Desfăşurare mare de forţe, inclusiv de securitate, marţi de dimineaţă, în centrul oraşului şi mai ales în zona Parcului 1 Decembrie, unde - la sediul local al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România - a fost primit preşedintele Republicii Slovace, Andrej Kiska, însoţit de ambasadoarea ţării sale la Bucureşti, dar şi de vicepremierul româna Vasile Dâncu.

Aşteptat de aproximativ 30 de preoţi, cadre didactice şi reprezentanţi ai UDSCR, în frunte cu deputatul bihorean Adrian Merka, şeful statului slovac a ajuns la Oradea cu o întârziere de aproape o oră, timp în care jandarmii nu au permis oprirea, staţionarea şi parcarea maşinilor în apropierea sediului acestei organizaţii, de la fostul magazin Oţelul până la cofetăria Bacio Dolce, iar agenţii de securitate, atât din Serviciul de Pază şi Protocol al României, cât şi din structura similară de la Bratislava, au monitorizat atent circulaţia autovehiculelor şi pietonilor.

Suita preşedintelui Slovaciei a ajuns la sediul UDSCR din Oradea cu câteva minute înaintea orei 14.30, oaspeţii zăbovind nu mai mult de 15 minute. După ce a fost întâmpinat de doi tineri slovaci în costume populare şi a gustat din pâinea şi sarea oferită de aceştia, preşedintele slovac s-a întreţinut aproximativ zece minute cu preoţi şi profesori bihoreni ai acestei etnii, mulţumindu-le pentru strădania de a ţine vii limba şi cultura slovacă în această parte a României, dar apreciind totodată şi felul în care statul român asigură condiţii pentru ca acest lucru să fie posibil.

"Salut toată comunitatea slovacă din România, mă bucur să văd că aici (n.r. – în Bihor), slovacii au o zonă unde se pot dezvolta şi unde se simt bine", a spus preşedintele Andrej Kiska, adăugând că "slovacii de aici sunt o punte între România şi Slovacia, şi întăresc legăturile dintre cele două ţări".

"Mulţumesc preoţilor, cadrelor didactice, reprezentanţilor Uniunii şi tututor celor care sprijină activităţile comunităţii slovace, pentru ca slovacii să se poată exprima în continuare în limba maternă, cu tradiţiile şi cultura lor. Mulţumesc Guvernului României, Parlamentului României şi Preşedintelui României pentru sprijinul pe care îl acordă minorităţilor din România şi comunităţii slovace din România", a mai spus şeful statului slovac.

La plecare, reprezentanţii administraţiei locale - prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, şi viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan - au făcut schimb de cadouri cu oaspetele.  

Andrej Kiska, preşedintele Republicii Slovace, este un personaj popular în ţara sa, fiind înainte de alegere un om de afaceri care a trăit multă vreme în SUA şi relativ independent de partidele din Slovacia. De altfel, nu doar că îşi donează salariul de preşedinte unor tineri, ci are şi o organizaţie foarte activă în filantropie.

Înaltul oficial a ajuns în România luni, în cadrul unei vizite de stat, întâlnindu-se la Bucureşti cu preşedintele Klaus Iohannis, iar în cursul zilei de marţi mai având programată o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii slovace din Nădlac, judeţul Arad.

Oprirea la Oradea a fost motivată de prezenţa în judeţul Bihor a unei comunităţi slovace relativ numeroase - de circa 9.000 persoane - cea mai consistentă după cea din judeţul Sălaj.

Precedenta vizită a unui preşedinte al Slovaciei în Oradea a avut loc în anul 2004 şi a inclus şi zona  Pădurea neagră - Şinteu, unde comunitatea slovacă trăieşte compact.