Conferinţa Judeţeană a PNL Bihor de sâmbătă, în care va fi aleasă conducerea organizaţiei pe următorii patru ani, se va desfăşura în prezenţa celor mai importanţi lideri ai partidului la nivel naţionale.

Pe lângă preşedintele în exerciţiu, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu, care îl va înfrunta la Congresul din septembrie, la Oradea vor mai fi prezenţi cel puţin trei miniştri şi mai mulţi preşedinţi de organizaţii judeţene, inclusiv "greii" Emil Boc, de la Cluj, şi Gheorghe Flutur, de la Suceava.

Cea mai mare delegaţie la Congres

La Conferinţa Judeţeană a PNL Bihor, programată sâmbătă cu începere de la ora 11 la Arena Antonio Alexe, vor participa aproximativ 600 de membri ai organizaţiei, delegaţi reprezentând cele 101 filiale locale din întregul judeţ, în care în ultimele trei luni s-au desfăşurat alegeri, de jos în sus, cea mai recentă fiind Conferinţa Municipală a PNL Oradea, unde preşedintele Florin Birta, primarul municipiului, a fost reales de aproape 190 delegaţi, fără să fi avut concurent.

Aşa cum BIHOREANUL deja a anunţat, nici preşedintele organizaţiei judeţene, Ilie Bolojan, nu are contracandidat, acest lucru fiind explicat de liberalii bihoreni prin faptul că tandemul pe care îl formează cu fostul viceprimar Florin Birta a câştigat toate cele patru scrutinuri din ultimii ani, începând cu alegerile pentru Parlamentul European din primăvara anului 2019 şi prezidenţialele din toamna aceluiaşi an până la cele locale şi legislative de la finele anului trecut.

Tot în cadrul Conferinţei Judeţene vor fi aleşi şi cei doi prim-vicepreşedinţi, singurele candidaturi înregistrate fiind ale vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan, şi primarului Florin Birta. De asemenea, cei 600 de liberali participanţi îi vor desemna şi pe cei 186 delegaţi ai organizaţiei care vor participa la Congresul PNL din 25 septembrie. "Va fi cea mai numeroasă delegaţie din ţară", a precizat liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan.

În căutare de sprijin

Dat fiind acest lucru, dar şi influenţa pe care Ilie Bolojan o are la nivel naţional ca urmare a mandatelor de succes exercitate în fruntea Primăriei Oradea şi, de câteva luni, a activităţii sale la conducerea Consiliului Judeţean, ambii concurenţi la funcţia de preşedinte al partidului, atât preşedintele în exerciţiu Ludovic Orban, cât şi challengerul acestuia, premierul Florin Cîţu, vor participa la Conferinţa Judeţeană a PNL Bihor de sâmbătă.

"Va fi prezent atât dl preşedinte Orban, cât şi dl prim-ministru Cîţu", a confirmat pentru BIHOREANUL Bolojan.

De asemenea, la eveniment vor participa şi cel puţin trei miniştri, şi anume Lucian Bode (Interne), Raluca Turcan (Muncă) şi Nicolae Ciucă (Apărare), toţi trei fiind din "tabăra" premierului.

La Conferinţa Judeţeană au fost invitaţi şi reprezentanţii organizaţiilor PNL din judeţele învecinate, Arad, Satu Mare, Cluj, Alba şi Sălaj, astfel că sâmbătă vor fi prezenţi la Oradea şi fostul premier Emil Boc ori eurodeputaţii Gheorghe Falcă şi Mircea Hava. Pe lângă aceştia, şi-au mai anunţat participarea şi alţi "grei" ai partidului, cum ar fi Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava, fost ministru al Agriculturii în guvernele conduse de Boc, şi el susţinător tot al lui Cîţu.

Până în prezent, PNL Bihor şi preşedintele Ilie Bolojan nu şi-au anunţat susţinerea nici a lui Cîţu, nici a lui Orban, acest subiect urmând să fie discutat de liberalii bihoreni abia luna viitoare, într-o consultare pe care viitorul Birou Politic Judeţean o va avea cu parlamentarii, consilierii judeţeni şi primarii PNL din judeţ.

Este prima vizită pe care premierul Florin Cîţu o face în Oradea, pe când Ludovic Orban va fi prezent aici pentru a treia oară în ultimul an.