Creștinii ortodocși și greco-catolici orădeni au sărbătorit Învierea Domnului, pentru prima dată în istorie, cu bisericile închise și păzite de Poliție.

„Stați acasă!”

Reprezentanții celor două biserici surori au dat curs cererilor autorităților și au oficiat slujba de Paști cu bisericile goale, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

În premieră absolută, credincioșii greco-catolici și-au sfințit singuri Paștile rugându-se în Joia Mare în același timp cu preoții care slujeau în biserică.

La rândul său, pentru a descuraja credincioșii să iasă din case, clerul ortodox orădean a pregătit păhărele cu Paști pe care le-a împărțit enoriașilor încă de sâmbătă, fără să mai aștepte noaptea Învierii.

În multe biserici slujba de Înviere s-a ținut după un ritual auster, fără să se bată toaca și fără ca alaiul să înconjoare sfântul lăcaș de trei ori, astfel încât credincioșii să nu fie ispitiți să iasă din casă. Și nu au ieșit!

"Nu vezi om pe străzi..."

Sâmbătă noaptea, cu un sfert de oră înainte de începerea slujbei de Paşti, străzile orădene erau pustii.

Din Rogerius şi până în Piața Unirii abia dacă au putut fi numărate trei maşini, şi acelea gonind grăbite, ca din calea unui prădător.

În lipsa trecătorilor, Oradea aducea cu oraşul fantomă prin care personajul lui Will Smith vagabonda fără grijă în plină apocalipsă zombi, în filmul "I am a legend".

Pe străzile orădene, acoperite de o linişte grea ca un capac de oală sub presiune, mai circulau doar maşinile de Poliţie.

Fiecare biserică mai importantă avea arondat propriul echipaj, instruit să împiedice formarea de grupuri, în lumina roş-albastră a girofarurilor.

"La noi, oamenii sunt mai disciplinaţi. Chiar dacă ziua mai umblă unii fără rost, seara nu vezi om pe străzi, ceea ce este foarte bine pentru că se evită răspândirea bolii", a explicat un poliţist.

„Hristos a înviat!”

Cu câteva minute înainte de miezul nopții, piațetele din jurul bisericilor au prins viață.

Ieșiți în stradă, cu lumânări în mână, preoții și-au înconjurat bisericile o singură dată, în loc de trei, cum era obiceiul, pentru a revenit cât mai repede în sfântul lăcaș. Alaiurile formate doar din sutane au dat momentului un aer grav.

Pentru a veni în întâmpinarea credincioșilor închiși în case, Biserica greco-catolică a transmis în direct slujba oficiată de PS Virgil Bercea în Catedrala Sfântul Nicolae.

La fel, peste drum, preoții ortodocși din Biserica cu lună, conduși de parohul Teodor Cristea, au intrat în biserică imediat după miezul nopții, majoritatea cu măști chirurgicale pe față.

„Deschideți, mai-mari, porțile voastre și voi, porți veșnice, ridicați-vă, ca să intre Împăratul măririii”, a poruncit parohul Cristea, în timp ce bătea cu crucea în poarta bisericii. Când porțile s-au dat în lături, în spatele lor s-a dezvelit biserica, atât de goală încât corul a prins ecou.

„Hristos a înviat!”, au urat preoții. „Adevărat a înviat”, au răspuns, în numele credincioșilor, îngrijitorii bisericii. Pentru prima dată în istorie, din spatele ușilor închise...