În ultimii patru ani, UDMR a adus în Bihor 81 milioane de lei, bani alocaţi prin Legea bugetului de stat, se laudă preşedintele UDMR Bihor senatorul Cseke Attila, care a susţinut, miercuri, într-o conferinţă de presă, că din punctul de vedere al fondurilor obţinute pentru judeţ, formaţiunea stă "bine, dacă nu suntem chiar fruntaşi".

Potrivit lui Cseke, în 2017 şi 2018, parlamentarii UDMR Bihor au adus 18,2 milioane de lei pentru noul terminal de pasageri al Aeroportului Oradea, iar în 2019 au obţinut 35,8 milioane de lei pentru ridicarea bazinelor didactice în judeţ.

La aceste sume, în 2020 se vor adăuga 15 milioane lei pentru realizarea unor reţele de apă şi canalizare, 3 milioane de lei pentru centura ocolitoare a municipiului Salonta, 5 milioane lei pentru un nou corp de clădire la Liceul Horvath Janos din Marghita, şi 4 milioane lei pentru cumpărarea unui sediu necesar Centrului naţional de formare continuă în limba maghiară a cadrelor didactice.

"Sunt proiecte susţinute de UDMR, desigur, negociate politic cu alte formaţiuni, însă sunt rezultate bune", a spus senatorul Cseke.

Teatrele şi Filarmonica, finanţate şi de la bugetul de stat

Liderul UDMR Bihor a mai anunţat că în 2020, prin Legea bugetului de stat, cheltuielile de funcţionare ale celor două teatre şi ale filarmonicii din Oradea vor fi finanţate parţial şi din fonduri de stat, nu doar din cele ale Consiliului Judeţean.

"În Bihor, doar anul trecut, cele trei instituţii de cultură au primit 35 milioane lei. În Cluj, unde aceste instituţii sunt încă în subordinea Ministerului Culturii, Consiliul Judeţean nu a cheltuit niciun leu. Nu este normal. Noi am solicitat de mai mulţi ani să se repare această nedreptate. Acum s-a aprobat", a mai arătat senatorul Cseke.

Concret, în acest an, potrivit Legii bugetului de stat, un procent cuprins între 30 și 50% din cheltuielile de funcţionare a instituţiilor de cultură - teatre şi filarmonici - aflate în subordinea autorităţilor locale vor fi finanţate de la bugetul de stat.

"În această lege a bugetului de stat pe anul 2020, pentru prima dată este o chestiune pe care am semnalat-o de ani de zile mai tuturor guvernelor şi care a fost aprobată acum de acest guvern. Se constituie un fond naţional separat, de 3% din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, care este strict pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole şi concerte din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, a unităţilor administrativ-teritoriale din judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici care se află în subordinea autorităţilor locale, nu cele din subordinea Ministerului Culturii, practic cele descentralizate", a spus Cseke.

Potrivit acestuia, acest fond de 3% are o valoare de circa 700 - 720 milioane de lei la nivel naţional. "Suma asta se va împărţi la toate teatrele, operele şi filarmonicile din România, care sunt sub autoritatea UAT-urilor şi se împarte, mă gândesc proporţional, de Ministerul de Finanţe pentru funcţionarea acestora. Noi preconizăm că în Bihor ar însemna cam între 30 şi 50% din cheltuielile de funcţionare ale teatrelor şi filarmonicii. Deci între 10 şi 18 milioane de lei pe an vor veni de acum încolo de la bugetul de stat, bani care vor putea fi folosiţi de CJ pentru altceva, a precizat Cseke.