Preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, a anunţat, luni, după audierea doctoriţei Flavia Groşan că aceasta nu primeşte nicio sancţiune pentru declaraţiile controversate pe care le-a făcut în spaţiul public, nici măcar pentru acelea prin care a lăsat să se înţeleagă că protocoalele de tratament anti-Covid din spitale, aplicate de medici, ar omorî, de fapt, pacienţii. 

"În concluzie, aceasta (n.r. - dr. Flavia Groşan) nu primeşte nicio sancţiune şi această autosesizare a Colegiului Medicilor s-a terminat azi", a spus Pantiş.

Şefa Colegiului Medicilor a precizat că audierea pneumologului Flavia Groşan a fost făcută de Comisia de etică şi deontologie medicală a organizaţiei, subliniind, totodată, că nu a fost vorba de o anchetă la adresa doctoriţei, ci despre "o discuţie amiabilă". Practic, a explicat Pantiș, Comisia de Etică nu are cum să fixeze sancțiuni, ci doar Comisia de Disciplină, care se poate sesiza numai dacă ar exista o reclamație vizând acte de malpraxis, ceea ce nu există.

Motive de... simpatie

"A fost o discuţie amiabilă, cu doamna doctor, în care dânsa şi-a exprimat dragostea faţă de pacienţi, empatia faţă de ei. Noi ştim că există o simpatie foarte mare în rândul tuturor pacienţilor pe care domnia sa i-a tratat. Am dorit să precizez că este vorba despre încălcarea articolelor 10 şi 22, din codul de deontoogie profesională, legat de denigrarea unor colegi şi de afirmarea în spaţiul public a succesului unor protocoale de tratament care nu au fost confirmate prin studii ştiinţifice", a spus aceasta.

Pantiş a adăugat că din discuții, la care ea personal nu a participat, a reieșit că "doamna doctor va continua să îşi trateze pacienţii exact cum a făcut-o până acum", precizând însă că, potrivit spuselor doctoriței Groșan, "toate cazurile grave vor fi direcţionate spre spital".

Întrebată dacă simpatia în rândul pacienţilor este suficientă pentru ca medicul Groşan să nu fie sancţionat, cu atât mai mult cu cât acuzaţiile lansate în spaţiul public au fost grave, cum că în spitale pacienţii Covid ar fi chiar omorâţi, Pantiş nu a oferit un răspuns convingător.

„Nu putem verifica”

De asemenea, dr. Pantiș a subliniat că doctorița Groșan a tratat doar cazuri Covid ușoare, așa cum probabil au făcut sute de medici de familie din întregul județ. „Sunt 340 de medici de familie în Oradea, toți au între 500 și 900 de pacienți, i-au monitorizat, i-au tratat, le-au oferit suport emoțional, pentru că această boală este și o boală a anxietății”, a spus președintele CM Bihor.

Aceasta a precizat și că CM Bihor nu are cum să verifice dacă susținerile doctoriței Groșan, cum că ar fi vindecat mii de pacienți cu Covid, se bazează pe realitate sau nu, dată fiind confidențialitatea datelor pacienților. „În acest context, noi nu avem cum să verificăm dacă cei o mie de pacienți există sau au fost doar pe Facebook”, a spus dr. Carmen Pantiș. 

Cu rugăminţi, simpatie şi eleganţă

Preşedinta Colegiului Medicilor Bihor a mai adăugat că doctoriţa Groşan a fost rugată să fie mai cumpătată atunci când vine vorba despre activitatea colegilor săi medici din spitale şi a subliniat în repetate rânduri "eleganţa" doctoriţei Groşan. "Comisia de etică şi deontologie nu poate să dea nicio sancţiune. Doamna doctor a fost foarte elegantă, a venit cu doamna avocat, deşi nu era nevoie, pentru că a fost o discuţie", a spus Pantiş.

Dr. Carmen Pantiş a adăugat că nu s-a pus problema ridicării dreptului de liberă practică a doctoriţei Groşan şi a subliniat că la Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Bihor "nu a fost depusă nicio plângere de malpraxis" care să o vizeze. "Deocamdată nu avem niciun fel de plângere de malpraxis împotriva doamnei doctor Flavia Groşan", a spus ea. 

De altfel, șefa CM Bihor a precizat că acest organism s-a autosesizat, neacționând în urma unei reclamații, deoarece nu a înregistrat nicio reclamație, ci doar o solicitare primită prin e-mail de la un medic din București, prin care Colegiului Medicilor Bihor i s-a cerut să o atenționeze pe doctorița Groșan cu privire la declarațiile despre medicii din spitale.

De asemenea, dr. Pantiș a mai spus că în cazul în care doctoriţa Groşan va continua "declaraţiile denigratoare la adresa medicilor" sau dacă va fi depusă o plângere de malpraxis referitoare la ea, Comisia de Disciplină ar putea lua în calcul sancţionarea dr. Flavia Groşan.

În fine, răspunzând unor întrebări din partea jurnaliştilor, Carmen Pantiş a spus că "speră" că Flavia Groşan îşi va retrage afirmaţiile prin care dădea de înţeles că pacienţii cu oxigen scăzut nu trebuie să se interneze în spitale, că protocoalele medicale aplicate pacienţilor Covid sunt greşite şi chiar îi omoară pe aceştia.