600.000 lei! Aceasta este suma pe care o pun la bătaie Consiliul Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect pentru a stimula bihorenii să colecteze selectiv gunoaiele din gospodării și de pe spațiile publice, urmând să acorde 6 premii a câte 100.000 lei pentru tot atâtea comunități locale care se vor dovedi cele mai eficiente în cadrul unei acțiuni intitulate Luna Curățeniei și care se va desfășura în iunie.
Curățenie împreună
Cu unanimitate de voturi, aleșii bihorenilor au aprobat miercuri, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean desfășurată online, încheierea unui parteneriat între CJ și ADI Ecolect (structură în care sunt asociate toate administrațiile locale din județ, pentru gestionarea integrată a colectării deșeurilor), pentru ca luna următoare să organizeze în comun activități de curățare și colectare a gunoaielor sub egida „Luna Curățeniei”.
„Ne propunem să aducem împreună administrația județean și administrațiile locale, mediul de afaceri, școala, bisericile, organizațiile non-guvernamentale, mass media și cetățenii pentru a face curățenie în județul Bihor”, se arată în expunerea de motive care a însoțit proiectul de hotărâre supus dezbaterii consilierilor județeni.
Practic, potrivit acestuia, CJ Bihor și ADI Ecolect vor contribui cu 200.000 lei și respectiv 400.000 lei pentru a organiza un concurs între comunitățile locale din cele 6 zone de colectare a deșeurilor din județ (municipiul Oradea fiind exclus de la „competiție”), urmând să fie recompensată câte o localitate din fiecare zonă, care se va dovedi cea mai harnică în strângerea deșeurilor în mod selectiv, atât din gospodării, cât și de pe spațiile publice.
Table smart, mese de ping-pong...
Într-o conferință de presă premergătoare reuniunii aleșilor județeni, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, care a inițiat acest proiect, a explicat că scopul întrecerii este ca în Luna Curățeniei comunitățile locale să colecteze o cantitate cât mai mare de deșeuri, iar ulterior acestea să fie strânse cu respectarea principiilor colectării selective.
Mălan a spus că în fiecare zonă de colectare va fi recompensată cu premiul cel mare câte o localitate, dar vor fi răsplătite și locurile doi și trei. „Premiul de 100.000 lei va consta în participarea Consiliului Județean și Asociației Ecolect la realizarea unui proiect local, stabilit de comunitatea locală, cu condiția să fie proiect de mediu și să se adreseze și copiilor”, a spus vicele CJ, precizând că premiile II și III vor fi table inteligente pentru școli și mese de ping-pong.
O campanie de informare îi va ține la curent pe bihoreni cu privire la detaliile acestei competiții în care sunt stimulați să își înfrumusețeze propriile localități.