Premieră importantă pentru pacienți, la secția ORL din Spitalul Județean din Oradea. Reprezentanții unității anunță că medicii au reușit o intervenție deosebit de complexă, care vizează eliminarea unor tumorilor maligne ale gâtului.

Conform unui comunicat transmis presei joi, operația a fost făcută cu succes în cazul unui bărbat în vârstă de 68 de ani care s-a prezentat la spital cu simptome de răgușeală, insuficiență respiratorie, și dificultăți de alimentație (la înghițit). După investigații, acesta a fost diagnosticat cu un carcinom laringian extins (tumoră malignă).

„Stadiul avansat al bolii a exclus orice alt tratament cu conservare de organ, așadar s-a efectuat o laringectomie totală cu evidare ganglionară. Intervenția chirurgicală a presupus îndepărtarea în totalitate a laringelui (organul respirației și fonației) și refacerea tubului digestiv, prin suturarea faringelui”, se arată în comunicatul trimis de purtătorul de cuvânt al unității, Lisa Crăiuț.

Informarea subliniază că intervenția a fost una extrem de delicată, atât prin prisma complexității regiunii anatomice abordate, cât și prin îngrijirea postoperatorie și durata extinsă de spitalizare.

Pacientul a fost operat pe 18 octombrie. Procedura a durat 5 ore și a decurs bine, fără complicații, după cum spun reprezentanții instituției.

Bărbatul a fost sub supraveghere medicală în cadrul secției de Anestezie-Terapie Intensivă, iar în prezent se simte bine.

„În funcție de rezultatul histopatologic, se va stabili dacă acesta va trebui să urmeze un tratament oncologic”, arată comunicatul.

În intervenție au fost implicați medici și asistenți medicali din cadrul secțiilor clinice ORL, respectiv ATI I.

Echipa operatorie a fost compusă din Dr. Ciprian Venter - medic primar ORL, Dr. Huba Mozes - medic primar ORL, Dr. Natalia Cucos - medic rezident ORL, Dr. Gheorghe-Ioan Prada - medic primar ATI și As. Serina Sime - asistentă instrumentară.

„Această intervenție complexă, realizată pentru prima dată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, reprezintă un pas important pentru Secția Clinică ORL, în ceea ce privește intervențiile chirurgicale care se efectuează pentru această patologie. Astfel, se dorește îmbunătățirea ratei de supraviețuire și a calității vieții pacienților postoperator”, mai arată comunicatul spitalului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!