mai vedea nimic cu ochiul rănit, a fost supus şi unui transplant de cristalin, într-o clinică din Cluj.

Potrivit sentinţei Judecătoriei Beiuş emisă joi, educatoarea a fost condamnată la 5 luni de închisoare cu suspendare, la plata unor despăgubiri civile de 4.306 lei şi 399 de euro, precum şi la daune morale de 60.000 lei, toate în solidar cu grădiniţa. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.

Avocatul victimei, Răzvan Doseanu, a şi anunţat că va ataca soluţia, prin recurs, care se va judeca la Tribunalul Bihor. "Apreciem că se impune majorarea daunelor care sunt prea mici raportat la suferinţele copilului", a declarat Doseanu.

NUP

Claudia Avram a fost reclamată de părinţii copilului imediat după accidentul care a dus la orbirea parţială a micuţului, atât la conducerea Inspectoratului Şcolar Bihor cât şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş.

La vremea respectivă, BIHOREANUL a prezentat pe larg povestea, deoarece iniţial, femeia nu a fost sancţionată, din cauză că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bihor au considerat că accidentul nu s-a produs din culpa acesteia. De asemenea, procurorul care a supravegheat în primă fază cauza a decis neînceperea urmăririi penale faţă de educatoare, aprecind că "din actele premergătoare a rezultat că acest incident nu s-a datorat lipsei de supraveghere din partea educatoarei Avram Claudia".

Ulterior, după ce povestea a fost prezentată de ziarul nostru, iar familia victimei a făcut plângere împotriva soluţiei, prim-procurorul procurorul Parchetului Beiuş a reluat ancheta. "Au existat probe cum că ancheta nu a fost completă, motiv pentru care cercetările au fost reluate", a declarat BIHOREANULUI prim-procurorul Gligor Sabău.

Premieră

Astfel că, după finalizarea cercetărilor, în luna ianuarie 2011, Claudia Avram a fost trimisă în judecată. Conform rechizitoriului, educatoarea "a lăsat la îndemâna copiilor creioane ascuţite, periculoase, deşi avea ca sarcină de serviciu să asigure securitatea copiilor şi să verifice permanent spaţiul, prentru a preveni accidentele".

Totodată, se mai arăta în document, femeia "a încredinţat supravegherea copiilor unor eleve, din declaraţiile acestora rezultând că nu era prima oară când educatoarea a făcut acest lucru, iar motivul pentru care a părăsit grădiniţa nu era unul stringent. Prin faptele sale, învinuita a cauzat o vătămare importantă unui minor, ceea ce întruneşte elementele infracţiunii de neglijenţă în serviciu".

Condamnarea educatoarei Claudia Avram reprezintă o premieră, cel puţin în judeţul Bihor. "Este pentru prima oară când un cadru didactic din Bihor este condamnat. Am mai avut un profesor din Suplacu de Barcău cercetat, dar ancheta s-a finalizat cu neînceperea urmării penale", a declarat jurista IŞJ Bihor, Ramona Bacter.

Între timp, vederea copilului rănit s-a îmbunătăţit, dar el nu va putea niciodată să practice vreun sport şi are probleme mari de acomodare la soare, fiind nevoit să poarte mereu ochelari.