Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt, a criticat, joi, conducerea UDMR, pentru susţinerea necondiţionată a guvernului PSD, a cărui politică nu este în beneficiul comunităţii maghiare, lăudând, în schimb, alianţele regionale ale administraţiilor locale, bazate pe solidaritatea interetnică şi zonală, care „reprezintă viitorul”.

Într-o conferinţă de presă organizată la Oradea, Szilágyi a declarat că România este "doar formal o ţară de top", imaginea diferind mult de realitate. „Suntem membrii UE, membrii NATO, ne pregătim de preşedenţia UE. Dar acest Guvern a reuşit să divizeze ţara mai mult ca oricând, nu există un consens. Nu poţi fi mândru de Guvernul care conduce România. Suntem fără buget, zguduiţi de scandaluri de corupţie, ne ruşinăm pentru gafele lor”, a declarat liderul PPMT. 

În plus, a spus tot el, guvernul PSD a dovedit că este unul vădit antimaghiar. „Aici mă refer la declaraţiile fostului premier Tudose, la situaţia Facultăţii de farmacie în limba maghiară din Târgu-Mureş, la refuzul de a restitui, chiar şi acum, după aproape 30 de ani, imobilele bisericeşti, la nerespectarea unor drepturi elementare”, explică Szilágyi. 

În acest context, a remarcat liderul PPMT, este de neînţeles faptul că UDMR acordă aproape necondiţionat susţinere Guvernului. „Această colaborare este veche, încă din anii 90, de pe vremea când PSD era condus de Viorel Hrebenciuc, şi protocoalele dintre cele două formaţiuni au tot fost reînnoite. Noi am cerut să se facă publice în întregime, să putem vedea dacă sunt doar în interesul unor grupuri, sau al întregii comunităţi maghiare. Pentru că nu pare să se fi schimbat în bine ceva”, a declarat Szilágyi. 

Pe de altă parte, însă, preşedintele PPMT a salutat noile alianţe regionale ale primarilor. „Acei primari gândesc responsabil, au realizat că accesarea directă a fondurilor, fără birocraţia centralizată, este un lucru de nepreţuit. Iar mie nu mi se pare nimic reprobabil în a fi mândru că eşti ardelean, moldovean, bucovinean, cu toate că în anumite discursuri politice, a unor oameni cu gândire îngustă, acest sentiment de apartenenţă regională este ridiculizat, discreditat, infantilizat. Iată dovada că asta este viitorul: solidaritatea interetnică şi solidaritatea regională”, a spus liderul PPMT, aducând ca exemplu a lipsei de preocupare din partea guvernelor pentru dezvoltarea regiunilor situaţia autostrăzii Transilvania. „Noi am plătit-o deja, chiar foarte scump, şi tot nu există. Prin intermediul acestor alianţe regionale, poate o vom vedea terminată”, a mai arătat Szilágyi.