Ovidiu Pop, preotul Bisericii cu Lună, asociatul său la firma Varadia Bussines, Kallos Lorand, ambii arestaţi în luna mai pentru că ar fi pus pe picioare o reţea evazionistă care a păgubit bugetul statului cu peste 1,8 milioane euro prin tranzacţii ilicite cu produse din carne, au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Cristian Ardelean, a declarat, miercuri, că alături de cei doi vor apărea în faţa instanţei şi alte cinci persoane: Urs Bela, Naghi Adrian, Balog Timea, Şuteu Ioan şi Tonţ Florin.

Aceştia din urmă sunt administratori ai unor firme fantomă - Parbor SRL, Faraon SRL, Jahim SRL, Petymar Trade SRL, Plant Agro SRL şi Frigo Meat SRL - în numele cărora preotul şi asociatul său cumpărau carnea de la măcelării din Ungaria, iar apoi le revindeau către firma proprie, scăpând astfel de plata TVA aferent tranzacţiilor intracomunitare.

Odată cu finalizarea dosarului, procurorii au dispus sechestru asigurator pe bunurile evazioniştilor implicaţi în afacere. "S-au instituit sechestre pe bunurile inculpatului Kallos, constând în clădire, teren, două autoturisme Audi, pe cele ale inculpatului Pop, clădire, teren, un autoturism marca VW Passat şi Seat Alhambra, ale inculpatului Tonţ, o clădire cu teren, şi pe bunurile firmei Varadia Bussines, constând într-un autovehicul de până la 12 tone marca Volkswagen Transporter şi un autoturism Ford Escort", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor.

Dosarul "Varadia" a fost înaintat Tribunalului Bihor, unde miercuri s-a decis menţinerea în arest a preotului şi a asociatului său.

"Eu consider că procurorii s-au grăbit cu întocmirea rechizitoriului, întregul prejudiciu fiind estimat în baza unor declaraţii de martor, nicidecum a unei expertize contabile. Noi am solicitat o expertiză, însă ni s-a respins. Inculpaţii au fost privaţi astfel de dreptul lor la apărare", a acuzat avocatul Bogdan Meşter, apărătorul preotului Pop.

Citeşte întreaga poveste a tunului de 1,8 milioane de euro în articolul "Hoţul din altar: Preotul arestat pentru un tun de 1,8 milioane de euro învârtea afaceri chiar în clădirile episcopiei!"