Mai devreme sau mai târziu, Ilie Bolojan va părăsi funcţia de primar şi, probabil, şi Oradea. Mulţi se întreabă ce se va întâmpla cu Primăria în era post-Bolojan. Câte din lucrurile bune se vor păstra şi câte din cele rele se vor amplifica?

Sistemul birocratic românesc este în aşa fel conceput încât, dacă nu pui presiune pe el, dă rateuri. Chiar Bolojan povestea cum, după ce a plecat din funcţia de secretar general al Guvernului, foşti subalterni au tras un chef de pomină, pentru că puteau să-şi reia vechile şi păguboasele obiceiuri.

Poate vă amintiţi, când era prefect, Bolojan a intrat încălţat în slujbaşii din Vama Borş. Dacă se făcea un pui de coadă, aceştia erau obligaţi să mai deschidă imediat o arteră, ceea ce îngreuna posibilitatea băieţilor deştepţi de a-şi trece peste rând favoriţii. Azi vi se pare că e la fel?

La fel, la Înmatriculări s-a implementat un sistem de eliberare de tichete care punea ordine în instituţie dar anula ciocolata, florile sau banii de care aveau parte, după caz, slujbaşii. "Şi de-abia plecă bătrânul...". La un an după ce Bolojan s-a mutat la Primărie, sistemul cu numere de ordine s-a stricat. Credeţi că din 2009 s-au sinchisit cei de acolo să-l repare sau să ia unul nou?

E penibil să te ascunzi după pretextul că nu sunt bani, când toată tărăşenia ar costa, pe bune, 1.000 de euro şi ar putea fi instalată într-o zi. Numai că atunci oamenii de la ghişeu şi-ar pierde importanţa, devenind ei servii populaţiei. Adică exact cum ar trebui să fie oriunde în lume, mai puţin în România...

Citiţi pe această temă şi articolul Ce-o să fie, măi Ilie? BIHOREANUL vă prezintă implicaţiile alegerii lui Ilie Bolojan ca secretar general al PNL