Preotul ortodox Vasile Bicăzan, trimis în judecată în 2013 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor după ce, împreună cu doi prieteni ai săi, s-au folosit de adeverinţe false şi s-au împroprietărit fără drept pe mai multe hale industriale din Ferma 10 a Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă aparţinând Universităţii orădene, a fost condamnat la 2 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de 2 ani şi 2 luni. Hotărârea a fost pronunţată la sfârşitul anului trecut de Tribunalul Bihor.
Pedepse similare au fost dictate şi în cazul celor doi amici ai preotului, Petru Bulzan şi Gheorghe Rugan, care au beneficiat de adeverinţele măsluite, şi ei fiind condamnaţi la câte 2 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepselor pe o perioadă de 2 ani şi 2 luni.
Pentru reprezentanţii Primăriei Paleu care au semnat documentele măsluite, magistraţii Tribunalului au dispus pedepse mai aspre. Astfel, o funcţionară a Biroului Finanţe, Bernath Noemi, a fost condamnată la 1 an închisoare cu suspendare pe o perioadă de 3 ani, iar responsabilul de fond funciar al Primăriei, Vinczeffy Alexandru, primarul localităţii, Somogyi Ludovic, secretarul Consiliului Local, Allaga Andrea, şi referentul pe probleme de urbanism Agneta Balla, au fost condamnaţi la câte 1 an şi 2 luni închisoare fiecare, pedepse suspendate condiţionat pe un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni.
Totodată, instanţa a dispus şi anularea adeverinţelor şi restabilirea situaţiei anterioare a proprietăţilor, a căror valoare a fost stabilită printr-o expertiză tehnică la 432.260 lei. Verdictul Tribunalului nu este final, hotărârea fiind atacată deja de reprezentanţii Primăriei Paleu dar şi de preot, procesul urmând să continue la Curtea de Apel Oradea.
Escrocheria prin care Universitatea Oradea a fost lăsată fără clădirile în valoare de 400.000 lei din Ferma 10 a Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă a fost dezvăluită în urmă cu doi ani de BIHOREANUL. Parohul Bisericii Ortodoxe Sf. Duh Mângâietorul din Ioşia Nord, Vasile Bicăzan, şi cei doi prieteni ai săi au cumpărat 6 hectare de livadă, însă au profitat de greşeala unui topograf şi de adeverinţe false emise de reprezentanţii Primăriei Paleu, întăbulându-se şi pe mai multe hale aflate în apropiera proprietăţii lor.
Citiţi întreaga poveste în articolul: Preot la judecată: Parohul Vasile Bicăzan, proprietar fără drept pe o clădire a Universităţii