A doua ediție a galei Uniunii Ziariștilor Profesioniști, filiala Bihor, a consemnat premierea a 10 dintre membrii redacțiilor locale pentru activitatea din cursul anului trecut, jurnalistul anului 2023, cei mai buni gazetari de investigații și de presă scrisă, dar și cel mai bun fotoreporter fiind declarați patru echipieri ai BIHOREANULUI.

Ziaristul anului a fost desemnat Dan Simai, alias „Stixu”, care, emoționat dar și emoționant, a spus un mare adevăr: „A fi jurnalist nu este doar o meserie, e un mod de a fi ca om”.

„Dacă ar fi descins extratereștrii...”

„Dacă aseară în Oradea ar fi descins extratereștrii, nu ar fi avut cine să consemneze știrea”, erau cuvintele cu care anul trecut, după ediția inaugurală a premiilor UZP Bihor, desfășurarea galei era relatată de BIHOREANUL sub semnătura lui Dan Simai, cel care de data aceasta avea să fie laureatul celei mai prestigioase categorii.

La fel s-a întâmplat și la a doua ediție, desfășurată miercuri seară și prezentată, la fel ca precedenta, de fosta jurnalistă Digi 24 Oradea, Oana Mudura, și de directorul BIHOREANULUI, veteranul Mircea Chirilă: la Casa Tineretului s-a reunit majoritatea profesioniștilor din redacțiile locale. Alături de ei - foști colegi de breaslă, prieteni, artiști, membri ai comunității oamenilor de afaceri din Oradea și reprezentanți ai unor instituții locale.

gala UZP

Ca la ediția precedentă, cu toții au avut ocazia să socializeze în prefațarea galei propriu-zise, răgaz rar în exercitarea zi de zi a unei profesii cronofage, mereu cu ochii pe ceas și impunând nu de puține ori uitarea de sine, pentru concentrarea pe actualitatea stringentă și obținerea cel puțin a întâietății, dacă nu a exclusivității.

„Nu este doar o meserie”

În cadrul galei - pigmentate cu momente artistice oferite de muzicieni ai Filarmonicii de Stat, Ioana Dascălu, la vioară, și Victor Sandu, la violoncel, artiști populari din Căbești, dansatori îndrumați de sportiva Teodora Lăzuran, printre care și Darius Mabda, câștigătorul ediției a 12-a a emisiunii „Românii au talent”, soliști pop de la „Școala de arte Francisc Hubic”, printre care Ana Rotar cu „Inimă, nu fi de piatră”, cuplul de magicieni Eduard și Bianca, precum și Călin Pop și Marius Pop - juriul format din reprezentanți ai unor redacții locale, oameni de cultură și specialiști a decis ca marele premiu, „Jurnalistul anului 2023”, să revină unuia dintre cei mai prestigioși, tenace, serioși și ageri gazetari ai BIHOREANULUI, Dan Simai, cu o experiență de trei decenii în profesie.

Sincer surprins, „Stixu”, cum încă îl alintă colegii și prietenii pentru suplețea din tinerețe, a mărturisit că nu își pregătise niciun speech, însă și-a depășit emoțiile vorbind - cu aluzie la o problemă de sănătate pe care din fericire a depășit-o - despre dedicarea cu care își face treaba.

„Pentru mine 2023 a fost un an cu provocări, dar cu ajutorul colegilor de la BIHOREANUL și al familiei am trecut peste. Și 2024 este un an provocator, dar convingerea mea este că într-un fel sau altul o să trecem peste. Putem duce! Până la urmă, a fi jurnalist nu este doar o meserie, e un mod de a fi ca om”, a sintetizat Dan Simai o adevărată profesiune de credință.

Dan Simai

„Te spun Laurei Gal”

Recompensa pentru jurnalism de investigație a fost acordată, la fel ca în urmă cu un an, tot unei echipiere a BIHOREANULUI, Laura Gal, căreia redactorul-șef Florin Ciucaș i-a făcut o laudatio pe cât de călduroasă și colegială, pe tot atât de întemeiată.

„Vreau să-mi exprim satisfacția că BIHOREANUL este o prezență atât de frecventă aici. În ce o privește pe Laura Gal, aș vrea să spun că este în sine un brand al jurnalismului local, are trei decenii de activitate intensă, a fost reporter, redactor, corespondent la marile cotidiene ale țării, a coordonat echipe de jurnaliști... Este un brand al jurnalismului bihorean și un nume de temut, iar când zic asta nu este o figură de stil. Este o amenințare cunoscută aceea că «te spun Laurei Gal». Laura este o jurnalistă apreciată de la stânga la dreapta spectrului infracțional local, să zic așa, și face parte din acea categorie de jurnaliști orădeni care s-au confundat cu profesia, sacrificând multe în viață, familie și mai ales sănătate”, a spus Florin Ciucaș, cel care ține unită redacția, dar și veghează la neabdicarea de la standarde.

