Fosta PDL-istă Adelina Coste, cel mai vocal membru al opoziţiei în Consiliul Local, este noul candidal al PSD pentru Consiliul Local. Reunită luni seară, în celulă de criză, la sediul din Piaţa Unirii, după ce primul candidat al partidului Ionel Ghib şi-a anunţat ieşirea din cursă înainte chiar să fie prezentat public, conducerea PSD Oradea a desemnat-o pe Coste să ducă bătălia cu principalul favorit al cursei, liberalul Ilie Bolojan.

"Au fost trei oameni care au fost sensibil egali în sondajul partidului la capitolul intenţie de vot: Ionel Ghib, Adelina Coste şi Felix Cozma (directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială). Cum Ionel Ghib s-a retras, membrii Biroului Permanent Municipal le-au pus foarte multe întrebări celor doi candidaţi rămaşi şi în final a ieşit la vot doamna Adelina Coste", a declarat luni seară, după şedinţă, pentru BIHOREANUL, liderul PSD Bihor, Ioan Mang.

Potrivit acestuia, Adelina Coste, care a intrat în PSD doar de un an şi jumătate, şi-a convins colegii prin combativitate. "Faptul că este membru doar din 2014 a constituit un dezavantaj, pentru că altfel probabil era desemnată candidat de la bun început. Doamna Adelina Coste a convins Biroul Permanent Municipal prin prestaţie: este combativă, s-a mers pe ideea că este femeie şi sperăm că atacurile la persoană să fie mai puţine, deşi este obişnuită cu atacurile, şi atrage un segment de votanţi, cel al femeilor", a spus preşedintele PSD Bihor.

Jurist de profesie, Adelina Coste, în vârstă de 50 de ani, a debutat politic în 2007 în formaţiunea înfiinţată de Theodor Stolojan prin ruperea din PNL şi a obţinut primul mandat în Consiliul Local Oradea în 2008 pe listele PDL. La recomandarea fostului primar Petru Filip, pe atunci senator PDL, Coste a fost numită în 2009 director al Cancelariei Prefectului Gavrilă Ghilea, poziţie pe care a mai ocupat-o de încă două ori, între timp primind şi funcţia de subprefect (septembrie 2011 – aprilie 2012), respectiv cea de consilier în aparatul juridic al Instituţiei Prefectului.

În 2012, social-democrata a obţinut cel de-al doilea mandat de consilier local, dar a părăsit partidul în toamna anului 2014, în baza ordonanţei care a dat liber traseismului politic, când PDL se pregătea de fuziunea cu PNL. Coste a intrat în tabăra social-democrată pe filiera fostului primar Petru Filip, acum senator PSD, după o perioadă "profitabilă", în care a încheiat mai multe contracte de consultaţă cu primării PDL şi UDMR din judeţ.

Deşi ţinută ca o soluţie rezervă, Adelina Coste s-a remarcat ca unul dintre cei mai vocali consilieri ai opoziţiei. Cea mai recentă confruntare cu primarul Ilie Bolojan a avut loc în şedinţa de joi a Consiliului Local, când acesta din urmă i-a reproşat că după 7 ani petrecuţi doar în partide de dreapta ar trebui să fie mai temperată şi să lase social-democraţii cu state vechi să vorbească atunci când este vorba de principii politice.