Cel mai mare lanț de benzinării din Ungaria, MOL, a anunțat că, de vineri, șoferii care alimentează în țara vecină - și au numărul de înmatriculare maghiar - vor putea cumpăra maximum 50 de litri de carburant pe zi la prețul plafonat. Practic, se înjumătățește limita de 100 de litri, valabilă până acum.

Potrivit Digi24.ro, MOL a cerut retragerea graduală a plafonării, preşedintele - director general al companiei, Zsolt Hernadi, motivând că eliminarea treptată a plafonării preţurilor la benzină şi motorină va fi necesară pentru asigurarea aprovizionării pe termen lung.

„Am introdus această limită (la realimentare) pentru a putea garanta securitatea aprovizionării, iar cei care vin să cumpere cu canistre combustibil nu vor mai beneficia de plafonarea preţurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului energetic ungar, Piroska Bakos, pentru Reuters.

Cu alte cuvinte, carburantul cumpărat în canistre va fi plătit la preţul pieţei, şi nu la preţul subvenţionat.

G4Media arată că aceste limitări nu se aplică pentru vehiculele înmatriculate în Ungaria cu o greutate brută cuprinsă între 3,5 şi 7,5 tone şi maşinile agricole, care vor putea în continuare să cumpere combustibil la preţul oficial, fără nicio limită de volum.

Sursa citată mai arată că decizia celui mai mare grup de benzinării din Ungaria vine pe fondul informaţiilor potrivit cărora în țara vecină se aşteaptă la penurii de combustibil în lunile iulie şi august.

Pe 16 iunie, Guvernul de la Budapesta anunţa că a extins până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili în Ungaria. Inițial, în luna noiembrie, Guvernul a stabilit că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,27 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale de piață, de peste 500 de forinţi.

Austria şi Ungaria au eliberat o parte din rezervele lor strategice de combustibil în ultimele săptămâni pentru a stabiliza piaţa.

În altă ordine de idei, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a cerut Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu plăcuţe de înmatriculare străine, în caz contrar riscând declanşarea unei proceduri de infringement.

Breton a precizat că executivul UE îşi rezervă dreptul de a lansa proceduri de infringement care pot duce, în cele din urmă, la acţiuni în justiţie împotriva Ungariei şi posibile amenzi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!