Surpriză şi nu prea la constiuirea Consiliuli Judeţean Bihor, eveniment care a început sâmbătă la ora 11 în prezenţa prefectului Claudiu Pop, subprefectului Cristian Bitea, ministrului transporturilor Ovidiu Silaghi şi episcopului ordotox Sofronie Drincec.

După strigarea "catalogului", moment în care s-a consemnat absenţa consilierului judeţean Dorel Dume (PDL) şi a lui Radu Ţîrle (sosit cu întârziere deoarece a fost blocat în trafic), ordinea de zi a reuniunii a consemnat prima surpriză în momentul validării mandatelor celor 35 de reprezentanţi aleşi la scrutinul din 10 iunie.

Comisia de validare, prezidată de conservatorul Traian Bogdan, a propus plenului invalidarea PDL-istului Călin Mocan din funcţia de consilier judeţean, după ce a luat act de documentele înaintate de Prefectura Bihor conform cărora, în momentul depunerii candidaturii, Mocan nu îndeplinea condiţiile legale.

În acel moment, potrivit juriştilor Prefecturii, Călin Mocan era formal prim comisar al Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu şi, printr-un artificiu, s-a mutat la Comisariatul Judeţean Cluj pe o funcţie de execuţie, ulterior cerându-şi şi obţinând suspendarea sa din calitatea de funcţionar public.

În momentul formulării propunerii de invalidare, liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu, dar şi Mocan însuşi, au protestat vehement, ameninţându-i pe preşedintele CJ Cornel Popa şi pe ceilalţi consilieri judeţeni că dacă vor vota propunerea de invalidare vor face obiectul unei plângeri în instanţa judecătorească de competenţă.

În ciuda acestui avertisment, membrii CJ au procedat la vot, iar rezultatul acestuia s-a soldat cu doar 6 voturi pentru validarea mandatului lui Mocan (aparţinând grupului PDL), 26 de consilieri s-au abţinut (grupurile PNL, UDMR, PSD), iar alţi 2 au votat împotriva validării.

Pentru validare era necesară majoritatea simplă, adică 50% plus 1 din numărul consilierilor aleşi. Având în vedere acest rezultat, mandatul lui Călin Mocan a fost invalidat, astfel încât, potrivit legii, la următoarea reuniune a CJ, grupul democrat liberal ar trebui să facă o altă propunere. Următorul candidat de pe lista depusă la Biroul Electoral Judeţean este Mihai Toderici, care a fost consilier judeţean în mandatul trecut.

Chiar şi după consemnarea hotărârii de invalidare, Călin Mocan a continuat totuşi să rămână pe scaun, refuzând să părăsească sala de şedinţe a Consiliului şi declarând că va ataca în Contenciosul Administrativ, la Tribunalul Bihor, hotărârea plenului.

Decizia de invalidare este premieră absolută de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Bihor.

Toţi ceilalţi consilieri judeţeni aleşi pe 10 iunie au fost validaţi şi au depus jurământul conform legii, la momentul transmiterii acestei ştiri membrii CJ dându-şi votul pentru alegerea celor 2 vicepreşedinţi. Pentru ocuparea acestor funcţii, au fost făcute două propuneri: una din partea PSD, vizându-l deocamdată pe senatorul Ioan Mang, care încă nu şi-a depus demisia din camera superioară a Parlamentului, având la dispoziţie 15 zile pentru a nu fi în incompatibiltate, în timp ce grupul UDMR l-a propus, cum era de aşteptat, pe Alexandru Kiss.

BIHOREANUL a prezentat pe larg, în urmă cu trei săptămâni, cum a profitat Călin Mocan de relaţii, de partid şi de lege ca să poată candida la Consiliul Judeţean fără să lase din mână şefia Gărzii de Mediu Bihor. Întrucât funcţia publică de conducere de la Oradea îi interzicea să candideze, PDL-istul şi-a rezolvat o mutare conspirativă la Cluj, pe un umil post de execuţie, fix până în prima zi după alegeri, când visa să-şi reia fotoliul de şef rezervat acasă. Doar că schimbarea Guvernului i-a încurcat socotelile...

Citiţi detalii, în articolul "Mocan, ultima fentă: PDL-istul a vrut şi un loc în Consiliul Judeţean şi să rămână şef la Garda de Mediu"