Record de noi cazuri de Covid-19. În ultimele 24 de ore, în România au fost confirmate 777 de contaminări!

Potrivit informațiilor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică, până joi la ora 13, pe teritoriul României, au fost confirmate 35.003 de persoane infectate cu noul coronavirus (Covid-19).

Dintre acestea, 24.335 au fost externate (22.189 de pacienți vindecați și 2.146 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare). Totodată, până în prezent, 757 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Încă 19 decese

În total, 1.971 persoane diagnosticate cu infecție cu Covid-19 au murit. În ultima zi, și-au pierdut viața 19 persoane purtătoare a virusului, 14 bărbați și 5 femei, internați în spitalele din Argeș, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Brașov, Constanța, Galați, Harghita, Mehedinți, București, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș și Vâlcea.

Dintre acestea, două decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, două decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la persoane de peste 80 de ani.

18 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități, arată GCS.

Și numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă a crescut. Dacă miercuri, la secțiile de Anestezie Terapie Intensivă erau internați 248 de pacienți, joi, numărul acestora ajunsese la 261.

GCS mai precizează că, până joi, la nivel național, au fost prelucrate 906.015 teste.

Creștere periculoasă

Cifrele făcute publice sunt îngrijorătoare, iar dacă infectările continuă în acest ritm, bilanțul pandemiei de coronavirus ar putea atinge cote alarmante. Potrivit unui document guvernamental - nota de fundamentare a Hotărârii de Urgență privind prelungirea stării de alertă, citată de HotNews.ro - la jumătatea lunii august, țara noastră ar putea înregistra 1.600 de cazuri de coronavirus pe zi!

„Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluția cazurilor noi confirmate a urmat o rată de reproducere supraunitară. Menținerea acestui trend de evoluție a situației ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august”, se arată în document.

Răspândirea comunitară a virusului este tot mai frecventă.

Documentul arată, în esență, că potrivit unor analize făcute la nivelul centrului național de coordonare a situațiilor de urgență, a rezultat că reluarea accelerată a activităților, coroborată cu posibilitatea de mișcare neîngrădită a persoanelor dintr-o unitate-administrativă în alta, relaxarea efectivă a populației în privința pandemiei, cât și un trend susținut de informații fake-news și de negare a gravității acesteia, precum și a măsurilor necesare pentru controlul și combaterea infecțiilor, „pot duce inevitabil la reluarea unui trend puternic ascendent al infecțiilor”.

Efecte benefice, anulate

Autoritățile arată că efectele benefice, datorate restricțiilor din prima parte a anului, ar putea să dispară în acest context.

„Nu există niciun motiv științific și rezonabil pentru care virusul să dispară sau să își reducă semnificativ rata de contagiozitate de până acum, având în vedere gradul aproape inexistent de imunitate a populației la această infecție. Având în vedere toate aceste analize putem concluziona că progresele înregistrate în controlul efectelor pandemiei, în perioada anterioară, se deteriorează constant existând riscul dispariției efectelor benefice”, arată Guvernul în nota de fundamentare.

Documentul mai arată și că numărul zilnic de cazuri nou confirmate este ridicat, cu o tendință constant crescătoare față de perioada stării de urgență și a primelor două săptămâni ale stării de alertă, având un impact nefavorabil atât asupra stării de sănătate, cât și asupra capacității de funcționare a sistemului sanitar. De asemenea, a fost limitată libera circulație a certățenilor români în 20 de state ale Europei, cu interdicție în trei state - Lituania, Finlanda și Malta.

După cum se știe, preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat miercuri în urma unei şedinţe cu premierul Ludovic Orban şi alţi reprezentanţi ai Guvernului că starea de alertă va fi prelungită în ţară cu încă 30 de zile. Pe scurt, în această perioadă nu vor fi aplicate restricţii în plus faţă de cele existente, dar nu se vor lua nici măsuri de relaxare, cum ar fi redeschiderea restaurantelor în interior. "Se vor păstra doar restricţiile care sunt acum în vigoare. Nu se prevede introducerea de noi restricţii, dar nici noi relaxări. În acest context totuşi îngrijorător dorim să continuăm măsurile care vor duce la revigorare economică. Este extrem de importantă", a declarat şeful statului.