Pentru prima oară, toţi parlamentarii bihoreni, indiferent de apartenenţa la un partid sau altul, s-au unit, la iniţiativa deputatului Cseke Attila, în apărarea intereselor cetăţenilor, mai exact a reprezentaţilor firmelor mijlocii din Bihor a căror administrare fiscală a fost mutată, pe 1 februarie, în baza unui ordin al preşedintelui ANAF, de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor la Direcţia Regională a Finanţelor Publice din Cluj.

Cei 17 senatori şi deputaţi din Bihor au dat publicităţii, marţi, o scrisoare de protest adresată Ministerului Finanţelor şi ANAF, inclusiv preşedintelui acesteia, Gelu Ştefan Diaconu, exprimându-şi "nemulţumirea şi mâhnirea profundă" determinată de Ordinul nr. 3.649/15 decembrie 2015 prin care a fost schimbată competenţa teritorială a activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii din marea majoritate a judeţelor României.

Pe drumuri

Cei 17 parlamentari arată că, în cazul judeţului Bihor, aplicarea acestui ordin afectează 1.082 de contribuabili, din care 390 de contribuabili mijlocii, 2 contribuabili nerezidenţi şi 690 de contribuabili mijlocii cu sedii secundare, în sensul că reprezentanţii acestora vor fi obligaţi să se deplaseze la Cluj de fiecare dată când vor avea nevoie de acte fiscale.

"Despre ce fel de apropiere de cetăţean, de contribuabil, persoană fizică sau în speţă, de persoană juridică, poate fi vorba, când un serviciu public accesibil până în data de 1 februarie 2016 la administraţia judeţeană în care îşi au domiciliul fiscal aceste societăţi comerciale se schimbă şi obligă contribuabilul să acceseze serviciul public la sute de km depărtare, într-un alt judeţ? Unde este respectul faţă de contribuabil?", se întreabă, retoric, semnatarii scrisorii de protest.

La stânga-mprejur!

Parlamentarii bihoreni afirmă că preşedintele ANAF, deşi a invocat necesitatea "eficientizării" activităţii de administrare fiscală, nu a făcut decât să sporească birocraţia pe care o au de înfruntat firmele, obligându-le la "noi cheltuieli şi pierdere de timp prin noi măsuri de centralizare, de această dată la nivel regional", şi îi cer "reanalizarea urgentă a situaţiei create şi revenirea la modalitatea de organizare a activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii, aşa cum era în vigoare anterior datei de 1 februarie 2016".

Mai mult, senatorii şi deputaţii bihoreni arată că în cazul Ordinului nr. 3.649/2015 preşedintele ANAF nu a respectat "obligaţia de transparenţă", acesta nefiind supus dezbaterii publice", fapt care încalcă prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, şi cer să primească un răspuns până la data de 22 februarie.

Scrisoarea de protest este semnată, în ordine alfabetică, de senatorii Biro Rozalia, Cristian Bodea, Florian Bodog, Valeriu Boeriu, Gavrilă Ghilea, Gheorghe Bogdan, Florica Cherecheş, Gheorghe Costin, Cseke Attila, Ioan Cupşa, Sonia Drăghici, Ioan Hulea, Liviu Laza-Matiuţa, Adrian Merka, Ioan Roman, Szabó Ödön şi Lucia Varga.

Până în prezent, pe această temă au mai reacţionat doar senatorii PNL Gavrilă Ghilea şi Cristian Bodea.

Citiţi pe această temă şi articolul Clujul ne ia banii! Administrarea fiscală a firmelor mijlocii se mută la Cluj, secătuind veniturile judeţului şi punând pe drumuri afaceriştii bihoreni