Petrecerile de Halloween, cu costume şi decoraţiuni înfricoşătoare, devenite tot mai populare în România, nu sunt pe placul reprezentanţilor Eparhiei reformate de pe lângă Piatra Craiului, cu sediul în Oradea, care consideră că sărbătoarea îi îndepărtează pe oameni de credinţă. Ca atare, au lansat în premieră o alternativă, propunând bisericilor istorice din judeţ să organizeze „Noaptea bisericilor”.
Iniţiativa aparţine preoților Ghitea-Szabó József Levente şi Kánya Zsolt-Attila, totodată consilieri eparhiali, şi a fost prezentată săptămâna trecută pe pagina de Facebook a Eparhiei reformate de pe lângă Piatra Craiului ca o posibilitate de a-i atrage „în casa lui Dumnezeu” pe cei care, până acum, au ezitat. „Poate, în acest fel, avem şanse să intre chiar şi doar din curiozitate”, se explică în postare.
Cei doi consilieri eparhiali propun ca toate bisericile din judeţ, nu doar cele reformate, să fie deschise în data de 31 octombrie şi în noaptea de Halloween, iar toţi cei care sunt interesaţi să viziteze aşezămintele – fie că sunt grupuri organizate ori doar curioşi - să fie aşteptaţi de un ghid, care să le prezinte o scurtă istorie a bisericii, întâmplări interesante, să le ofere gustări şi pliante.
De asemenea, se propune primirea unor astfel de vizitatori și în următoarea perioadă, nu doar în noaptea de Halloween.
„Desigur, parohiile se pot organiza singure, oferind activităţi şi programe. Profitând de frumusețea și valoarea bisericilor noastre monument, putem lua în considerare organizarea unor tururi pentru a le prezenta”, au notat iniţiatorii, care admit că scopul principal este de a oferi oamenilor o alternativă la Halloween, sărbătoare pe care o consideră un simbol al influenţei culturii occidentale, care contribuie la erodarea tradiţiilor şi identităţii spirituale.
Propunerea a stârnit deja interesul parohiilor reformate, atât a celor din Oradea, cât şi a celor din judeţ, dar şi a unor şcoli.
Dascălii elevilor de la Şcoala Gimnazială din Tămăşeu, de pildă, au profitat de iniţiativă pentru a vizita în cadrul programului "Şcoala altfel" mai multe biserici reformate din zonă, iar în Oradea, aproape 100 de elevi ai Liceului Teoretic Ady Endre au vizitat mai multe biserici reformate din centrul oraşului, dar şi Biserica catolică Sfântul Ladislau din centrul Oradiei, unde se găseşte şi cel mai vechi altar din oraş, aflat în uz din 1730 şi care biserică a devenit celebră după ce, în mai 1964, un lanț uman a împiedicat demolarea ei.
Proiectul va continua pe tot parcursul lunii noiembrie.