Nu-mi dai? Te reclam!

Curtea de Apel Oradea va judeca procesul deschis de preşedintele Ligii Apostolice din România, pastorul general Virgil Popa, împotriva preşedintelui CJ Bihor, Radu Ţîrle, şi a procurorilor Parchetului Oradea, cei din urmă fiind reclamaţi că i-au clasat o plângere în care îl acuza pe Radu Ţîrle de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, respectiv neglijenţă în serviciu.

Preşedintele Ligii Apostolice din România l-a reclamat pe Ţîrle în septembrie 2009, acuzându-l că nu i-a răspuns oficial la o cerere prin care solicita Consiliului judeţean un sprijin umanitar pentru construirea a două biserici.

Pastorul Virgil Popa a depus cererea în martie 2009, iar ulterior, pe 4 august, văzând că nu primeşte răspuns, a cerut şi o audienţă de la preşedintele CJ Bihor. Doar că, invocând faptul că nu există un temei legal pentru astfel de finanţare întrucât Liga Apostolică nu face parte dintr-un cult recunoscut de statul român, Ţîrle l-a refuzat.

Enervat, Popa l-a şi ameninţat, după întrevedere, că îl va acţiona în instanţă şi i-a cerut să comunice în scris punctul de vedere, ca răspuns la solicitarea pe care au înregistrat-o în prealabil.

Purtare despotică

Cum reprezentanţii CJ Bihor au ignorat solicitarea, în septembrie 2009 preşedintele Ligii Apostolice a făcut o plângere penală împotriva lui Ţîrle, acuzându-l de abuz în serviciu şi purtare despotică, plângere soluţionată anul trecut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea prin neînceperea urmăririi penale. "Nu s-a dovedit existenţa unor vătămări ale intereselor legale ale petentei, vătămări care ar fi rezultatul neîndeplinirii cu ştiinţă ori îndeplinirii în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu ale intimatului", se arată în soluţia procurorilor motivată şi prin faptul că, într-un final, pe 21 ianuarie 2010, în timpul anchetei penale, funcţionarii CJ au înaintat pastorului răspunsul la solicitare. "Nu există indicii în sensul că intimatul Ţîrle Radu, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, s-ar face vinovat de săvârşirea unor fapte de natură penală", se mai specifică în rezoluţia Parchetului.

Nemulţumit de soluţie, în toamna anului trecut, Virgil Popa a atacat-o în instanţă, la Judecătoria Oradea. "Rezoluţia este nelegală şi netemeinică, fiind fără acoperire şi ocrotind făptuitorii de infracţiuni penale" iar "Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, cu rea-credinţă nu a respectat legile ţării, a da răspuns oficial şi legal adresei Ligii Apostolice timp de 1 an şi 10 luni", răspuns pe care aşteaptă "să-l prezinte oficial instanţei", se arată în cererea pastorului.

Cu Dumnezeu înainte!

Judecătorii au considerat, însă, că reclamantul nici măcar nu ştie ce vrea, plângerea înaintată instanţei limitându-se la "...să se atenţioneze intimatul Ţîrle Radu, ca cetăţean român, că are datoria şi obligaţia creştină şi civică să respecte şi să îndeplinească legile ţării, care tot de la Dumnezeu sunt, conform Bibliei, prin Duhul Sfânt cu DA şi AMIN".

Drept pentru care, în urmă cu două săptămâni, pe lângă că i-au respins plângerea, l-au şi obligat la plata cheltuielilor judiciare către stat, în sumă de 50 lei.

Deşi soluţia Judecătoriei Oradea este definitivă, Virgil Popa nu se lasă. Convins de propria sa dreptate, pastorul continuă războiul şi a atacat hotărârea Judecătoriei, prin recurs, la Curtea de Apel Oradea unde i s-a stabilit ca termen de judecată 17 mai.