Una dintre cele cinci secții de votare care vor funcționa în duminica alegerilor în comuna bihoreană Spinuș este sub controlul, nici măcar ascuns, al candidatei PSD la funcția de primar, Gheorghina Silaghi, acuză actualul edil PNL, Alexandru Fonai. Bărbatul a sesizat Biroul Electoral local că atât președinta, cât și locțiitoarea biroului secției de votare din satul Spinuș sunt susținătoare ale candidatei PSD, postând pe Facebook mesajele acesteia și punându-și pe porți afișele ei, ba, mai mult, președinta secției de votare îi este și subordonată.

Cu toate astea, Biroul Electoral de Circumscripție a respins reclamația, care acum este judecată de Biroul Electoral Județean.

„Contravenții electorale”

Președinta secției de votare 575 din satul Spinuș, Florentina Ias, și locțiitoarea acesteia, Anamaria Ias, „se fac culpabile de săvârșirea unor contravenții electorale, în sensul participării la campania electorală, cu toate că au calitatea de expert electoral”, a reclamat Alexandru Fonai, primar al comunei Spinuș și candidat al PNL pentru un nou mandat, Biroului Electoral de Circumscripție comunal 83 Spinuș, printr-o sesizare formulată pe 22 mai.

Potrivit celor arătate în reclamație, încă din precampanie, dar și în timpul campaniei electorale, deci după data de 10 mai, președinta secției de votare „a promovat” postări și mesaje ale candidatei PSD Gheorghina Silaghi, i-a redistribuit pe Facebook o postare prin care aceasta își descria candidații la Consiliul Local al comunei, mesaje privind „proiectele realizate în Spinuș” de fostul primar PSD din perioada 2012-2016, precum și alte mesaje electorale.

Ba mai mult, pe poarta casei a lipit și afișul acesteia, ceea ce, cum arată opozantul politic, înseamnă că „și-a manifestat direct și explicit susținerea și simpatia față de candidata PSD”, la fel procedând și locțiitoarea secției, Anamaria Ias.

Mai mult, liberalul a reclamat că președinta secției de votare, Florentina Ias, îi este și subordonată candidatei PSD, care este președinta GAL Muntele Șes, „fiind astfel evidentă lipsa de imparțialitate în capacitatea de a lua decizii corecte în calitate de președinte al secției de votare”.

„Nu au fost probate”

Cu toate că reprezentantul PNL a atașat plângerii sale atât capturi de ecran ale postărilor pe Facebook, cât și o fotografie ce demonstra că pe poarta casei președintei secției de votare continuă să fie afișat materialul de propagandă al candidatei PSD, a doua zi Biroul Electoral de Circumscripție Spinuș i-a respins reclamația.

Reprezentanții acestuia au susținut că „până la momentul analizării sesizării nu a fost probată săvârșirea niciunei contravenții sau a altor fapte contravenționale săvârșite în cadrul activităților specifice organizării și desfășurării alegerilor de către numitele Ias Florentina și Ias Anamaria”, deoarece contravenția „nu a fost constatată de niciun organ competent până în acest moment”.

Mai mult, Biroul Electoral local a invocat faptul că Florentina Ias și Anamaria Ias au făcut postările pe Facebook înainte să fi fost desemnate, în 20 mai, astfel că „numitele nu aveau calitatea de președinte și locțiitor, ci doar de experți electorali”, iar după 20 mai „nu au fost sesizate fapte contravenționale săvârșite”.

„Experți” sau părtinitori?

Cu toate că BEC Spinuș a subliniat că, în perioada când și-au exprimat direct și deschis susținerea pentru candidata PSD, cele două femei erau doar „experți electorali” din rândul cărora sunt desemnați președinții și locțiitorii birourilor secțiilor de votare, membrii Biroului Electoral local nu au luat în discuție faptul că nici simplii experți electorali nu au voie să facă politică.

Legea 208 din 2015 privind organismele electorale, care reglementează și activitatea Autorității Electorale Permanente, instituția ce gestionează corpul experților electorali, arată la articolul 16 că „expertul electoral nu poate participa la campania electorală”.

Hotărârea adoptată de BEC Spinuș - care practic permite ca cele două experte electorale să rămână la șefia secției de votare 575 din satul reședință de comună - a fost contestată de reprezentantul PNL la Biroul Electoral Județean Bihor. Potrivit surselor BIHOREANULUI, BEJ Bihor urmează să ia o decizie în acest caz în cursul zilei de vineri.

UPDATE

Prin hotărârea 33/07.06.2024, BEJ a respins contestația formulată de Alexandru Fonai, reținând în esență aceleași argumente invocate anterior de Biroul Electoral local din Spinuș.

Prin urmare, la scrutinul de duminică Florentina Ias și Anamaria Ias rămân președintă și, respectiv, locțiitoare ale biroului secției de votare din satul Spinuș, în pofida sprijinului deschis manifestat față de candidata PSD la funcția de primar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!