În premieră, doi finanţişti suspendaţi din funcţii pentru suspiciuni de corupţie au fost repuşi în drepturi. Nu pentru că s-ar fi dovedit nevinovaţi, ci din cauza unei erori judiciare care a făcut ca procesul lor să fie suspendat, iar ancheta penală reluată de la capăt.

Protagoniştii poveştii sunt Ionel Vancu şi Adrian Bucurean, foştii şefi ai Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Beiuş trimişi în judecată anul trecut de procurorii Parchetului Bihor pentru protejarea unor evazionişti acuzaţi de un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de 3,6 milioane lei.

Procesul celor doi s-a terminat înainte să înceapă, deoarece judecătorii au descoperit că procurorii au încadrat greşit faptele funcţionarilor, eroare care i-a obligat să facă dosarul pachet şi să-l retrimită la Parchet pentru refacerea întregii anchete penale.

Motiv numai bun pentru ca Vancu şi Bucurean să-şi ceară înapoi funcţiile din care fuseseră zburaţi. Culmea, le-au şi primit, cu amendamentul că până se termină cercetările vor face naveta la Oradea.

Evazionişti cu protecţie

Povestea fraudei de la AFP Beiuş, prezentată pe larg de BIHOREANUL anul trecut, a fost scoasă la iveală în 2009 de procurorii Parchetului Beiuş, care au descoperit că, în condiţiile în care Codul Fiscal prevede executarea silită a firmelor care nu achită TVA şi impozitul pe profit în termen de 30 de zile, mai multe firme beiuşene funcţionau bine-mersi deşi de 4-5 ani acumulaseră datorii de peste 3,5 milioane lei. Iar asta cu protecţia şefului AFP Beiuş, Ionel Vancu, şi a subalternului său, şeful Serviciului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice, Adrian Bucurean, care nu au permis subalternilor să le execute silit, ba - mai mult - uneia dintre ele i-au şi eliberat certificate cum că nu avea datorii, pentru a se putea prezenta la licitaţii şi a lua credite de la bănci.

Ca urmare a anchetei procurorilor, ambii şefi au şi fost puşi sub urmărire penală, sub acuza de abuz în serviciu. Anul trecut, dosarul a fost preluat de Parchetul Bihor, iar pe 4 mai 2011 Vancu şi Bucurean au fost trimişi în judecată şi suspendaţi din funcţii, iar averile le-au fost puse sub sechestru până la stabilirea verdictului final.

La DNA, via Parchetul Bihor

Început în noiembrie 2011 la Judecătoria Beiuş, procesul a fost suspendat însă la primul termen, căci judecătorul a descoperit mai multe nereguli în dosarul de urmărire penală. În primul rând, încadrarea juridică a acuzaţiei de abuz în serviciu contra intereselor publice a fost stabilită greşit, în baza Codului Penal, şi nu a Legii 78/2000 privind combaterea corupţiei, cum s-ar fi impus. În plus, potrivit aceleiaşi Legi 78/2000, dacă faptele sunt comise de şefi ai unor instituţii publice din municipii ori dacă prejudiciul provocat depăşeşte 200.000 euro, ancheta trebuia să intre în competenţa DNA. Aşa că, de vreme ce cercetările s-au făcut de către un alt parchet, judecătorii au fost obligaţi să restituie dosarul pentru refacerea urmăririi penale de către "organul competent". După ce soluţia Judecătoriei Beiuş a fost menţinută şi de Curtea de Apel Oradea, în primăvara acestui an dosarul a ajuns, aşadar, din nou pe masa procurorilor. De data asta, la DNA.

Vor înapoi

03 Mihaiu.jpgScăpaţi de statutul de inculpaţi, fiindcă au devenit doar urmăriţi penal, în luna iunie a acestui an Vancu şi Bucurean au solicitat conducerii Direcţiei Finanţelor Bihor să-i repună în funcţiile din care fuseseră suspendaţi. "Ne-am confruntat cu o situaţie care ne-a depăşit, motiv pentru care am transmis cererea la Direcţia juridică şi la Direcţia de resurse umane a Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală, ca să dispună ei o soluţie în acest caz", a explicat BIHOREANULUI şeful Direcţiei Finanţelor bihorene, Ioan Mihaiu (foto).

