După doi ani şi jumătate de-a lungul cărora reuniunile Consiliului Judeţean Bihor nu au durat mai mult de 10 minute, cea de vineri - când era programată schimbarea PSD-istului Ioan Mang din funcţia de vicepreşedinte al instituţiei cu propriul său cuscru, fostul PDL-ist Ionel Avrigeanu – s-a întins pe două ore.
Ştiind că urma să fie mazilit, Mang a ocupat încă dinaintea începerii şedinţei nu obişnuitul loc la prezidiu, alături de liberalul Cornel Popa şi de prietenul său din fruntea UDMR, Alexandru Kiss, ci la masa simplilor consilieri judeţeni, împreună cu colegii săi din PSD.
Imediat după intonarea imnului, a cerut cuvântul pentru a anunţa că de dimineaţă îşi înregistrase oficial demisia, astfel că nu mai era necesară dezbaterea proiectului anunţat la punctul al 14-lea pe ordinea de zi, şi anume revocarea sa din funcţie, ca urmare a reconfigurării majorităţilor în plan local şi reîmpărţirea puterii între PNL şi UDMR.
Mesaje pentru "colegii liberali"
Mang a anunţat că a ales să demisioneze pentru a nu-i pune în încurcătură pe "colegii liberali", în condiţiile în care aceştia ar fi trebuit să motiveze de ce voiau să-l schimbe. "Citind expunerea de motive, dragi colegi liberali, nu am înţeles dacă vreţi să mă revocaţi din funcţie sau să mă eliberaţi din funcţie, pentru că dacă aţi vrut să mă eliberaţi din funcţie, aceasta este cea mai grea sancţiune, şi nu ştiu cu ce am greşit. Iar dacă nu am greşit nu am înţeles de ce aţi vrut să mă schimbaţi", a zis şeful PSD Bihor.
Tot el a găsit, însă, şi răspunsul: "Aţi vrut să satisfaceţi orgoliul şi setea de putere a unora. Dar aţi făcut o mare greşeală. Eu nu ţin cu dinţii de scaun, iar demisia mea demonstrează acest lucru. Dumneavoastră vreţi să eliminaţi PSD, care se află la guvernare, din conducerea Consiliului Judeţean. Practic, partidul care se află la guvernare vă putea sprijini să realizaţi proiectele judeţului. Personal le voi sprijini în continuare, doar că, neavând pârghii administrative, dumneavoastră vă va fi mai greu".
Liberalii, nişte "băsişti"
În prezenţa fostului preşedinte al PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, acum copreşedinte al PNL, Mang a criticat fuziunea celor două formaţiuni, încercând să lipească liberalilor imaginea negativă pe care o aveau pedeliştii. "Dragi colegi cu adevărat liberali, introduceţi pe uşa din dos la putere un partid pe care electoratul nu l-a dorit la alegerile din 2012. Ştiam că cei din fostul PDL au tupeu maxim, dar nu credeam să vă farmece aşa mult", a zis şeful PSD Bihor.
Mang a continuat în cheie ironică, afirmând că "probabil pe soclul statuii lui Mihai Viteazul", pe care liberalii vor s-o mute din Piaţa Unirii, aceştia îl vor pune "pe Traian Băsescu".
Adio, prieteni
Ioan Mang s-a adresat şi celorlalţi politicieni, subliniind în mod special "trădarea" sa de către amicul Alexandru Kiss, liderul UDMR Bihor, pe care în 2012 liberalii nu îl voiau în conducerea judeţului, cooptându-l doar la insistenţele lui: "Am decis să-l ajut pe cel pe care l-am ajutat în 2012 şi care fără mine nu ar fi ajuns în conducerea judeţului, fără discuţiile pe care le-am avut atât la nivelul judeţului, cât şi la nivel central, cu Victor Ponta, cu Liviu Dragnea, cu Crin Antonescu".
Mang i-a tras un bobârnac şi lui Ionel Avrigeanu, nimeni altul decât tatăl norei sale, spunând că "nu în ultimul rând vreau să-i fac un bine şi lui Ionel Avrigeanu, care altfel nu ar fi fost înţeles peste ani nici de ginere, nici de nepot".
După ce liderul PSD şi-a spus ofurile, preşedintele CJ, liberalul Cornel Popa, i-a mulţumit pentru colaborare, sugerând că nu a dorit schimbarea lui, căci "nu sunt un om care să iubească disputele", ci unul care "aşteaptă colaborarea".
Demisie la vot
Deşi nu era o surpriză, Mang anunţând încă la începutul săptămânii că noua alianţă nu îl va schimba din funcţie şi lăsând să se înţeleagă că va demisiona, iar actul propriu-zis l-a înregistrat oficial încă de dimineaţă, gestul liderului PSD a încurcat planurile PNL-UDMR. Astfel, la finalul şedinţei, aceştia nu au mai putut vota, cum plănuiseră, revocarea sa din funcţia de vicepreşedinte, "fabricând" un buletin de vot bizar, prin care urmau să voteze dacă sunt de acord sau nu să constate demisia pesedistului.
În ciuda avertismentului secretarului judeţului, Carmen Soltănel, că demisia este un act de voinţă al persoanei şi că aleşii judeţeni nu trebuia decât să ia notă de el, în final consilierii au folosit tot buletinul de vot greşit formulat. La numărătoare, rezultatul a fost şi el hilar: 23 de consilieri au "aprobat" demisia (PNL şi UDMR), 8 s-au opus şi 2 şi-au anulat buletinele (PSD).
Ulterior, a fost supusă aprobării alegerea în funcţia de vicepreşedinte proaspăt vacantată a fostului pedelist Ionel Avrigeanu, care a adunat 23 voturi favorabile (de la liberali şi udemerişti, plus Mang, care promisese, surprinzător, că îl va vota) şi 10 contra (tot ale pesediştilor). "Veniţi de-a dreapta tatălui", l-a invitat în final preşedintele CJ, Cornel Popa, la prezidiu...