Un bărbat de 57 de ani din comuna Căpâlna a devenit primul furnizor bihorean de plămâni destinaţi unui transplant.

În noaptea de miercuri spre joi, mai multe organe ale acestuia – între care, în premieră, şi plămâni – au fost prelevate la Spitalul Judeţean din Oradea, de o echipă complexă, formată din trei ortopezi bucureşteni şi unul orădean, un oftalmolog, un chirurg plastician şi un anestezist din Oradea, plus doi medici şi un asistent din Hamburg (Germania).

"Pacientul avea o malformaţie arteriovenoasă în trunchiul cerebral şi a suferit o hemoragie cerebrală, intrând în moarte cerebrală, astfel că după ce familia şi-a dat consimţământul i-au fost prelevate mai multe organe: corneea, ficatul, ţesut osos, piele şi, în premieră pentru Oradea, plămânii", a declarat joi BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Transplanturi.

Potrivit acesteia, rinichii bărbatului decedat nu au putut fi folosiţi, iar în ce priveşte prelevarea plămânilor, în condiţiile în care în ţară nu se face transplant de plămâni, au fost exportaţi în Germania.

"Noi am anunţat la Bucureşti că avem plămâni şi, în baza cooperării din Eurotransplant (n.r. - programul european de transplant), au fost anunţaţi colegii din Germania, care au prelevat plămânii, aceştia fiind exportaţi pentru a fi folosiţi acolo", a explicat dr. Pantiş.

Paradoxal este că, deşi bihoreanul decedat era fumător, plămânii săi erau în stare foarte bună.

Operaţia de prelevare, a doua pe anul în curs, a durat aproximativ trei ore.

Printre participanții la prelevare s-au numărat, din Oradea, medicul anestezist Ștefan Pataki, asistentul anestezist Ghergheli Otto, medicul plastician Mirela Mladin, asistenta de anestezie Haucs Emese, rezidentul de ortopedie Bogdan Furdui, medicul oftalmolog Ryian Bageruti, dar și experții în transplant Radu Zamfir și Andrei Nica, ambii din Capitală.