După prima săptămână la conducerea Consiliului Judeţean, noul preşedinte Cornel Popa spune că nu a căutat şi nici nu va căuta "scheletele" lăsate în urmă de predecesorul Radu Ţîrle, pentru că asta fac doar "oamenii mici", dar şi pentru că preferă să se pună pe treabă.

Deşi secondat la stânga şi la dreapta de alţi doi şefi de partide, PSD-istul Ioan Mang şi UDMR-istul Alexandru Kiss, Popa e convins că el va fi şeful instituţiei, în care are de gând să întroneze disciplina, pentru a o face cu adevărat eficientă. Rămâne de văzut dacă aşa va şi fi...

- E vineri, 6 iulie, ora 7.50. În campanie se zicea că la ora asta abia vă duce cineva la culcare. Cum vă simţeaţi auzind că sloganul dvs. ar fi "Punem băutura pe primul loc"?

- Cu gândul că oricine poate spune orice eu m-am obişnuit încă de când am intrat în politică. Sigur că nu-mi place, dar nici nu am timp să dezmint ce se spune. Cel mai deranjant e pentru familie şi prieteni, pentru cei care mă cunosc de zeci de ani. Ei ştiu că totdeauna îmi încep ziua de muncă la 7.30, indiferent unde am lucrat.

- De ce aţi optat pentru o conducere a CJ din care să facă parte şi UDMR?

- Era de dorit să includem în conducere şi un reprezentant al maghiarilor, pentru a avea o anumită stabilitate. În politică şi în administraţie votul este decisiv, iar o majoritate mai largă îţi oferă stabilitatea de care ai nevoie pentru aplicarea proiectelor.

- Cum veţi conduce CJ dacă vicepreşedinţii sunt lideri de partide, deci egali politic? Veţi avea autoritate mai multă decât Alexandru Kiss şi Ioan Mang?

- Vicepreşedinţii nu pot dezechilibra ceea ce e conferit preşedintelui prin votul bihorenilor şi prin lege. Pe de altă parte, prezenţa a doi lideri de partide dă greutate şi dinamism în luarea deciziilor.

Boicotarea ar fi dezonorantă

- Aţi stabilit delegarea sarcinilor pentru cei doi vicepreşedinţi?

-  Aştept să se întoarcă dl Mang de la Parlament şi vom stabili în detaliu ce va avea fiecare de făcut. În principiu, dl Kiss va răspunde de partea tehnică, iar dl Mang de cea economică. 

- La ce conduită vă aşteptaţi din partea lor în următorii 4 ani, dat fiind că majoritatea de acum se poate schimba oricând cu alta, de pildă, cu una formată din PSD, UDMR, PDL?

-  Eu îmi doresc să fim o echipă şi sper să se clarifice cât mai repede toate pretenţiile fiecărui vicepreşedinte şi fiecărei formaţiuni, ca să ne putem apuca de lucru rapid.

- Ce pot pretinde fiecare?

-  Vom şti în următoarele două săptămâni. Dar cred că şi domniile lor îşi doresc să ne înţelegem şi să ne aplecăm spre proiectele mari ale judeţului.

- Credeţi că puteţi avea soarta lui Radu Ţîrle, care la un moment dat, după ce a intrat în conflict cu majoritatea, nu a mai contat, practic, în conducerea CJ?

-  În mod normal nu se pune problema, pentru că avem o majoritate USL, iar boicotarea din interior ar fi dezonorantă.

- Deci excludeţi ipoteza ca la un moment dat, din varii motive, să se formeze o altă majoritate?

- Şi în acest caz preşedintele ar avea arsenalul administrativ să conducă instituţia, deşi nu e de dorit să se întâmple aşa ceva. Eu am lucrat totdeauna în echipă şi sper să subscrie la această idee şi vicepreşedinţii. Sunt convins că îşi doresc şi ei ca actuala configuraţie să fie una de succes, nu să-şi pună fiecare beţe în roate.

Nu căprărie, dar disciplină

- Ce v-a determinat să-l numiţi şef de cabinet pe Cristian Bodea, cel care l-a învinuit pe Mang de "trădare" în favoarea UDMR?

-  N-aş da dimensiuni prea pronunţate prestaţiilor de pe bloguri sau de pe Facebook ale unui tânăr. În ce îl priveşte pe Cristi Bodea, apreciez la el foarte mult moralitatea, tenacitatea, hotărârea de a face lucrurile corect şi bine. Totdeauna i-am apreciat francheţea, iar eu am nevoie de oameni care să-mi spună deschis când aş putea greşi sau când am greşit. El mereu a procedat aşa.

- Pe cine veţi mai numi?

-  Îmi doresc încă unul sau doi tineri. Aş vrea, de pildă, să-l iau pe tânărul Horea Carţiş, economist, foarte experimentat pe proiecte cu fonduri europene, căci intenţionez să dau o altă dimensiune compartimentului de proiecte europene. Asta fiindcă, pe lângă fondurile din bugetul judeţului şi cele de la bugetul naţional, avem datoria să ne aplecăm spre fondurile europene, cu care să finanţăm proiectele de dezvoltare. Accesarea de fonduri europene va fi prioritatea cea mai mare.

