Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a anunţat pe Facebook că a votat prin corespondenţă la alegerile parlamentare din Ungaria, cerându-le compatrioţilor săi să-i urmeze exemplul. „Noi am votat! Fă-o şi tu!”, a transmis preşedintele CJ Bihor maghiarilor cu dublă cetăţenie din Bihor care îşi pot exprima opţiunea politică la scrutinul pentru alegerea noilor membri ai Parlamentului de la Budapesta. 

Pentru a transmite acest mesaj, Pasztor, el însuşi dublu cetăţean, român şi maghiar, s-a pozat cu plicul conţinând votul său în mână, în faţa unei construcţii pavoazate cu steagul Ungariei şi cu steagul istoric al provinciei Transilvania. Întrebat de un comentator unde este această frumoasă locaţie, Pasztor a răspuns că "în curtea mea".

Alegerile parlamentare din Ungaria se desfăşoară duminică, 8 aprilie, iar din acest an, cetăţenii maghiari care nu au domiciliul în Ungaria îşi pot trimite votul prin corespondenţă, după o înregistrare prealabilă.

Conform datelor Biroului Electoral Central din Ungaria (NVI), 378.622 de alegători nerezidenţi în Ungaria s-au înregistrat pentru a-şi exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 8 aprilie. Dintre aceştia, în jur de 250.000 sunt din România.

Sondajele de opinie dau ca şi câştigător detaşat al alegerilor Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, care se află pe primul loc în preferinţele ungurilor. Partid conservator, Fidesz este creditat cu un avans de 20 până la 30 de puncte în sondaje.

Opoziția păstrează, însă, speranța unei capitalizări pe fondul oboselii unei părți a electoratului față de criticile virulente ale lui Orban împotriva miliardarului Georges Soros și a „amenințării” migratorii, obsesiile campaniei sale electorale.