Managerul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, dr. Ovidiu Laurean Pop, alături de şefa compartimentului de Radioterapie a Centrului Oncologic, dr. Szabo Edina, şi de dr. Teodora Flonta au anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că personalul ce deserveşte acceleratorul de particule din cadrul Centrului va lucra, începând din 15 octombrie, în trei schimburi.

Până acum, deşi norma de lucru a medicilor, asistentelor şi tehnicienilor de la Radioterapie este de 6 ore pe zi, aceştia lucrau chiar şi câte 10 ore zilnic. „Nicăieri în ţară nu se mai întâmplă acest lucru", a spus dr. Pop, arătând că măsura a fost luată din mai multe motive.

Mai multă muncă pentru mai mulţi bolnavi

În primul rând, este vorba despre preluarea de către compartimentul de Radioterapie al Centrului Oncologic a întregii activităţi care, până în luna iulie, se desfăşura la secţia de cobaltoterapie a Spitalului Judeţean, în Staţionarul II. Acest lucru, care era prevăzut, coroborat însă şi cu preluarea pacienţilor oncologici din judeţele Arad, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş (iar o vreme şi de la Szeged, din Ungaria, după ce acceleratorul linear de particule de acolo s-a defectat), a făcut ca personalul medical din Centrul Oncologic orădean să fie supraîncărcat cu pacienţi, încât medicii, tehnicienii, asistentele şi fizicienii medicali au lucrat, din vară, zilnic, de la ora 7 dimineaţa până la 22 seara, deci mult peste programul obişnuit de lucru (care este de 6 ore), fără a fi remuneraţi pentru munca suplimentară.

Efectul, a spus dr. Pop, a fost că fiecare medic a avut „în lucru" 30 de pacienţi, plus alţi 120 pe listele de aşteptare, pentru a intra în radioterapie, adică a fi trataţi cu acceleratorul linear de particule. „Vrem ca în octombrie să ajungem ca fiecare medic să se poată ocupa de 80 de pacienţi", a adăugat dr. Szabo.

„Am găsit şi o modalitate legală de a plăti colegii noştri pentru munca pe care, din 15 octombrie, o vor desfăşura în trei schimburi, între orele 7 şi 23. Până acum, deşi norma lor este de 6 ore pe zi, au lucrat câte 9-10 ore zilnic, peste program, fără să fie plătiţi", a spus managerul Spitalului Municipal.

Pregătiţi pentru un nou „supersonic"

În condiţiile în care acceleratorul linear de particule din Oradea este la cele mai înalte standarde, dr. Szabo Edina a precizat că timp de un an şi jumătate întreaga echipă medicală de la compartimentul de Radioterapie a Centrului Oncologic s-a pregătit intens pentru a şti să lucreze cu aceste echipamente. „Suntem în situaţia în care noi acum conducem un supersonic", a spus doctoriţa, amintind că acceleratorul linear este cel mai precis dispozitiv de iradiere a pacienţilor, astfel încât dozele să fie precis ţintite doar asupra tumorilor, fără a afecta şi ţesuturile sănătoase din jurul lor.

Dr. Szabo a amintit, de asemenea, că pregătirea personalului a fost coordonată de un specialist din Cluj, conferenţiarul universitar Kocsa Gabriel, iar la Centru a fost angajată şi o doctoriţă care a mai lucrat cu un accelerator linear de particule în Marea Britanie, dr. Renata Zahu.

Tot cu referire la aparatul pe care Centrul din Oradea îl deţine, medicii au subliniat că în perioada cât acesta a fost în rodaj, deşi se tratau pacienţi, el a trebuit oprit pentru o defecţiune, „timp de trei sau patru zile". Având în vedere acest lucru, precum şi nevoia foarte mare de asemenea aparate, dar şi faptul că municipalitatea a fost prevăzătoare când s-a construit Centrul, amenajând şi un al doilea buncăr, există speranţa ca anul viitor la Oradea să fie achiziţionat, cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii, un al doilea accelerator de particule.