Doctoriţa Flavia Groşan este audiată luni la Colegiul Medicilor Bihor, pentru a explica declaraţiile controversate făcute în ultimele zile în spaţiul public, pneumologul afirmând că infecţia cu Covid este o "pneumonie atipică" pentru care ar fi găsit un tratament secret şi ieftin şi susţinând că a vindecat peste 1.000 de oameni fără niciun rateu, în vreme ce medicii din spitale îşi omoară pacienţii.

"Nu-mi e ruşine"

"Mă uit în spate şi nu-mi e ruşine de ceea ce am făcut", a spus Groşan, în jurul orei 13.25, când a ajuns la Colegiu.

Ea a primit flori de la susţinători. "Voi fi aici, voi fi lângă dvs de fiecare dată", a mai spus ea, în aplauzele acestora.

Întrebată despre cum vede valul de susţinere, pneumologul s-a declarat copleşit. 

Încep să sosească susţinătorii

Primii susţinători au început să apară puţin după ora 13. Între aceştia se numără Horia Balint, cel care a spus că în Spitalul Municipal din Oradea se omoară pacienţi cu "pastile roz", un bărbat trecut de 60 de ani şi o femeie din Baia Mare, care se recomandă Ramona Irina Tarţa, "fost jurnalist în presa economică pe cinci continente".

"N-am venit să protestez, am venit să-i transmit doamnei doctor Groşan susţinerea mea", a spus femeia, considerând că aşa-zisul caz Groşan "mie mi se pare un exerciţiu de imagine, un exerciţiu de PR". "Cum a apărut acest caz?", a întrebat ea, declarându-se nedumerită de amploarea mediatică acordată acestui caz, în condiţiile în care spitalele sunt suprasolicitate.

"Nu ceda"

În momentul în care Flavia Groşan şi-a făcut apariţia la bordul unei limuzine Mercedes şofată de un bărbat şi în care mai erau două femei, persoanele prezente, circa 30 la număr, au început să aplaude şi i-au transmis: "Nu vă lăsaţi", în timp ce fosta jurnalistă din Baia Mare i-a spus "Flavia, suntem cu tine. Nu ceda".

Doctoriţa Groşan nu a făcut declaraţii jurnaliştilor prezenţi şi ei în număr mare, ci doar i-a salutat pe susţinători şi le-a mulţumit pentru sprijin, după care a intrat în sediul Colegiului Medicilor Bihor.

După acest moment, un bărbat în vârstă de circa 60 de ani, având o pipă în gură, şi care sosise cu bicicleta, a explicat că vine din Austria, iar acolo oamenii sunt ţinuţi izolaţi doar 10 zile, în timp ce în România este vorba despre 14 zile. El a spus că nu înţelege de ce se vorbeşte despre "această boală care oficial nu există" şi a desfăşurat steagul Austriei, cerând, în limba germană, demisia cancelarului Sebastian Kurtz.

La faţa locului a sosit, în jurul orei 13.20 şi o autospecială a jandarmeriei Bihor, oamenii legii urmărind evenimentul de la distanţă.

Vezi mai jos imagini în direct de la eveniment!

UPDATE, ora 13.50: Creşte numărul susţinătorilor

Până la această oră s-au adunat în jur de 100 de susţinători, inclusiv obişnuiţii protestatari împotriva restricţiilor determinate de pandemie, unii dintre ei, ca de exemplu Horia Balint, afirmând că boala există, dar este "o simplă gripă sezonieră, nu o pandemie", alţii afirmând că această boală practic nu există ca atare şi este o pneumonie sau o gripă. 

O orădeancă prezentă a recunoscut că nu a fost tratată de dr. Flavia Groşan, dar s-a declarat impresionată de reuşitele acesteia şi vrea să o felicite. O alta, care a spus că ştie persoane tratate de Covid de către doctoriţa Groşan, a venit cu un buchet de trandafiri albi, pe care vrea să i-l dea la ieşirea de la audiere.

Între cei prezenţi se află şi Nelu Pop, profesorul de la Liceul cu Program Sportiv Bihorul, sancţionat de conducerea şcolii după ce acesta s-a filmat în clasă, alături de elevi, fără mască de protecţie.

