În faţa unei săli nici pe sfert pline (aproximativ 20 de cadre didactice), dar în care s-au aflat nume sonore ale instituţiei - precum decanul Gheorghe Bumbu, profesorii Constantin Romanul, Nicolae Mermeze şi Marcel Iovan, conferenţiarii Oreste Straciuc, Petru Chitulea, Ovidiu şi Ligia Burtă - contracandidatul actualului rector Cornel Antal la conducerea Universităţii, profesorul Constantin Ionescu, s-a întâlnit miercuri cu alegătorii de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, în faţa cărora şi-a prezentat programul managerial şi principalele obiective.

"Viziunea mea se bazează pe excelenţă, transparenţă şi demnitate", a spus Ionescu, adăugând că vrea să devină rector pentru ca "Universitatea să simtă că aparţine tuturor cadrelor didactice, nu doar unui grup sudat în jurul conducerii". "Alternanţa într-o funcţie ţine de esenţa democraţiei. A sosit momentul să ne desprindem de trecut, să fim originali şi creativi", a pledat Ionescu înainte de a-şi prezenta propunerile.

Momentul adevărului

Între obiectivele prioritare declarate de Ionescu este acela de a solicita, de îndată ce va fi ales, un audit care să arate "diagnoza corectă a Universităţii" din toate punctele de vedere, mai ales pe partea financiară şi pe patrimoniul imobiliar şi mobil al instituţiei, motivând că "nu se poate porni pe un drum bun dacă nu ştim pe ce ne bazăm".

Primul obiectiv care a stârnit interesul alegătorilor prezenţi în sala mare a FMF a fost "încurajarea atragerii de venituri proprii" şi propunerea ca "80% din acestea să rămână la nivelul departamentelor" (până acum, 70% din veniturile proprii erau folosite de facultăţi, iar 30% erau la dispoziţia Rectoratului, fiind folosite recent de Cornel Antal pentru a premia cu 30% cadrele nedidactice).

"Aflăm pe la colţuri că avem locuinţe de serviciu, că de 15 ani sunt persoane care nici măcar nu sunt angajate la Universitate şi locuiesc singure în apartamente de 3 camere, locuinţe de serviciu repartizate nu se ştie cui şi cum", a sintetizat Ionescu, spunând că această situaţie trebuie să dispară.

Stimularea competiţiei

Judecând după reacţiile celor prezenţi, tot foarte bine primită a fost şi propunerea lui Ionescu pentru schimbarea modelului fişelor de autoevaluare în baza cărora se acordă gradaţii de merit, astfel încât acestea să fie distincte, întocmite pe grade didactice, tranşe de vechime şi planuri de activitate.

"Am elaborat fişe de autoevaluare adoptate de 15 universităţi din ţară, dar la Oradea nu s-a dorit acest model", a spus Ionescu, explicând că în prezent în instituţie există criterii unice atât pentru asistenţi şi profesori, indiferent de vechime, cât şi pentru specializări foarte diferite, toate în avantajul "veteranilor" şi descurajante pentru tineri.

"Nu poţi pretinde unui asistent cu 10 ani vechime aceleaşi lucruri ca unui profesor cu 40 de ani vechime, şi nici măcar unui profesor de la Muzică nu-i poţi cere la fel ca unuia de la Medicină", a exemplificat Ionescu, adăugând că dacă va ajunge rector va impune diferenţierea criteriilor, deoarece ele nu stimulează în mod real pe nimeni.

"Noi nu avem editură!"

Un alt punct-forte prezentat de Ionescu este restructurarea Editurii Universităţii, despre care a spus, tranşant, că nu-şi îndeplineşte rolul de a edita şi tipări cursurile necesare.

