Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a aflat, marți, în prima sa vizită oficială în România, unde a avut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Marcel Ciolacu. 

Mulțumiri României

Zelenski a fost primit cu onoruri militare pe platoul de ceremonii al Palatului Cotroceni (video jos).

A urmat o întâlnire în care cei doi președinți au semnat și o Declarație Comună, după care au susținut declarații de presă la Palatul Cotroceni.

În discursul său, Zelenski a mulțumit României pentru ajutorul acordat Ucrainei în această perioadă dificilă, menționând sprijinul militar și umanitar acordat de România. El a precizat că au fost discutate solicitări militare, în special privind sistemele de artilerie, fără a oferi detalii concrete. 

„Nu vă pot spune toate detaliile. Accentul principal a fost pus pe sisteme de artilerie”, a spus el, la întrebările jurnaliștilor, potrivit HotNews.ro, precizând că „sunt foarte bucuros că Ucraina a fost auzită de România”.

Între altele, președintele ucrainean a subliniat pericolul reprezentat de dronele rusești și a subliniat importanța cooperării între România, Moldova și Ucraina.

„Am convenit un parteneriat strategic pe viitor între România și Ucraina. Am vorbit despre infrastructură, despre deschiderea a noi puncte de trecere a frontierei, despre minoritățile naționale. Am discutat despre situația de pe front, despre solicitările noastre militare. Vor fi noutăți despre artilerie și apărare antiaeriană. Dronele rusești sunt un pericol nu doar pentru statul nostru, sunt un pericol pentru toți. Trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma într-o zonă moartă zona dunăreană sau a Mării Negre. În curând, va funcționa un coridor de cereale prin Moldova. Suntem convinși că și Ucraina și R Moldova vor deveni membri UE”, a spus Zelenski, potrivit aceleiași surse.

O vizită istorică

La rândul său, Klaus Iohannis a declarat că vizita lui Zelenski are un caracter istoric pentru relația bilaterală și că România va continua să sprijine Ucraina, inclusiv militar, "până la victorie".

Iohannis a subliniat angajamentul României de a lucra alături de partenerii internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene către piețele globale și a reafirmat sprijinul României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023.

„Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și valori comune, cu o viziune pe termen lung și axată pe generarea de proiecte concrete, în beneficiul cetățenilor noștri și al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic. Mă bucură faptul că am semnat astăzi cu Președintele Zelenski o Declarație Comună, eveniment la care tocmai ați fost martori, o declarație care evocă exact acest cadru principial de cooperare. În prezent, ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul, dar în calitate de vecini și parteneri avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung”, a spus Iohannis, citat pe site-ul Administrației Prezidențiale.


Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebat despre motivele amânării discursului său în Parlamentul României și despre protestul unor parlamentari față de această vizită, Zelenski a menționat că nu a avut o problemă cu discursurile și a subliniat că a venit în România pentru a discuta chestiuni strategice cu președintele Iohannis și pentru a mulțumi poporului român pentru sprijinul acordat.

„L-am asigurat astăzi pe Președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării”, a mai spus Iohannis.

Despre atacurile recente ale Hamas, Zelenski a considerat că Rusia stă în spatele acestora, iar Iohannis a subliniat importanța consolidării securității în zona Mării Negre, dat fiind conflictul dintre Rusia și Ucraina care se desfășoară în această regiune.

Vizita președintelui Zelenski în România marchează consolidarea relațiilor bilaterale și angajamentul continuu al României de a sprijini Ucraina în lupta sa pentru independență și securitate.

Vezi mai jos discursul celor doi președinți. Video: HotNews.ro

Zelenski, întâlnire cu Ciolacu

Marți seară, președintele Ucrainei a avut o întrevedere și cu premierul Marcel Ciolacu. Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, „Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii privind demersurile comune pentru îmbunătățirea conectivității transfrontaliere între România și Ucraina și au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacității de tranzit prin porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră, de la 2 milioane de tone, la 4 milioane de tone, pentru exporturile ucrainene”.

„Premierul Marcel Ciolacu a reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, în vederea obținerii până la finalul acestui an a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare, respectiv cel de apropiere a Ucrainei de Alianța Nord-Atlantică, prin operaționalizarea deciziilor Summit-ului NATO de la Vilnius”, a mai precizat Executivul, conform comunicatului.

La rândul său, președintele Zelenski a prezentat, pe larg, nevoile imediate ale Ucrainei, în contextul apropierii sezonului rece, precum și în perspectiva procesului de reconstrucție și a apreciat sprijinul deosebit de consistent al României către țara sa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!