Preşedintele ATP Exodus, Mircea Cirt, i-a propus marţi premierului Ludovic Orban, printr-o scrisoare deschisă publicată pe reţelele de socializare, un plan cu 11 măsuri concrete pentru salvarea economiei afectate de pandemia de coronavirus. Măsurile cuprind de la suspendarea ratelor şi pensiilor speciale în acest an până la plafonarea salariilor bugetarilor la 5.000 lei şi restructurarea aparatului de stat, pentru diminuarea presiunii pe bugetul de stat.

"Ţara se îngroapă!"

În deschiderea scrisorii sale, Mircea Cirt a precizat că în vreme ce măsurile de prevenire a extinderii epidemiei, cum ar fi cele de limitării circulaţiei populaţiei, au fost luate rapid, cele de susţinere a economiei încă întârzie.

"Cu fiecare zi de întârziere a unor măsuri, ţara se îngroapă şi nu vom mai putea recupera ce se demolează. Se impune să vă asumaţi răspunderea şi să produceţi măsurile mult aşteptate de români, măsuri care să aibă impact major în societate! Cu toţii observăm măsurile deja luate de prevenire a epidemiei şi sunt foarte bune. Cu toţii însă observăm şi lipsa măsurilor pentru susţinerea economiei şi nu înţelegem de ce, putem doar presupune", a transmis CEO-ul companiei.

Mircea Cirt propune un plan de măsuri aplicate, care, pe lângă companiile private, aflate în dificultate pe fondul crizei generate de pandemie, să vizeze inclusiv sectorul bugetar, la care guvernanţii au evitat să facă referire până în prezent.

ATP Exodus este unul dintre cei mai mari importatori de autovehicule şi piese de schimb din România. Afacerea, începută în 1995 în Baia Mare de Mircea Cirt, a crescut continuu.

În prezent compania cuprinde firmele ATP Automotive - producţie şi distribuţie piese auto, ATP Motors - dealership auto, ATP Transit - transport rutier intern şi internaţional, respectiv ATP Trucks Automobile cu activitate de bază fabricarea autovehiculelor de transport rutier şi persoane.

În august anul trecut ATP Trucks a lansat pe piata primul sau camion: Truston.


Suspendarea ratelor, impozitelor locale şi pensiilor speciale...

Preşedintele ATP Exodus a schițat un plan de măsuri "minime şi de bun simţ" pentru ca economia românească să poată tranzita criza până la sfârşitul acestui an. Mircea Cirt a propus:

1. Stabilirea cadrului legal în vederea suspendării ratelor de capital şi a dobânzilor la facilităţile de credit, leasing financiar şi operaţional, până la 31.12.2020, cu prelungirea corespunzătoare a termenului de rambursare.

2. Eliminarea taxelor şi impozitelor locale până la 31.12.2020.

3. Decontarea urgenţă (maxim 5 zile) a restanţelor statului către agenţii economici.

4. Stoparea penalităţilor pentru neplata la termen a obligaţiilor fiscale şi stoparea popririlor pe conturile agenţilor economici, până la 31.12.2020.

5. Reglementarea condiţiilor pentru şomajul tehnic că instrument la îndemână angajatorului, fără limitarea mecanismului la anumite domenii de activitate. Fiţi corecţi în abordarea şi tratarea tuturor angajaţilor la fel, fără discriminări.

6. Scutirea de plata a TVA în vama pentru importurile de mărfuri până la 31.12.2020.

7. Reforma tuturor organigramelor aparatului de stat, cât mai urgent pentru reducerea costurilor la nivel naţional.

8. Stabilirea unui salariu net pentru toţi angajaţii care lucrează la stat, indiferent de funcţie, grad, care să nu depăşească 5000 RON Net, până la 31.12.2020 şi reevaluare în August 2020.

9. Eliminarea sporurilor de orice fel, respectiv a pensiilor speciale până la 31.12.2020.

10. Urgentarea stabilirii şi demarării de investiţii strategice astfel încât cât mai multe firme să fie implicate: Infrastructură, autostrăzi, drumuri, poduri, căi ferate.

11. Anularea taxei de avizare de 500 euro plus TVA pentru obţinerea avizului existenţei cazului de forţă majoră!