Președintele Americii, Joe Biden, le-a spus liderilor europeni, că președintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina, iar atacul ar putea avea loc în câteva zile, scrie The Guardian, citând surse diplomatice.

Discuția telefonică între aliații NATO a avut loc vineri seară și l-a avut ca participant și pe președintele Klaus Iohannis.

Jack Sullivan, consilierul pe securitate națională de la Casa Albă a spus, vineri, într-un briefing de presă, că președintele american nu le-a spus aliaților că Rusia a decis invazia Ucrainei, ci că există posibilitatea ca Putin să dea acest ordin în curând, chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Agențiile de informații occidentale cred că ofensiva rusă va încerca să încercuiască Kievul și să forțeze schimbarea regimului.

Totodată, Casa Albă le-a cerut americanilor din Ucraina să părăsească țara în următoarele 24-48 de ore.

Rușii acuză o campanie de dezinformare

De cealaltă parte, oficialii ruși au criticat ţările occidentale şi mass-media pentru răspândirea unei „campanii de dezinformare la scară largă” privind o posibilă invadare a Ucrainei, Ministerul de Externe de la Moscova subliniind, vineri, că acest lucru se face „pentru a distrage atenţia de la propriile lor acţiuni agresive”, relatează CNN, citat de News.ro.

„La sfârşitul anului 2021 şi începutul lui 2022, spaţiul informaţional global s-a confruntat cu o campanie media fără precedent prin amploarea şi sofisticarea sa, al cărei scop este de a convinge comunitatea mondială că Federaţia Rusă pregăteşte o invadare a teritoriului Ucrainei”, se arată în comunicatul Ministerul rus de Externe.

Informații noi se vor afla, cel mai probabil, în cursul zilei de sâmbătă, când Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron și președintele rus Vladimir Putin vor avea o conversație telefonică, despre criza de la graniţa ruso-ucraineană, pe care occidentalii doresc să o rezolve prin „mijloace diplomatice, dialog şi descurajare”, după cum a anunţat vineri Palatul Elysee.

UPDATE: Invazia ar urma să aibă loc miercuri

Publicația germană „Der Spiegel” a scris, sâmbătă, că CIA ar avea informații că invazia Rusiei în Ucraina ar urma să aibă loc pe 16 februarie. Potrivit sursei citate, președintele Joe Biden a fost informat de agenții americani cu privire la această informație.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe din România a ridicat sâmbătă nivelul de alertă privind Ucraina și a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din țara vecină.

Totodată, Marea Britanie a anunțat că își retrage soldații din Ucraina și le-a transmis cetățenilor săi să plece imediat din această țară. 

În schimb, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunțat avertismentele privind invazia rusă, spunând că provoacă panică și nu-i ajută pe ucrainieni.