Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a participat marţi la aniversarea a 20 de ani de la fondarea Facultăţii Reformate "Sulyok István", precum şi la sărbătorirea a zece ani de la înfiinţarea succesoarei, Universitatea Creştină Partium.

Amintiri de la Oradea

Şeful statului ungar a declarat că vizita sa la Oradea este "răspunsul la invitaţia unei personalităţi care încet-încet devine personaj istoric", afirmând că îl respectă pe Laszlo Tokes şi că i-a căutat foarte mult timp prietenia.

"Am călătorit de foarte multe ori cu Tokes Laszlo din Budapesta la Parlamentul Europei şi în avion mă tot întreba ce citesc şi îmi spunea să nu citesc numai discursuri, ci să citesc şi Biblia", a spus Pal Schmitt.

El a adăugat că Tokes "reprezintă pentru maghiari ceea ce Vaclav Havel este pentru cehi".

Schmitt a primit în cadrul festivităţii o medalie jubiliară şi un tablou semnat de pictorul orădean Kristofi Janos, reprezentând Catedrala Romano-Catolică din Oradea, drept cadou din partea Universităţii Partium, iar din partea Episcopiei Reformate - o copie a Bibliei de la Oradea din 1660.

În discursul său despre importanţa Universităţii Partium, care este cofinanţată de statul maghiar, europarlamentarul Tokes Laszlo a afirmat că aceasta este "întregirea dorinţei pentru învăţătură în limba maternă a maghiarilor din Transilvania" şi are "o importanţă naţională şi politică foarte mare, deoarece scopul acesteia este de a educa şi forma o elită intelectuală a societăţii maghiare din România".

Partium, un pas înainte după Trianon

Tokes a spus că Universitatea Partium este importantă nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci şi pentru toţi ceilalţi din Bazinul Carpatic, reprezentând un pas înainte pe care maghiarii ardeleni îl reuşesc după Trianon.

"Dacă privim problema înfiinţării Universităţii Creştine Partium din perspectiva Trianonului, am făcut un pas înainte în ceea ce priveşte înfrângerea discriminării moştenite, pentru crearea unui spaţiu comun de învăţământ superior maghiar în Bazinul Carpatic", a spus Tokes.

La festivitatea de la Oradea au participat secretatrul de stat Bogdan Aurescu din Ministerul Afacerilor Externe şi Ireny Comaroschi, ambasadorul României la Budapesta, precum şi Repas Zsuzsanna, secretar de stat pentru maghiarii din afara graniţelor Ungariei, şi Fuzes Oszkar, ambasadorul Ungariei la Bucureşti.

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a ajuns pe Aeroportul din Oradea, în jurul orei 14, fiind întâmpinat de prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, de primarul din Oradea, Ilie Bolojan, de viceprimarul Rozalia Biro şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss.

Ulterior, şeful statului ungar a participat la un prânz de lucru oferit la Centrul Reformat "Lorantffy Zsuszanna", la care au participat reprezentanţi ai bisericilor reformată şi romano-catolică, precum şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

Preşedintele ungar a plecat din Oradea în jurul orei 18.30.