În premieră absolută, Cimitirul Municipal Oradea a rămas duminică, de Paştele Morţilor, închis pentru vizitatori.

Spre deosebire de alţi ani, orădenii au fost opriţi de autorităţi să depună flori şi lumânări la mormintele celor dragi din cauza restricţiilor impuse de epidemia de COVID-19.

"Este pentru prima dată când cimitirul este închis de Paştele Morţilor. Am luat această măsură nu împotriva celor care doreau să se reculeagă la mormintele celor dragi, ci pentru a evita un număr mare de vizitatori nepoftiţi care ar fi venit probabil în virtutea obişnuinţei, ştiind că în această zi primesc ceva de la cei aflaţi în cimitir", a declarat directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica.

De prezat că decizia a fost luată peste noapte de către conducerea ADP, după ce săptămâna aceasta conducerea societății a anunțat că cimitirul funcționează cu program normal iar, în mod excepțional de Paștele Morților, accesul auto va fi taxat cu 50 de lei.

Practic, cimitirul a fost deschis duminică doar pentru oficierea unei înmormântări, şi aceea în prezenţa a doar opt persoane, după care paznicii au pus lacătul pe poartă.

Un echipaj de Poliţie a vegheat pentru respectarea restricţiilor impuse de ordonanţele militare.

Prin tradiţie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Paştele Morţilor, cunoscut ca şi Paştele Blajinilor, la o săptămână de la sărbătoarea de Învierea Domnului.