- Ce v-a surprins la preluarea postului?

- Nu pot spune că am avut vreun şoc anume, dar ştiu şi că până să intrăm în toate măruntaiele funcţionării instituţiei trebuie să mai treacă timp. În esenţă, îmi doresc să punem la punct, cât mai rapid, un angrenaj cât mai funcţional.

- CJ e o instituţie greoaie. V-aţi gândit la schimbări?

- Totdeauna am pus accentul pe accelerarea ritmului de lucru. Ştiu că şi oamenii asta aşteaptă, să se întâmple lucruri repede şi bine. Deci acceleraţia va rămâne pedala preferată. În ce priveşte personalul, mie nu îmi place căprăria, dar vreau disciplină, vreau ca fiecare angajat să răspundă prompt cerinţelor şi să fie eficient.

Voi colabora cu Bolojan

- Care au fost primele decizii pe care le-aţi luat?

- Cele normale când intri într-o casă nouă şi îţi doreşti ca lucrurile să meargă cât mai bine. Am văzut că reacţiile sunt prompte la nivelul tuturor compartimentelor şi asta e important, căci sunt de urnit nişte proiecte întârziate. Chiar azi avem o întâlnire cu firma care a contractat lucrările pentru drumul Sudrigiu-Padiş, unde execuţia e rămasă în urmă. Vreau să se înţeleagă că nu sunt omul cu care să se poată ajunge la o bună înţelegere dacă lucrările nu se fac corect şi se tergiversează. Fiecare constructor va trebui să înţeleagă că va fi supus penalizărilor pentru lucrările care nu se derulează la timp sau nu se fac de calitate.

- Veţi lucra în continuare cu Selina?

- Nu am nicio reţinere faţă de nicio firmă şi nicio pretenţie faţă de nicio firmă, altele decât cele normale: calitatea şi rapiditatea lucrărilor.

- V-aţi gândit care vor fi primele hotărâri pe care le veţi iniţia?

- Vom elabora proiecte pentru ca întârzierile să fie recuperate, cum e cazul la Muzeul Ţării Crişurilor sau la drumul de Padiş, şi pentru ca banii pentru modernizarea Aeroportului să nu mai treacă pe lângă noi.

- Când veţi începe, concret, demersurile pentru respectarea promisiunilor electorale privind parcurile industriale din judeţ, modernizarea Aeroportului şi halele pentru păstrarea şi procesarea produselor agricole?

- Pentru primele două obiective vom începe demersuri concrete după stabilizarea situaţiei la nivel naţional, fiindcă ele depind şi de Guvern. Pentru cel de-al treilea, însă, deja am identificat un investitor interesat să construiască asemenea hale în Bihor. Sper să se concretizeze, pentru că nu poţi stimula agricultura dacă nu ai procesare.

- Pentru a-l impulsiona pe dl Ţîrle, o vreme, la începutul mandatului, a încercat să-l "consilieze" primarul Ilie Bolojan. Se pare că n-a reuşit. Dvs. veţi colabora cu dl Bolojan? Veţi urma, măcar în parte, modelul acestuia?

- Am spus-o: nu mai dorim o împărţire gen Oradea şi restul judeţului. De ani buni dl Bolojan şi cu mine suntem vechi şi statornici prieteni şi colegi, aşa că e normal, şi din acest punct de vedere că Oradea va fi parte integrantă, nu separată, în proiectele judeţului. La fel, voi avea un dialog permanent cu ceilalţi primari din judeţ, şi mă bucur încă o dată că o mare parte din ei sunt liberali.

- Aţi descoperit "schelete" lăsate în urmă de dl Ţîrle?

- Nu, dar nici n-am căutat. Nu sunt omul care să-şi piardă timpul cu asemenea apucături. Oamenii mici au timp de aşa ceva, eu vreau să mă axez pe ce avem de făcut.

Niciodată cu mâna întinsă

- În campanie au fost PSD-işti care au "tras" contra dvs. Aţi clarificat acest lucru în cadrul USL sau nu discutaţi asemenea probleme?

- Nu, vom avea o discuţie. Dar aceste probleme cad în sarcina dlui Dumitru Voloşeniuc să le ridice, ca fost şef de campanie. Credeţi-mă, în cele 30 de zile eu am fost prea concentrat pe ceea ce aveam eu de făcut, să ajung să vorbesc cu cât mai mulţi oameni şi în cât mai multe localităţi. Se va face, deci, o analiză şi în USL.

- În schimbul cooptării UDMR la conducerea CJ, liberalii trebuiau sprijiniţi să ajungă viceprimari în localităţile cu primari maghiari. În multe locuri, însă, cum ar fi Marghita şi Salonta, colegii de la UDMR v-au tras clapa, cum se zice, preferând viceprimari PSD-işti...

