Alegeri pentru ieftinire

La mai bine de zece zile de la Congresul PPMT desfăşurat la Târgu Secuiesc, liderul acestei formaţiuni, bihoreanul Szilagyi Zsolt, a dezvăluit că între subiectele discutate s-a aflat pregătirea acestei formaţiuni în vederea alegerilor locale de anul viitor şi, concret, fixarea unei teme prioritare pentru colegii de partid care vor dori să candideze la funcţiile de primar şi de consilier local: analiza modului în care ar putea determina scăderea preţurilor pentru serviciile de utilitate locale, precum furnizarea apei, canalizarea şi colectarea şi transportul deşeurilor menajere.

„Am cerut colegilor din teritoriu să analizeze în ce măsură taxele locale, îndeosebi pentru apă, canalizare, transportul gunoiului menajer, pot fi diminuate. Vrem să facem din acest lucru o temă de campanie electorală, dat fiind că în multe cazuri s-a observat că aceste preţuri au fost umflate”, a spus preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, dând ca exemplu scandalul Apa Nova din Bucureşti, unde compania franceză a majorat, cu voturile consilierilor generali, preţul apei cu 25% fără a avea nicio justificare economică.

„Noi credem că şi în Transilvania în multe localităţi se poate să controlăm aceste preţuri, în beneficiul comunităţilor”, a mai spus Szilagyi.

Cu ochii pe UDMR

În acest context, preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, a amintit că dorinţa de a asigura transparenţa achiziţiilor publice şi o calitate corespunzătoare a serviciilor publice l-a şi determinat, încă de la finele anului trecut, să înregistreze la primăriile şi consiliile locale a 17 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, unde formaţiunea sa este reprezentată, cereri prin care a solicitat atât lista angajaţilor şi atribuţiile acestora, cât şi lista achiziţiilor publice de bunuri şi servicii, pentru a publica apoi aceste informaţii pe un site, astfel încât „cetăţenii să ştie pe ce sunt cheltuiţi banii din taxele şi impozitele pe care le plătesc”.

Aşa cum a mai arătat şi la începutul acestei luni, din cele 17 primării şi consilii locale doar una singură a răspuns solicitării şefului PPMT Bihor, şi anume Primăria din Marghita, fără însă a furniza informaţiile cerute, în timp ce celelalte 16 UAT-uri fie au refuzat în scris să le pună la dispoziţie, fie nu au dat niciun răspuns.

Având în vedere această situaţie, Csomortanyi a declarat că săptămâna trecută a repetat demersul, înregistrând din nou cererile, cu acelaşi conţinut, la 18 primării şi consilii locale, iar în cazul în care abuzul edililor se va repeta şi el, va analiza posibilitatea să ceară în justiţie tragerea lor la răspundere, pentru abuz în funcţie şi încălcarea legii privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Toate cele 18 UAT-uri sunt conduse de primari UDMR şi în aproape toate majoritatea în consiliile locale aparţine, de asemenea, tot UDMR.