Un medic tânăr, născut și crescut în Oradea, specializat în Italia și în Franța, unde este și referent național pentru tumori osoase, a efectuat la spitalul privat Pelican o intervenție chirurgicală în premieră națională, transplantând un femur, adus de la Banca de Țesut Osos din Franța, unei tinere paciente care, la 9 ani, a suferit o fractură gravă a femurului, iar ulterior i-a fost descoperită o tumoare a acestuia.

Pacienta se simte bine, iar peste câteva luni „nimeni nu-și va da seama că a suferit această intervenție”, a explicat dr. Adyb Adrian Khal, chirurgul care a realizat operația. De altfel, tânăra a spus, plină de optimism, că visează ca în trei luni să poată alerga.

„I-am salvat și viața”

Intervenția chirurgicală a fost efectuată vineri la Spitalul Pelican din Oradea, asupra unei paciente de 31 de ani care la vârsta de 9 ani a suferit o fractură la femurul piciorului stâng în urma unei căzături pe gheață, suportând ulterior mai multe intervenții chirurgicale și fiindu-i identificată o formațiune tumorală agresivă pe femur, fapt care, de-a lungul anilor, i-a scurtat piciorul cu 4 centimetri, acest lucru având și consecințe negative asupra ortostatismului, provocându-i dureri la nivelul bazinului și coloanei vertebrale.

Sarcomul osos, cum a explicat luni, într-o conferință de presă, dr. Adyb Adrian Khal, specializat în Ortopedie-Traumatologie și Ortopedie Oncologică, reprezintă o patologie rară, cu o incidență de un caz la 100.000 persoane/an, iar tratamentul radical este amputarea, ceea ce are un impact devastator din punct de vedere fizic, psihic și social.

„I-am salvat membrul inferior, dar i-am salvat și viața. Ne concentrăm pe salvarea vieții, dar și pe funcționalitate, pentru ca pacientul să poată fi reinserat în viața socială. (...) După perioada de recuperare, care estimăm că va dura 6-8 luni, pacienta va fi o persoană normală și când se va plimba pe bulevard nimeni nu-și va da seama că a suferit această intervenție”, a explicat chirurgul.

Răspunzând unei întrebări, acesta a precizat că fără această intervenție, care a durat șapte ore și jumătate, „pacienta ar fi rămas cu handicap, invalidă”.

Amputație, protezare sau transplant

Dr. Khal, „născut și crescut în Oradea”, fiul unui alt medic cunoscut în comunitate, endocrinologul Rafik Khal, a relatat jurnaliștilor că intervenția a constat în rezecarea a circa 25-28 centimetri din femurul afectat de sarcom al pacientei, ceea ce a presupus disecarea tuturor vaselor și nervilor, precum și îndepărtarea mușchilor, după care a urmat o reconstrucție osoasă, în sensul că „s-a sculptat alogrefa (n.r. – femurul provenit de la Banca de Țesut Osos din Franța, pentru a fi modelat după conformația pacientei), s-a făcut osteosinteza (n.r. – funcționalizarea osului sub aspectul irigării), și apoi reconstrucția părților moi (n.r. – vasele sanguine, nervi și mușchi) pentru a fi reinserate pe alogrefă”.

Medicul a explicat că în acest caz pacienta a avut o tumoare osoasă benignă, nu malignă, dar însăși existența ei i-a afectat starea de sănătate și calitatea vieții, astfel că o intervenție chirurgicală, alta decât amputația, era singura soluție pentru a-i restaura sănătatea.

Intervenția, a mai spus dr. Khal, putea fi făcută fie prin protezare, această variantă prezentând însă inconvenientul că durata de viață a unei proteze este limitată, or vârsta pacientei este tânără, motiv pentru care s-a preferat transplantul, cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de transplantul altor organe (de pildă hepatic, renal ori pulmonar) riscul de rejectare a alogrefei este infim.

„Am spart gheața”

Operația efectuată vineri la Spitalul Pelican a fost posibilă, a subliniat medicul, datorită unei colaborări bune între CAS și rețeaua Medicover, din care face parte unitatea sanitară din Oradea, și este o premieră națională. În Franța, însă, acolo unde dr. Khal activează de 5 ani la Spitalul Universitar din Marsilia (al doilea oraș din această țară), astfel de intervenții se fac deja uzual, însuși medicul orădean având un „palmares” de 70-80 de asemenea operații doar anul trecut.

Întrebat de jurnaliști despre costul intervenției, medicul a afirmat că nu poate oferi această informație, însă acesta este de ordinul sutelor de mii de euro. „O intervenție de acest fel, pentru un pacient român, are un anumit preț, de obicei pacienții se îndreaptă spre centre de referință din străinătate pe baza formularului S2 (n.r. - pentru decontarea de către CAS). La noi (n.r. – adică în țară) costurile sunt mult mai mici, datorită colaborării dintre sistemul național al asigurărilor de sănătate și rețeaua Medicover. Dacă e să comparăm costurile, este mult mai avantajos să facem astfel de intervenții aici, iar efortul pentru statul român este mult mai mic”, a spus dr. Khal.

Prin transplantul osos de femur efectuat la Oradea, acesta a afirmat că „am spart gheața” și a adăugat că își dorește, la fel și conducerea Spitalului Pelican, ca această unitate, și implicit Oradea, să devină un centru de referință în chirurgia ortopedică oncologică de transplant. „Cred că reușim deja să acoperim întreaga gamă de patologie ortopedică, inclusiv sfera tumorală și inclusiv la nivel de ortopedie pediatrică”, a spus dr. Khal.

„Cred că un element important care asigură pacienții, comunitatea din Oradea, din Vestul țării, este că în Spitalul Pelican există echipe care se bazează pe colaborare, pe determinarea tuturor de a dori binele pacientului și pe o pregătire meticuloasă a fiecărei intervenții”, a spus medicul.

Urmează recuperarea

Pe de altă parte, dr. Bimbo-Szuhai Erika, șefa secției de Terapie Intensivă a Spitalului Pelican, a declarat că pacienta se simte bine, ea fiind deja transferată din această secție într-una de ortopedie și urmează să facă un tratament de recuperare într-un spital de specialitate.

„Pacienta este fără dureri, a început recuperarea la Ortopedie, iar la sfârșitul săptămânii se poate externa pentru a începe recuperarea într-un spital de recuperare”, a spus dr. Bimbo.

De notat că pacienta a ajuns la Spitalul Pelican din Oradea la solicitarea acesteia, în urmă cu o lună și jumătate, iar după ce cazul său a fost analizat de o comisie pluridisciplinară s-a decis că soluția cea mai bună a fost transplantul de femur.

„Am speranța că în trei luni pot să alerg”

Pacienta a declarat că l-a găsit pe dr. Adyb Adrian Khal pe internet în 2022, când a suferit încă o fractură a femurului, însă la vremea respectivă medicul activa doar în Franța.

„Până acum 6 ani am avut o viață normală, de atunci am început să am un mers șchiopătat și să am dureri, a devenit mai complicat. De la începutul anului (n.r. - curent, 2024) am început să merg în cârje. Nu m-a afectat (n.r. - la serviciu) pentru că am muncă de birou, dar era inconfortabil. Nu puteam să alerg, nu puteam să fac niciun fel de sport, nu puteam să merg mult pe jos”, a relatat pacienta.

Tânăra a spus că „acuma mă simt bine” și chiar că „am speranța că în trei luni pot să alerg”.

Atenție, imagini explicite din timpul operației! 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!