- Nu ştiu dacă se poate spune că ne-au tras clapa. Probabil sunt lucruri care ţin de o strategie în UDMR ca în localităţi precum Marghita ori Salonta liberalii să nu ajungă viceprimari. Dar asta înseamnă că va trebui să ne mobilizăm şi mai mult pentru ca data viitoare să câştigăm singuri. Ce vă pot spune e că un liberal adevărat nu stă niciodată cu mâna întinsă. Eu n-am făcut-o niciodată şi nici n-am s-o fac. Ne-am bazat totdeauna pe oameni demni, competenţi şi devotaţi, aşa că la un moment dat vom câştiga şi aceste primării. Asta e lecţia pe care o ştie orice liberal: nu te poţi baza decât pe tine!

- E clar că USL va epura directorii PDL. În ce stadiu e operaţiunea?

- Suntem mult rămaşi în urmă faţă de alte judeţe, pentru că grijile campaniei ne-au împiedicat să stăm de vorbă foarte aplicat pe această temă. Pe de altă parte, eu nu am fost partizanul ideii schimbării de dragul schimbării, şi se ştie că în guvernarea Tăriceanu am lăsat în funcţii foarte mulţi PDL-işti şi PSD-işti. Am şi avut multe reproşuri de la colegi din această cauză. Acum, fiind într-o uniune de trei partide, va trebui să ţin seama şi de ceea ce spun liderii celorlalte două partide, şi sigur că voi subscrie hotărârii din cadrul USL Bihor. Îmi doresc însă să nominalizăm persoane competente, ca să nu ne fie ruşine cu ele, nici pe perioada cât vor exercita funcţiile, nici la capătul mandatelor lor. În ce priveşte PNL, îmi doresc să fie cât mai mulţi tineri, ca să impulsionăm această generaţie.

- Cât credeţi că va rezista USL?

- Eu îmi doresc să ţină. Ştiu că sunt foarte multe diferenţe între concepţiile PNL şi PSD, dar poate că progresul are mai multe şanse să se nască din diversitate.

Omul fraţilor Micula?

- De ce v-a deranjat asocierea cu fraţii Ioan şi Viorel Micula? Lumea ştie că sunteţi rude şi că aţi fost directorul general al grupului Transilvania. Care e relaţia astăzi?

-  Nu mă deranjează asocierea în sine, ci mitul care s-a creat. Eu am fost totdeauna de bună-credinţă, şi cât am lucrat acolo, şi după ce nu am mai lucrat acolo, din 2000, când am hotărât să intru în politică. S-a creat un mit fals legat de această firmă. Să nu uităm că atunci când eram acolo s-au creat 10.000 de locuri de muncă. Şi să ştiţi că nu e uşor să creezi locuri de muncă şi, iată, se dovedeşte că nu este uşor nici să le menţii. Eu totdeauna m-am aflat în zona de corectitudine a lucrurilor, chiar dacă s-a încercat de către unii să mă stigmatizeze că am lucrat în firma Transilvania.

- Şi totuşi, aţi îngheţat relaţia cu fraţii Micula...

- Nu poţi călări doi cai deodată. Atunci când m-am angrenat în politică am considerat că nu pot face două lucruri deodată, şi de aceea mi-am concentrat toate forţele pe politică.

- Dar de ce, aproape 4 ani, aţi fost persona non grata în ziarul fraţilor Micula?

- N-am ce să comentez. Tot ce ştiu este că nu am greşit cu nimic.

- Se pare că în politică nu există scrupule şi morală, fiindcă iată, traseismul nu e condamnat de beneficiarii transferurilor. Cum explicaţi treceri dubioase în PNL ale unor Cristian Bitea, Traian Abrudan, Grecu de la Sântandrei, Bonica de la Sânmartin etc?

- Pfui, nu ştiam că toţi aceşti oameni sunt persoane non grata. Din punctul meu de vedere sunt oameni cu care lucrez normal, nu am ce să le reproşez, toţi s-au implicat în încercarea de a face partidului o zestre bogată de voturi...

- Da, dar cine a trădat va mai trăda. De pildă dl Bonica a fost la PD...

- Toată lumea e liberă să aibă opţiunile pe care le doreşte, eu nu văd nimic greşit în a opta pentru o formaţiune sau alta. Sper doar ca toţi cei care intră în PNL să aibă o conduită bună. Dar fac şi o remarcă: dl Bitea nu e membru PNL. Dl Abrudan nici el, încă, nu e membru.

- Ce promisiuni aveţi de făcut opiniei publice şi presei cu privire la sporirea gradului de transparenţă al CJ?

- Ştiu că totdeauna au fost suspiciuni faţă de CJ, nu ştiu dacă toate întemeiate sau nu, dar eu îmi doresc să oferim cât mai multă transparenţă, pentru că ştiu că aşteptările în ce mă priveşte sunt foarte mari.

- Aveţi un tabu în viaţa privată: deşi aveţi un fiu, în urmă cu mulţi ani aţi adoptat şi un copil de la un orfelinat. Ce v-a îndemnat să faceţi acest lucru?

- Eu am doi copii, şi cu asta punct. Mă bucur doar că am doi copii, n-am făcut niciodată diferenţe între ei. În rest, e viaţa mea privată.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Alexandru Kiss - un lider de partid de care ai nevoie

Ioan Mang - un lider de partid respectat

Victor Ponta - un lider de viitor