Nici la acest protest, Pop (foto jos) şi cei din grupul său nu poartă mască de protecţie.

UPDATE, ora 14: Scandări pentru Groşan

Prin faţa Colegiului Medicilor a trecut şi un bărbat care, văzând străduţa ocupată, a întrebat nedumerit ce se întâmplă. 

Mulţimea a început să scandeze numele doctoriţei: "Fla-via Gro-şan! Fla-via Gro-şan!", în timp ce aplauda.

O parte dintre protestatari poartă mască de protecţie, în vreme ce alţii nu.

La un moment dat, o femeie din mulţime a spus că "ar trebui să intram peste ei", înăuntru, la audieri. Însă a fost oprită de fosta jurnalistă din Baia Mare.

Un bărbat care avea pe spate o hârtie cu inscripţia "Am fost pacientul doamnei Groşan" le-a spus jurnaliştilor că de fapt este doar... empatic. Întrebat de reporterul BIHOREANULUI când anume a fost pacient şi ce afecţiune i-a tratat doamna doctor, bărbatul (video jos) a afirmat că de fapt nu i-a fost pacient, dar o susţine şi este alături de ea.

Pe de altă parte, doi bătrânei care spuneau că au fost trataţi de această doctoriţă de Covid şi ei, şi fiul lor, au declarat jurnaliştilor că doctoriţa le-a prescris tuturor Claritromicină şi alte două medicamente care, potrivit spuselor lor, au determinat vindecarea tuturor trei.

"De ce?"

La un moment dat, între manifestanţi au apărut pancarte tipizate, uniformizate, pe care scria "O susţinem pe Flavia Groşan".

Oamenii prezenţi s-au arătat miraţi şi indignaţi că reprezentanţii Colegiului Medicilor "se iau" de doctoriţa Groşan şi nu se discută alte probleme, discutând între ei sau strigând în faţa jurnaliştilor prezenţi. 

"De ce nu se mai vorbeşte despre infecţiile nosocomiale din spitale?", "de ce la ATI este aşa mic grad de supravieţuire?", "de ce numai după ora 22 mor oameni?" (n.r cu referire la faptul că după ora 22 nu mai ai voie să circuli), "de ce mai avem spitale, că-i putem pune (n.r. - pe pacienţi) pe marginea drumurilor să moară?", au fost câteva dintre întrebările adresate. 

"Ştiaţi că inhalăm cantitate dublă de dioxit de carbon?" şi "masca omoară omul sănătos", au întrebat două persoane, în vreme ce o altă susţinătoare a atenţionat că "dacă azi permiţi răul cel mic, o să se întâmple şi răul cel mare". "Să fiţi atenţi ce o să se-ntâmple în 5 ani. Suntem aici pentru că nu mai avem bun simţ, nu mai avem unitate în România", a spus aceasta, iar altcineva a adăugat: "Avem un sistem medical corupt, avem un sistem medical bolnav".

UPDATE, ora 14.20: Groşan a ieşit de la audieri

Doctoriţa Groşan a ieşit de la audieri în jurul orei 14.20, în ovaţiile celor prezenţi.

"Mergem mai departe, sunt lângă voi", a spus Groşan.

"Bravo, doamna doctor", a strigat unul dintre susţinători, pentru ca apoi mulţimea să scandeze numele ei: "Flavia Groşan, Flavia Groşan".

Doctoriţa a fost primită cu aplauze.

Aceasta a făcut o singură declaraţie jurnaliştilor prezenţi, spunând doar că "a fost o discuţie elegantă". 

Imagini live de la eveniment

UPDATE, ora 14.30: Se aşteaptă declaraţii de la Colegiul Medicilor

Cea mai mare parte dintre susţinătorii doctoriţei Flavia Groşan au plecat.

Au mai rămas circa 30 de persoane, care stau în faţa Colegiului Medicilor.

Se aşteaptă ca un reprezentant al Colegiului Medicilor să iasă în faţa clădirii şi să dea explicaţii cu privire la audierea de astăzi.