"Noi nu avem editură! Avem 6 persoane care se bat acolo între ele şi care din când în când corespondează cu Biblioteca Academiei. Nouă ne trebuie o editură care să aibă referenţi ştiinţifici, să aibă referent de marketing, care să stimuleze editarea de lucrări ştiinţifice şi prezentarea lor pe standuri la târguri şi la alte evenimente editoriale", a spus Ionescu. "Acum avem magazia plină de cărţi nevândute pentru că nu au interesat pe nimeni şi pentru că nimeni nu a fost interesat să le pună în circuit. Acolo au fost aruncaţi bani serioşi, şi cu ce ne-am ales? Cu maculatură!".

Şi despre restructurarea Universităţii, Ionescu a spus că a fost făcută "fără cap, pe orgolii personale", deoarece "nu s-a ţinut cont de părerea consiliilor facultăţilor". "Nu există tipare că o universitate este mai deşteaptă dacă rade cinci facultăţi, nu cred că de aici şi-a tras seva bugetul Universităţii, că nu mai plăteşte trei decani", a spus contracandidatul lui Antal, cel care a desfiinţat şi comasat câteva facultăţi chiar anul trecut.

Bursele studenţilor, ilegale

În ce priveşte bursele studenţeşti, Ionescu a acuzat faptul că "de zece ani se încalcă legea, care spune că nivelul minim al acestora trebuie să acopere cheltuielile de cazare în cămin şi de hrană cu trei mese pe zi în cantină", stare pe care o va schimba. "S-a mers pe ideea să se dea puţin la 500 de studenţi decât corect la 100, şi acum avem 500 de flămânzi în loc să avem măcar 100 sătui", a spus Ionescu, adăugând că va asigura plata burselor studenţeşti în cuantumul legal, care să includă şi echivalentul celor trei mese pe zi.

Tot pentru studenţi, Ionescu a spus că va încheia parteneriate reale între Universitate şi companii şi instituţii publice, care să asigure atât practica studenţilor, cât şi angajarea absolvenţilor, obiectiv pentru care va determina actualizarea programelor de studii la cerinţele pieţei. "Noi ne încăpăţânăm să producem chibrituri, deşi vedem clar că piaţa cere brichete", a spus Ionescu, descriind actuala inadecvare a programelor de studii la piaţă.

Antal-rector "superglue"

Aplaudat la finalul prezentării, Ionescu a avut parte şi de întrebări din partea alegătorilor de la Medicină, unele fiind adevărate atacuri la adresa actualului rector, Cornel Antal. De pildă, profesorul Constantin Romanul l-a întrebat pe contracandidatul actualului rector "cum stă Universitatea în prezent faţă de acum 15 ani, căci cineva îşi arogă foarte multe merite, mai multe decât i se cuvin". "Nu spun cine, vorba unui personaj important, ghici ghicitoarea mea", a spus medicul.

Aluzia la Antal era evidentă, în condiţiile în care actualul rector s-a lăudat că a obţinut clasarea Universităţii pe locul 19 între primele 100 din ţară, dar Ionescu a arătat că "în 2004 eram pe locul 2, nu discutăm criteriile, iar acum suntem pe locul 19".

De asemenea, conf.univ. Ligia Burtă l-a invitat pe Ionescu să comenteze care sunt consecinţele pentru Universitate dacă actualul rector va avea un mandat de 3 ani şi 4 luni (fiindcă altfel ar depăşi limita legală de maxim 8 ani în fruntea instituţiei), în vreme ce toate celelalte structuri de conducere vor avea un mandat de 4 ani, normal.

Şi la această chestiune, Ionescu a subliniat că doar Antal se ţine de scaun cu "superglue", deşi alţi opt rectori din ţară aflaţi în situaţia lui, care au avut deja mandate mai mari de 4 ani, nu şi-au mai depus candidaturile, tocmai pentru a nu pune în dificultate universităţile pe care le-au condus.

În final, Ionescu le-a promis colegilor de la Medicină că, dacă va ajunge rector, va numi doi prorectori de la această facultate (unul pe probleme de cercetare, iar celălalt responsabil cu problemele sociale şi studenţii), deoarece FMF reprezintă 30% din totalul angajaţilor Universităţii.