Președinta CNAS, dr. Valeria Herdea, primul medic de familie ajuns la conducerea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, s-a aflat în Oradea într-o vizită neanunțată presei, având discuții cu conducerea CAS Bihor, cu manageri de spitale și cu reprezentanți ai Colegiului Medicilor și ai Patronatului Medicilor de Familie. Cu acest prilej, a fost discutat și actul adițional la contractul pentru decontarea serviciilor medicale, recent semnat inclusiv cu medicii de familie, nemulțumiți că vor fi în continuare subfinanțați, deși medicina primară este chiar baza sistemului sanitar.

„Semn de apreciere”

Președinta CNAS a vizitat sediul CAS Bihor în cursul zilei de miercuri, în absența presei, directorul acestei instituții, Dorel Dulău, sugerând că dr. Valeria Herdea ar fi cerut acest lucru. „Programul vizitei a fost stabilit de doamna președinte, care a dorit să dăm ulterior un comunicat de presă”, a declarat BIHOREANULUI Dulău, vineri, când a și trimis redacției așa-zisul comunicat.

Textul acestuia nu este, însă, altceva decât o informare autolaudativă, „vizita de lucru” fiind descrisă ca „un semn de apreciere pentru instituția CAS Bihor, în ansamblu, în privința oportunității avute de a relaționa direct cu conducerea CNAS reprezentată prin președintele acesteia”.

Potrivit comunicatului, „Dna președinte a adus aprecieri directe, atât conducerii CAS Bihor pentru întreaga activitate de management local a asigurărilor de sănătate, cât și întregului colectiv al instituției noastre, atât pentru relația cu asigurații bihoreni, cât și pentru relația desfășurată, cu respectarea întocmai a prevederilor legale, cu furnizorii de servicii medicale, indiferent de domeniul de asistență medicală”.

Comunicatul CAS Bihor precizează că ulterior întâlnirii de la sediul acestei instituții - la care au participat și managerii spitalelor teritoriale din Aleșd, Ștei, Beiuș, Marghita, dar și președinta Colegiului Medicilor Bihor și cea a Patronatului Medicilor de Familie Bihor - șefa CNAS a vizitat o parte a Spitalului Județean, mai precis laboratorul robotizat de analize medicale, UPU, secția de Urologie, compartimentul de Radiologie Intervențională și heliportul, având și aici, desigur, cuvinte de „apreciere pentru activitatea personalului medical și a conducerii unității”.

Acord cu obiecții și promisiuni

Pe de altă parte, chestionat de BIHOREANUL, directorul CAS Bihor a declarat că în timpul întâlnirii de la sediul acestei instituții a fost discutat și actul adițional la acordul-cadru cu prestatorii de servicii medicale, începând de la spitalele publice și private până la medicii de familie, aspect esențial, omis cu totul din textul comunicatului de presă.

„Cu acest prilej a fost discutat și actul adițional la acordul-cadru, valabil de la 1 iulie până la 31 decembrie 2024, inclusiv de către reprezentanții medicilor de familie, chiar dacă aceștia au avut obiecțiuni”, a spus Dulău.

Potrivit directorului CAS Bihor, reprezentanții medicinei primare și-au arătat nemulțumirea, cerând suplimentarea bugetului pe anul în curs, așa încât să fie menținută și pe trimestrul IV al anului valoarea punctului per capita.În prezent, valoarea punctului per capita este de 12 lei, iar medicii de familie spun că vor majorarea lui, pentru a se acoperi măcar rata inflației. 

Șeful CAS Bihor a afirmat că președinta CNAS le-a spus medicilor de familie că pentru a se menține și în trimestrul IV valoarea actuală a punctului per capita instituția va încerca să obțină o sumă mai mare de la Ministerul Finanțelor.

„Comunicatul” emis de CAS Bihor poate fi consultat, integral, mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!