Centura metropolinată aduce liberalii de la conducerea Primăriei şi Consiliului Judeţean pe picior de război. Consiliul Local l-a mandatat joi pe primarul Ilie Bolojan să facă toate demersurile legale pentru transformarea proiectului inelului centurii metropolitane pe tronsonul Calea Sîntandreiului - Borş într-un proiect strategic al judeţului propus spre finanţare din fonduri transfrontaliere.

Pro şi contra

Potrivit discuţiilor purtate la nivelul Comitetului româno-maghiar, în următorul ciclu bugetar jumătate din suma alocată fiecărui judeţ din cele 8 de pe graniţa comună va fi cheltuită pe un proiect strategic al solicitantului. Măsura are ca scop finanţarea investiţiilor prioritare în detrimentul proiectelor mici.

La nivelul judeţului Bihor suma alocată unui astfel de proiect se ridică undeva la circa 15 milioane euro. Spre iritarea primarului Ilie Bolojan, reprezentanţii Consiliului Judeţean, instituția abilitată să facă propuneri, au cerut în cadrul comitetului finanţare pentru modernizarea a 15 kilometri din drumul forestier Şuşti-Moneasa.

Lider al filialei liberale orădene, Bolojan este hotărât să lupte cu preşedintele CJ, Cornel Popa, şeful PNL Bihor, pentru a obţine orientarea fondurilor pentru finanţarea lucrărilor la şoseaua de centură.

„Îmi pare aberant ca aceşti bani să meargă pe o investiţie secundară, iar noi să stăm pasivi ca să nu supărăm partidul, poporul sau pe oricine altcineva", a declarat primarul în cadrul şedinţei de Consiliu Local. Edilul a spus că municipiul are cel puţin trei proiecte mult mai importate decât cel propus de reprezentanţii Consiliului Judeţean.

Să se dezbată!

Mandatat de Consiliul Local să ia măsuri pentru promovarea proiectului centurii, Bolojan a spus că va cere deliberativului judeţean să stabilească prin vot cel mai important proiect al judeţului. „Noi credem că va trebui să există o dezbatere a Consiliului Judeţean şi să se ia o hotărâre în urma unor consultări în plen, nu neapărat la propunerea unor persoane, mai bine sau mai puţin bine intenţionate, bine sau mai puţin bine pregătite", a spus Bolojan.

Primarul speră că, în cadrul unei asemenea dezbateri, consilierii judeţeni vor recunoaşte că proiectul centurii este mai important pentru Bihor decât cel al unui drum turistic în munţi. „Dacă proiectul centurii va primi finanţare e foarte bine. Dacă nu, Consiliul Judeţean să îşi asume acest lucru", a declarat primarul Ilie Bolojan pentru BIHOREANUL.

Nicio şansă...

În replică la declaraţiile făcute de preşedintele CJ, Cornel Popa, potrivit căruia centura nu va rămâne fără finanţare pentru că se află pe lista de priorităţi transmisă de instituţie ADR Nord-Vest, astfel că ar urma să se facă în cadrul programului POS Transporturi, edilul a spus că asta nu înseamnă nimic.

„Proiectul centurii este pe locul cinci, pe o listă în care fondurile alocate se vor epuiza încă de la primul proiect", a spus Bolojan, adăugând că în condiţiile în care judeţul ar putea accesa o finanţare sigură prin intermediului fondurilor transfrontaliere pentru o investiţie importantă precum centura metropolitană, ar fi absurd ca aceasta să rişte să rămână fără finanţare, fiind trecută pe listele de aşteptare ale ADR Nord-Vest.

Lung de circa 7,5 kilometri, tronsonul doi al inelului metropolitan ar urma să facă legătura între giraţia din Calea Sîntandreiului şi Şoseaua Borşului cu pasarelă peste linia ferată şi pod peste Crişul Repede. Centura ar oferi o cale rapidă de acces a turiştilor care intră în ţară către Cluj, Deva şi Arad, dar şi la viitoarea autostradă Transilvania, în zona Biharia. Investiţia ar scoate traficul greu din zona Densuşianu şi ar viabiliza terenuri acum extravilane, care ar putea găzdui noi investiţii generând dezvoltare economică.