Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, între care şi preşedintele Marius Tudose, preşedinţii Curţilor de Apel Timişoara şi Alba Iulia au participat, joi, la prezentarea bilanţului pe anul trecut al activităţii Curţii de Apel Oradea şi instanţelor arondate din judeţele Bihor şi Satu Mare.

Potrivit datelor prezentate de preşedintele Curţii de Apel Oradea, Andrei Rus, într-o conferinţă de presă organizată după şedinţă, în 2014 pe rolul instanţelor din Bihor şi Satu Mare s-au aflat nu mai puţin de 125.463 de cauze. Chiar dacă pare mare, volumul de activitate este de fapt în scădere cu 27,89% faţă de cel din anul 2013.

„Explicaţia se regăseşte în numărul mai redus de dosare nou înregistrate, în materie civilă mai ales, precum şi în efortul considerabil depus de magistraţi în anii precedenţi pentru reducerea stocului de dosare, la începutul anului 2014 existând pe rol 1.677 dosare, faţă de 5.549 dosare în anul 2013 şi 5.786 în 2012", a spus Rus.

În medie, fiecare judecător a avut de soluţionat anul trecut 886 de dosare, excepţie făcând judecătorii de la Tribunalul Bihor, unde încărcătura a fost dublă, 1.619 dosare. Numărul mare de dosare nu a afectat, însă, calitatea actului de justiţie, a precizat preşedintele Curţii de Apel Oradea, numărul soluţiilor schimbate fiind foarte mic, „în procent de 0,96%".

Rezultatele sunt explicabile şi prin încercarea conducerii Curţii de a unifica practica judiciară, una dintre problemele spinoase care, de-a lungul timpului, a condus la creşterea neîncrederii părţilor, ce descoperreau soluţii diferite în acelaşi tip de cauze. „Au fost întâlniri în care s-au luat în discuţie atât probleme de drept de imediată aplicabilitate cât şi soluţii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, hotărâri ale Curţii de Justiţie a Comunităţii Europene, apreciate ca având impact asupra propriei jurisprudenţe", a explicat Rus.

Efectul? Deşi în Bihor procesele durează mai mult, soluţiile sunt corecte, susţin reprezentanţii CSM. „Aş scoate în evidenţă rezultatele obţinute de judecătoriile reşedinţă de judeţ, care pe lângă faptul că au avut de soluţionat aproape 70.000 de dosare, au avut indici de calitate foarte buni", a declarat preşedintele CSM, Marius Tudose, prezent la întâlnirea cu ziariştii.

Întrebat despre soluţiile pe care le  vede pentru rezolvarea situaţiei aparte de la Tribunalul Bihor, unde lipsa personalului afectează de ani de zile operativitatea instanţei, preşedintele CSM a apreciat că vina este a judecătorilor de la instanţele inferioare care nu se înscriu la examene pentru promovare. „Posturi există, se scot la concurs, dar nu vine nimeni. Nici nu se transferă de la alte Tribunale", a spus Tudose.