După ce edilul a precizat că realizarea consorţiului, ce urmează să îl aibă coordonator pe Carp şi drept organe decizionale Consiliile de Administraţie ale celor două spitale (acestea păstrându-şi fiecare personalitatea juridică), managerul Spitalului Judeţean a anunţat că sistemul "va funcţiona în patru domenii": o platformă comună de laboratoare, o platformă comună pentru achiziţiile de echipamente şi materiale, una pentru prepararea hranei şi, în fine, de personal.
Laborator integrat
Pentru început, a spus Carp, prima activitate care va fi gestionată în comun de cele două spitale este cea de laborator, de care depinde în proporţie de 80% acurateţea diagnosticelor şi stabilirea tratamentelor, şi care în întreaga Europă trece prin reforme radicale, impuse din motive financiare. Conform prezentării lui Carp, în Franţa, Germania, ţările scandinave şi chiar în Ungaria, tendinţa este, şi încă de câţiva ani, a înfiinţării sau concentrării unor laboratoare mari, complet automatizate şi cu servicii diversificate, care asigură prelucrarea de probe şi furnizarea de rezultate pentru regiuni geografice tot mai întinse, tocmai în scopul eficientizării activităţii.
Concret, în cazul Oradiei, a spus Carp, activitatea de laborator va fi integrată, astfel încât la Spitalul Municipal va funcţiona un laborator central, iar la Judeţean Unitatea de Primire a Urgenţelor va îngloba actualul laborator, care va presta servicii specifice, pentru urgenţe. Imediat ce integrarea va fi realizată, laboratorul central va prelua probele biologice de la toate secţiile celor două spitale din oraş, le va prelucra, iar rezultatele vor fi anunţate în format electronic, chiar şi într-un minut de la finalizarea prelucării.
Automatizare, relocare de personal
Atât primarul Ilie Bolojan, cât şi managerul Gheorghe Carp, au afirmat că în vecini, la Szeged, un asemenea sistem funcţionează de mai mulţi ani, rezultatul fiind scăderea cheltuielilor şi creşterea eficienţei. "În prima fază şi acolo s-a opus chiar medicul şef, care acum spune că a fost soluţia cea mai bună", a arătat Bolojan, adăugând că de atunci, în Szeged nici nu mai există laboratoare private. La rându-i, Carp a spus că în laboratorul central al consorţiului spitalicesc din Oradea urmează să fie prestate servicii inclusiv pentru clinici private, dar şi pentru spitalele departamentale (CFR şi Militar).
Managerul de la Judeţean a precizat, de asemenea, că laboratorul central va fi complet automatizat, ceea ce va permite relocarea - nu concedierea - unei părţi din personalul medical mediu, aproximativ 30 de asistente putând fi distribuite în secţii clinice, în timp ce economia de materiale ar fi anual de circa 100.000 euro. Carp a mai spus că pentru ca sistemul să funcţioneze, va fi necesară respectarea unei discipline mai severe, întrucât probele de laborator vor fi preluate zilnic numai într-un anumit interval orar, în rest urmând să fie făcute doar analize de urgenţă.
Pasul 2: o singură "bucătărie"
Fără a preciza termene pentru următoarele etape ale "unificării" activităţilor celor două spitale din Oradea, dr. Carp a spus că acestea vor avea şi o "platformă comună de preparare a hranei", în incinta fostului spital de Neurologie şi Psihiatrie, aflat acum în renovare. De asemenea, el a afirmat că şi activitatea de achiziţionare de aparatură şi materiale va fi comună, economiile fiind făcute prin scăderea preţurilor de achiziţii (en-gros costă mai puţin decât en-detail) şi prin reducerea personalului TESA. De asemenea, Carp a adăugat că riscul ca un spital să intre în criză de materiale va fi redus substanţial, deoarece pe viitor se vor încheia în special contracte-cadru, astfel încât firmele să fie obligate să poată furniza oricând diverse produse, fără însă ca spitalele să fie obligate să facă achiziţii în cantităţi excedentare.
Specificând că membrii Consiliilor de Administraţie ale Spitalului Judeţean şi Spitalului Municipal şi-au dat deja acordul de principiu pentru înfiinţarea consorţiului, primarul Ilie Bolojan a anunţat că decizia efectivă aparţine Consiliului Local, care va dezbate proiectul la reuniunea din 28 august.
Dacă acesta îşi va da acordul, municipalitatea va organiza o licitaţie pentru desemnarea unei firme specializate care să asigure proiectarea, execuţia şi echiparea viitorului laborator central.