UPDATE, ora 14.55: "Ieşiţi afară"

În faţa Colegiului au mai rămas circa 10 susţinători ai doctoriţei Flavia Groşan.

Unii dintre aceştia strigă "Ieşiţi afară, doamna doctor", probabil cu trimitere la preşedinta Colegiului Medicilor, Carmen Pantiş.

De altfel, o parte dintre aceştia au intrat în clădirea care adăposteşte forul profesional, alături de jurnalişti.

Protestatarii vociferează şi cer să fie lăsaţi să asiste la discuţii. 

"Jos dictatura medicală, doamnă!", a strigat, din hol, un susţinător al Flaviei Groşan. "Criminalilor", a spus acelaşi, pentru ca apoi, lucrurile să se calmeze.

"Vrem să ascultăm în linişte", "Suntem plătitori de impozite", au spus aceştia, nedorind să plece, în ciuda faptului că reprezentanţi ai Colegiului au promis că vor ieşi în faţa lor să facă decalraţii.

Imagini live de la eveniment

UPDATE, ora 15.20: Fără nicio sancţiune

Preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, a anunţat, după audiere, că medicul Flavia Groşan nu primeşte nicio sancţiune pentru declaraţiile controversate pe care le-a făcut în spaţiul public.

"În concluzie, aceasta (n.r. - dr. Flavia Groşan) nu primeşte nicio sancţiune şi această autosesizare a Colegiului Medicilor s-a terminat azi", a spus Pantiş.

Aceasta a subliniat că audierea pneumologului Flavia Groşan a fost făcută de Comisia de etică şi deontologie medicală şi a subliniat că "nu a fost o anchetă", ci doar "o discuţie amiabilă".

De asemenea, ea a subliniat că la Colegiul Medicilor nu a fost depusă nicio plângere pentru malpraxis şi a subliniat că, în cazul în care doctoriţa Groşan va continua "declaraţiile denigratoare la adresa medicilor" sau dacă va fi depusă o plângere de malpraxis, Comisia de Disciplină ar putea lua în calcul sancţionarea dr. Flavia Groşan.

Citiţi detalii în articolul: Preşedinta Colegiului Medicilor Bihor: Doctoriţa Groşan nu primeşte nicio sancţiune! (VIDEO)


Ce i se impută Flaviei Groşan

Acuzele aduse medicilor din spitale, cum că îşi omoară pacienţii, au stârnit criticile organismelor profesionale, doctoriţa Flavia Groşan urmând să fie audiată la Comisia de Etică a Colegiului Medicilor Bihor, unde unii dintre cei peste 75.000 fani de pe Facebook ai doctoriţei îşi şi anunţaseră prezenţa, motivând că vor să protesteze în ziua "judecăţii".

Deşi consideră "încălcări grosolane ale deontologiei şi eticii medicale" afirmaţiile doctoriţei Flavia Groşan, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, a declarat BIHREANULUI că, în cursul zilei de luni, aceasta va fi doar chestionată de Comisia de Etică, pentru a-şi spune punctul de vedere referitor la încălcarea articolului 11 din Codul deontologiei medicale.

Conform acestuia, "grave încălcări ale deontologiei şi eticii medicale" înseamnă "recomandarea publică a unor tratamente nefundamentate ştiinţific şi respingerea publică, cu excepţia dezbaterilor din comunitatea medicală, a unor mijloace de diagnostic, tratament şi profilaxie recunoscute de comunitatea academică medicală".

Dr. Pantiş afirmă că dr. Groşan va trebui să lămurească de ce s-a pronunţat împotriva protocoalelor anti-Covid şi de ce a îndemnat pacienţii cu saturaţie redusă de oxigen să rămână acasă, sugerând că, dacă îşi va retracta afirmaţiile, poate să nu fie sancţionată în niciun fel.

De altfel, potrivit legislaţiei, Comisia de Etică nu decide nicio sancţiune, nici măcar o mustrare, această atribuţie aparţinând Comisiei de Disciplină, care însă nu a fost sesizată.