Răspunsul a venit săptămâna trecută, după mai bine de două luni de aşteptare. Căci, după cum susţine Mihaiu, cazul a reprezentat o premieră chiar şi pentru şefii de la Bucureşti. "În final, ambele Direcţii au concluzionat că trebuie să dea curs cererii, deoarece motivele pentru care s-a dispus suspendarea din funcţii a celor doi au încetat", spune Mihaiu.

Atâta doar că, deşi sperau să se întoarcă la Beiuş, Vancu şi Bucurean au fost detaşaţi la Oradea, "pentru a nu dăuna în vreun fel noii anchete pe care o face DNA", explică Mihaiu.

"Au scris ce-au vrut"

Interpelaţi de BIHOREANUL, Vancu şi Bucurean consideră reîncadrarea lor în sistem ca fiind cât se poate de firească. "Domnii procurori au scris ce-au vrut în dosarul nostru", spune Vancu, în timp ce Bucurean e convins că noua anchetă va demonstra că întregul caz este construit pe "falsuri". "Până acum noi am uzat de dreptul la tăcere, pentru că ancheta a fost una abuzivă", zice Bucurean, aducând ca argument faptul că procurorii au stabilit un prejudiciu nereal, le-au respins toate apărările şi au inclus ca probe declaraţii "mincinoase" de la subalterni. "Oamenii au declarat că noi nu i-am lăsat să verifice o firmă sau alta. Dar i-am ţinut noi de mână? Păi, dacă au fost nemulţumiţi, trebuiau să comunice mai sus, să facă note scrise. Dar nu există nimic în acest sens", susţine finanţistul.

În aşteptarea noii anchete, Vancu şi Bucurean fac naveta pentru a veni zi de zi la serviciu, însă se declară mulţumiţi. Este un drept pe care l-au recâştigat cu greu şi cine ştie pentru câtă vreme, mai ales că DNA i-ar putea din nou trimite în judecată. De data asta cu un dosar fără cusururi de procedură care să-i salveze...


ÎN AŞTEPTARE
Hoaţa a plătit

Cazul celor doi şefi de la Administraţia Finanţelor Beiuş nu este întru totul singular, conducerea Direcţiei Finanţelor Publice Bihor fiind obligată s-o reîncadreze şi pe Violeta Vesa, funcţionara care a falsificat statele de plată ale instituţiei virându-şi aproape 40.000 lei din salariile colegilor în propriul cont bancar şi în cel al fostului soţ, şi el inspector în cadrul Direcţiei.

Povestea a fost prezentată în decembrie anul trecut de BIHOREANUL, imediat după ce procurorii Parchetului Oradea au "spălat-o" pe finanţistă, concluzionând că aceasta ar fi comis o... "greşeală de calculator". Tot atunci s-a aflat că, între timp, femeia aflată în concediu de creştere a copilului, deci suspendată din funcţie, se asociase într-o firmă de consultanţă împreună cu şeful Serviciului de Achiziţii de la Spitalul Judeţean, Bogdan Iurcov, instituţie supravegheată financiar chiar de soţul ei, care ulterior a băgat divorţ pentru a se disocia de ea.

În urma dezvăluirilor, aberanta soluţie a fost infirmată iar ancheta reluată însă nefinalizată până azi.  "Violeta Vesa a plătit paguba creată şi a fost reîncadrată, însă într-un alt post. După finalizarea cercetărilor, se vor dispune măsuri împotriva ei", a declarat şeful DGFP Bihor, Ioan Mihaiu. Potrivit directorului, odată cu revenirea în instituţie, Vesa a renunţat la firma în care era asociată. "A comunicat faptul că a ieşit de asocierea respectivă", a mai spus Mihaiu.