Premierul Ungariei, Viktor Orbán, vicepremierul pentru comunităţile de peste hotare, Semjén Zsolt, dar şi ministrul pentru resurse umane, Balog Zoltán, europarlamentarul Tőkés László, preşedintele UDMR Kelemen Hunór, senatorul Szabó Ődön, deputata Biró Rózália sunt doar o parte din oficialităţile care, alături de reprezentanţi ai Bisericilor istorice maghiare din Ardeal, au participat, luni, la deschiderea noului an universitar şi la inaugurarea unui nou corp de clădire din campusul Universităţii creştine Partium, instituţie de învăţământ superior finanţată de Guvernul maghiar.
Festivitatea s-a desfăşurat în Biserica Oraşul Nou de pe strada Primăriei, plină cu studenţi, părinţi, cadre universitare, dar şi enoriaşi reformaţi, în faţa cărora premierul Ungariei a ţinut un discurs scurt dar concis care a stârnit ropote de aplauze. Viktor Orbán s-a declarat mândru de faptul că statul maghiar a contribuit la ridicarea Universităţii Partium deoarece "noi, maghiarii, ne uităm cu respect şi mândrie la toate facultăţile noastre pentru că aici se decide ce loc vom ocupa între naţii", dar şi pentru că "este o universitate creştină, purtătoarea celor mai frumoase tradiţii catolice şi protestante: iubirea creştină, dreptatea sau responsabilitatea".
"Împreună vom pieri sau vom creşte"
Premierul Ungariei a ţinut să sublinieze, de asemenea, că maghiarii sunt meniţi să rămână împreună, indiferent de locul în care trăiesc. "Ne înmulţim sau vom dispărea, luptăm pentru noi ori ne lăsăm asimilaţi, ne apărăm propria cultură ori alte culturi ne vor da la o parte. Vedem clar că Ungaria şi părţile ei rupte vor avea o soartă comună. Împreună vor dispărea ori tot împreună vor creşte şi se vor dezvolta. Trebuie să avem atitudine", a spus Orbán.
De aceea, a mai spus şeful Guvernului de la Budapesta, maghiarii din Ardeal vor avea un sprijin permanent din partea ţării mamă. "Ungaria este suficient de puternică să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia maghiarilor din Ardeal. Părţile sunt ale unui întreg, iar un întreg este format din părţi. Ţara mamă şi comunităţile din afara graniţelor au soartă comună. Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari. Dubla cetăţenie, susţinerea învăţământului în limba maternă, de la grădiniţă şi până la învăţământul superior, sunt doar începutul... Avem programe care vă ajută să vă dezvoltaţi şi să vă bucuraţi de viaţă acolo unde trăiţi, în armonie cu majoritatea. Am învăţat un lucru de la Tőkés László. Trebuie să avem atitudine pentru că doar împreună creştem, împreună ne putem construi viitorul. ", a spus Orbán.
Viitor comun
Premierul Ungariei a mai arătat că "maghiarii vor avea un viitor comun în bazinul carpatin", referindu-se şi la "programul de unificare naţională" care a debutat în 2010 prin oferirea posibilităţii dublei cetăţenii etnicilor maghiari din afara graniţelor Ungariei. "Slovenii, slovacii, sârbii şi maghiarii se sprijină unii pe alţii. Sperăm că şi România va merge, cândva, pe acest drum", a mai punctat Orbán, ca un mesaj pentru Guvernul României.
Premierul Ungariei a promis, de asemenea, că va susţine în continuare Universitatea Partium, de la care aşteaptă să pregătească tineri puternici şi mai ales curajoşi şi care gândesc liber.
"Drumul pe care l-am parcurs împreună îşi va atinge scopul doar dacă vom putea aduce în slujba ţării tineri bine pregătiţi, care vor putea continua munca de reîntregire. Viitorul maghiarimii stă în acei tineri care vor fi suficient de puternici şi curajoşi ca să aleagă familia, comunitatea, naţiunea, suficient de îndrăzneţi încât să decidă pentru valorile tradiţionale europene. Acei tineri reprezintă viitorul maghiar care pot gândi liber, care înţeleg că dacă dorim ca Ungaria să fie a maghiarilor iar Europa a europenilor, atunci trebuie să vrem ca Ungaria şi Europa să fie creştine şi nu ca acum, fără conştiinţă şi ameninţată de o populaţie mixtă, fără credinţă. Noi vrem un tineret maghiar plin de vitalitate şi credem că veţi contribui din plin la propăşirea naţiunii maghiare. Doar prin ei, Ungaria va fi, din nou, mare", a subliniat Orban Viktor, în discursul său.
De patru ori binecuvântată
După deschiderea festivă, încheiată cu intonarea imnului naţional al Ungariei, invitaţii au participat şi la inaugurarea noului corp de clădire construit din fonduri guvernamentale maghiare de pe strada Sulyok István iar pe drum, Orbán a fost aşteptat de zeci de orădeni, enoriaşi reformaţi şi nu numai, care au ţinut să-l salute. "Vă mulţumim pentru ceea ce aţi făcut şi faceţi pentru noi", i-au spus oamenii, urându-i totodată "putere şi sănătate".
Binecuvântată de episcopii romano-catolic, reformat, evanghelic şi unitarian, clădirea a fost inaugurată oficial de şeful Guvernului de la Budapesta şi rectorul Universităţii, Pálfi József, care au tăiat panglica purtând culorile steagului maghiar: roşu, alb şi verde iar apoi au vizitat noul aşezământ universitar.
Ulterior tăierii panglicii, Orbán a fost invitat să viziteze noua clădire, în care sunt amenajate săli de cursuri pentru Facultăţile de Arte şi Litere, un amfiteatru şi o bibliotecă universitară.