În prezenţa unui public numeros format din medici, reprezentanţi ai Spitalului Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică şi ai CAS Bihor, Fundaţia pentru Sănătate Bihor a decernat vineri, pentru a şasea oară, premiile Dr. Marta Buteanu, iniţiate în memoria primei românce medic cu rang universitar, născută la Beiuş şi consacrată, la începutul secolului trecut, la Budapesta.

Un "pionier"

Evenimentul s-a derulat în sala mare a Primăriei Oradea. Cel dintâi laureat din acest an a fost profesorul Marius Bembea, al cărui Laudatio l-a prezentat dr. Ritli Ladislau spunând, mai în glumă, mai în serios, că în cazul acestuia "pentru a justifica acordarea premiului este suficient să-i rosteşti numele", iar asta datorită meritelor cu adevărat de excepţie în două specializări – pediatrie şi genetică medicală.

Doctorului Bembea i se datorează screeningul neonatal al fenilcetonuriei, dar şi întemeierea la Oradea a Centrului Regional de Genetică Medicală, dezvoltarea fostului Spital de Copii, pe care de altfel l-a şi condus o vreme, dar şi punerea bazelor Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, plus realizarea a peste 150 de articole ştiinţifice, din care 15 cărţi scrise ca unic autor sau în colaborare cu alţi cercetători.

L-a "deraiat" pe Bumbu jr.

Tot vineri, un nonagenar a devenit cel mai venerabil laureat al Premiilor Dr. Marta Buteanu. Este vorba despre dr. Octavian Giurgiu, un psihiatru născut cu 93 de ani în urmă şi care a activat la fostul Spital de Neuropsihiatrie (acum secţie în cadrul Spitalului Municipal), emigrând în Germania Federală în 1986, dar revenit după un deceniu în ţară, la Oradea, unde continuă să locuiască împreună cu una dintre fiicele sale.

În cuvântul de Laudatio, dr. Adrian Bumbu, membru al Comitetului Director al Fundaţiei pentru Sănătate, fiul reputatului urolog Gheorghe Bumbu, a făcut o confesiune suprinzătoare, spunând că întâlnirea cu dr. Giurgiu l-a "amprentat" atât de puternic încât, deşi a ajuns la poziţia de medic primar în urologie, a renunţat pentru a studia şi a se dedica psihiatriei.

In memoriam

Cvartetul de premianţi a fost completat de două doctoriţe care au lucrat la Direcţia de Sănătate Publică, epidemiologul Zoia Bitea, şi respectiv la fosta secţie exterioară din comuna Popeşti a Spitalului Teritorial Marghita (acum Centru Medico-Social), Kekedi Judith, ale căror merite profesionale au fost prezentate de şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, şi de managerul Spitalului Dr. Pop Mircea, Bradacz Aliz.

Participanţii la festivitate au fost răsplătiţi cu scurte intermezzo-uri muzicale de un duet vioară-pian format din Andrada Ciupeiu şi Valentina Ventel, de la Departamentul de Muzică al Universităţii.

Premiile Dr. Marta Buteanu au fost instituite la iniţiativa primului preşedinte al Fundaţiei pentru Sănătate Bihor, dr. Foldes Adalbert, în memoria primei românce medic universitar. Născută la Beiuş în 1888 şi şcolită la Viena, aceasta a devenit asistent universitar la Budapesta, unde a şi decedat în decembrie 1918, după ce a contractat gripă de la bolnavii pe care îi îngrijea, fiind înmormântată în cimitirul din Beiuşul natal.