Laura Gal

Tăioasă și hâtră, Laura nu s-a abținut, totuși, să nu „dea din casă”, cu aluzie la inerentele tensiuni din cadrul redacției, existente de altfel în orice organizație profesională. „Mulțumesc pentru premiu, este a doua oară în doi ani când îl primesc, și aș vrea să-l rog pe Florin să-și amintească acum ce a spus și vineri seară”, și-a provocat ea șeful, cu trimitere la reacția acestuia după depășirea unui termen limită la care trebuia să predea un articol spre editare. „Când ediția BIHOREANULUI se închide târziu, se închide și din cauza Laurei Gal...”, a lămurit acesta asistența, fără a se arăta supărat de „deconspirare”.

„Un premiu al tuturor”

Pentru performanța ca jurnalist de presă scrisă a fost laureată Adriana Totorean, un produs 100% al BIHOREANULUI, unde lucrează încă de la absolvirea facultății de profil a Universității din Oradea, remarcându-se de atunci prin seriozitate și constanță.

Cu toate că juriul i-a recunoscut prin această distincție meritele la concurență cu alți 13 gazetari orădeni, dintre care trei colegi de redacție, Adriana a primit-o cu modestie. „Mulțumesc pentru acest premiu, nu mă așteptam, pentru că am văzut pe lista nominalizaților mulți colegi care îl meritau, și cred că este premiul nostru al tuturor, pentru că încă facem presă scrisă”, a spus ea în aplauze unanime, împărțind, practic, propria recunoaștere.

UZP Adriana Totorean

Un al patrulea membru al redacției căruia i-a fost recompensată activitatea este Szilágyi Loránd, declarat tot a doua oară consecutiv fotograful anului, iar pentru că acesta încă se bucură de un scurt concediu, trofeul a fost preluat de un alt fotoreporter al BIHOREANULUI, tânărul Paul Lelea, el însuși nominalizat la premiu. „Mulțumesc în numele lui Lori, care n-a putut să vină, dar care v-ar mulțumi”, a spus colegul laureatului, care a profitat de prezența sub luminile reflectoarelor pentru a face poze și de pe scenă, unde se ajunge mai rar.

Gala UZP

Și speciale...

Cum e și firesc, au fost premiați și membri ai altor redacții locale, dar și reprezentanți ai unor instituții care asigură comunicarea publică.

Premiul pentru cel mai bun purtător de cuvânt a revenit fostului jurnalist al BIHOREANULUI Florin Budea, de câțiva ani „imagine” a Universității din Oradea, jurnalistul de limbă maghiară al anului 2023 a fost declarat Pengö Zoltán (de la maszol.ro), ca jurnalist radio a fost distins Florin Mihalca (Radio Transilvania), ca operator TV Sebi Bei (Kanal D), iar pentru jurnalism de televiziune - Nicolae Nistoroiu (corespondent TVR pentru Bihor). Cum acesta a fost absent de la festivitate, a prilejuit o „înțepătură” marca Mircea Chirilă: „Așa-i la stat, deja e ora 19.00...”.

Premiul pentru jurnalistul online al anului trecut a revenit Veronicăi Bursașiu (bihorjust.ro), care a ținut să le mulțumească tuturor celor care au format-o și i-au dat șanse în profesie, de la controversatul Narcis Fekete, patronul defunctului Jurnal de dimineață, până la actualul angajator, Răzvan Doseanu. Copleșită de emoții, ea a mulțumit inclusiv BIHOREANULUI, cu care a colaborat la înființarea ziarului.

Nu în ultimul rând, Gala UZP 2024 a acordat și un premiu special, împărțit de Cristina Ghilea și Georgiana Anghel (Jurnal bihorean), care recent, după ani mulți de activitate, au decis să părăsească redacția în cadrul căreia s-au afirmat și pe care au condus-o. Poate nu și profesia, căci jurnalismul, odată intrat în sânge, este, cum spunea BIHOREANUL Dan Simai, mai mult decât o meserie, este „un mod de a fi ca om”...

Georgiana Anghel, Cristina Ghilea

„Deschizătorii”

La cea dintâi ediție a Galei UZP, anul trecut, au fost premiați patru redactori ai BIHOREANULUIRaluca Avram (jurnalism online), Laura Gal (pentru jurnalismul de investigație), Adrian Criș (jurnalistul anului 2022) și Szilagyi Loránd (fotograful de presă al anului).

Și atunci, la fel ca la prezenta ediție, au mai fost nominalizați la câte cel puțin o categorie și ceilalți membri ai redacției: Florin Ciucaș, Dan Simai, Adriana Totorean, Smaranda Chișbora, Mădălina Sim și Paul Lelea.

Semn că ceea ce facem este de calitate, contează și e apreciat nu doar de public, ci și de colegii de breaslă. 

Vezi mai jos Gala UZP!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!