Centrul pentru Jurnalism Independent şi Active Watch au transmis miercuri o reacţie şi mesaje de solidaritate faţă de jurnaliştii de la publicaţiile Libertatea şi Gazeta Sporturilor. Reacţia lor vine după ce Ringier România a anunţat tot miercuri că va concedia 20% dintre jurnaliştii de la Libertatea.

Printre primii afectaţi din redacţia Libertatea se numără inclusiv Cătălin Tolontan, directorul editorial, Iulia Roşu, redactor-şef adjunct, şi Camelia Stan, editor la versiunea tipărită a cotidianului.

Această controversată decizie a Ringier vine în urma unui conflict editorial, provocat după ce echipele de la Gazeta Sporturilor şi Libertatea au cerut conducerii trustului elveţian garanţii pentru practicarea unui jurnalism etic şi în interes public.

Mai multe organizaţii ale societăţii civile, reprezentanţi din industria de publicitate, personalităţi publice, cititori şi chiar Consiliul Naţional al Audiovizualului s-au alăturat jurnaliştilor în semn de solidaritate, precum şi Centrul pentru Jurnalism Independent şi Active Watch. 

Reacţia Ringier a fost de a îndepărta iniţial conducerea Gazetei Sporturilor, concediindu-l pe redactorul-şef Cătălin Ţepelin, apoi pe Cătălin Tolontan şi, la începutul acestei săptămâni, pe redactorul-şef adjunct Dan Udrea. Acum a venit rândul ziarului Libertatea să fie afectat de măsurile acestei companii...

"Decizia abruptă şi agresivă a Ringier văduveşte spaţiul mediatic al României de vocea uneia dintre cele mai active şi eficiente echipe de jurnalism de investigaţie, într-o perioadă extrem de importantă pentru democraţie, în contextul super-anului electoral din 2024. Într-o ţară în care încrederea în mass-media scade din cauza complicităţilor dintre politic, business şi unele entităţi media care au rupt de mult punţile cu publicul şi cu interesul public, libertatea de la Libertatea a fost, în ultimii ani, o excepţie lăudabilă şi o garanţie că jurnalismul în interes public se poate face şi în vremuri tulburi", se arată în reacţia CJI şi Active Watch.

Organizațiile subliniază că jurnaliştii acţionează în interesul cetăţenilor, nu în favoarea companiilor sau a politicienilor. Ei adresează întrebări dificile caselor de pariuri sau firmelor imobiliare, pe când Ringier vrea doar să vândă publicitate.

Centrul pentru Jurnalism Independent şi ActiveWatch susţin că jurnaliştii de la Libertatea şi Gazeta Sporturilor au acţionat corect refuzând să transforme publicaţiile lor în vehicule de propagandă pentru industria jocurilor de noroc, aşa cum au dezvăluit că li s-a cerut de către reprezentanţii Ringier.

Compania şi-a justificat decizia de miercuri invocând scăderea vânzărilor ediţiei tipărite şi anunţă că va evalua situaţia, dar prima măsură a fost concedierea, iar apoi evaluarea. Totuşi, Cătălin Tolontan şi Iulia Roşu nu aveau responsabilităţi care să se limiteze exclusiv la ediţia tipărită.

"În momentul concedierii, Iulia Roşu l-a întrebat pe Dan Puica, CEO Ringier România, dacă „ştii în ce constă munca mea?”. Directorul general i-a răspuns că „nu”, conform redactorului-şef adjunct", a relatat Libertatea, miercuri. Schimbul de replici reflectă astfel dimensiunile abuzive ale acestor concedieri.

Compania nu a prezentat public cifre care să ateste deficitul financiar şi modul în care Cătălin Tolontan, Iulia Roşu sau ceilalţi 15 jurnalişti concediaţi ar fi generat deficitul comercial, deoarece aceasta nu se încadra în atribuţiile lor. Responsabilitatea jurnaliştilor este de a furniza informaţiile necesare publicului.

Datorită echipelor de la Libertatea şi Gazeta Sporturilor, românii au fost informaţi despre diverse subiecte precum HexiPharma, colapsul în domeniul asigurărilor, abuzuri ale aleşilor locali şi poliţiei, drepturile grupurilor vulnerabile şi alte subiecte de interes public. Publicațiile conduse de Tolontan au avut curajul să investigheze şi să scrie despre companiile puternice care cumpără tăcerea prin publicitate, chiar şi atunci când acestea plăteau pentru spaţii publicitare în paginile acestor ziare.

Aceste momente demonstrează cât de crucial este sprijinul publicului pentru jurnalism. Fără susţinerea şi implicarea publicului, jurnalismul rămâne la discreţia celor puternici din societate, avertizează organizațiile de media.

Centrul pentru Jurnalism Independent şi ActiveWatch își exprimă, în finalul luării de poziție, dezamăgirea faţă de modul în care Ringier încalcă principiile de independenţă editorială pe care le proclamă public şi se declară solidare cu jurnaliştii de la Libertatea şi Gazeta Sporturilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!