Încă şapte persoane au fost diagnosticate cu coronavirus în urma celor 397 teste PCR făcute în ultimele 24 de ore în laboratoarele Spitalului Municipal (96 analize) şi Spitalului Judeţean (301 analize) din Oradea.

Bihoreni şi nu numai

Potrivit surselor medicale, trei dintre aceste persoane sunt bihoreni, din trei localităţi diferite ale judeţului, şi au fost depistate ca fiind infectate cu Covid-19 la internarea în Spitalul Municipal, pentru afecţiuni oncologice, digestive şi neurologice. „Aceste trei persoane sunt internate în spital, la secţia de Boli Infecţioase, unde vor fi tratate şi pentru afecţiunile cronice de care suferă”, au arătat sursele BIHOREANULUI.

O altă persoană este, conform acestora, tot un pacient care s-a adresat Centrului Oncologic, un bărbat din judeţul Maramureş.

Celelalte trei persoane diagnosticate cu coronavirus sunt din judeţele Timiş şi Bacău. Una din aceste persoane s-a testat la cerere la Spitalul Judeţean din Oradea, iar pentru alte două probele biologice au fost trimise la laboratorul aceleiaşi unităţi în baza unui contract cu o clinică privată. „Toate aceste persoane au vrut să călătorească în străinătate şi aveau nevoie de un test care să arate că nu au Covid. Din păcate, au Covid”, au declarat sursele BIHOREANULUI.

Acestea explică, de asemenea, că în statisticile îmbolnăvirilor din Bihor nu vor fi incluse cele depistate la aceste patru persoane, ci doar cazurile pacienţilor din judeţul nostru. Ca atare, numărul bihorenilor infectaţi a ajuns joi dimineaţă la un total de 719, cumulat de la începutul crizei.

Sursele medicale arată că în cursul zilei de miercuri, la Spitalul Municipal din Oradea a mai fost declarat vindecat un pacient, astfel că numărul cazurilor Covid rezolvate aici a crescut la 648, iar Direcţia de Sănătate Publică a precizat că rata vindecărilor este de 90,63% din totalul persoanelor diagnosticate în judeţ de la începutul pandemiei.

Joi dimineaţă, în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal erau internaţi 25 de pacienţi, iar totalul cazurilor active este de 47, ceea ce înseamnă că diferenţa de 22 persoane sunt confirmate cu Covid, dar au refuzat internarea şi, potrivit declaraţiilor proprii, s-au izolat la domiciliu.

"Posibil suspecţi"

Pe de altă parte, DSP Bihor continuă să facă public numărul persoanelor internate în întregul Spital Municipal din Oradea, acesta fiind joi dimineaţă de 57, număr în care sunt incluşi atât cei 25 de pacienţi ai secţiei de Infecţioase, confirmaţi cu Covid, cât şi persoanele care se prezintă la unitatea medicală pentru a fi internate pentru tratarea diverselor afecţiuni cronice şi care, până la aflarea rezultatelor testelor PCR, sunt considerate "posibil suspecte" de infectare.

De notat, însă, că încadrarea acestor persoane în categoria suspecţilor nu se face neapărat din motive medicale referitoare la definiţia de caz pentru infectarea cu coronavirus, adică pentru că ar avea cu certitudine simptome specifice Covid, ci pentru că sunt ţinute în saloane izolate până la primirea rezultatelor testării, în urma deciziei medicului curant din fiecare spital, care îşi exprimă opinia dacă respectiva persoană poate avea Covid.

De altfel, aceeaşi procedură se aplică şi în cazul celorlalte spitale din judeţ. De exemplu, joi dimineaţă numărul posibililor suspecţi la Spitalul Judeţean, la Spitalul Orăşenesc din Aleşd şi la cel din Ştei era 0 (zero), ceea ce înseamnă că nu s-a efectuat nicio internare în acest interval de timp a vreunui pacient care să fie considerat infectat de către medicul curant, la Spitalul Municipal din Beiuş au fost înregistrate trei internări, deci sunt tot atâţia "posibil suspecţi" în accepţiunea medicilor curanţi, la Spitalul din Marghita şase internări, aşadar tot atâţia posibil suspecţi, la cel din Salonta s-a făcut o internare, astfel că există în acest moment un posibil suspect pentru că aşa consideră medicul curant.

Amintim că de la redeschiderea pentru pacienţii cronici a spitalelor din judeţ (1 iulie), fiecare unitate îşi gestionează singură suspecţii, în sensul că îi internează, le fac testul şi îi ţin în încăperi separate până la aflarea rezultatelor testelor Covid. Dacă acestea sunt negative, pacienţii sunt distribuiţi pe secţiile corespunzătoare afecţiunilor pe care le au, iar dacă sunt pozitive sunt transferaţi la Oradea, pe secţia de Infecţioase, unde primesc tratament şi pentru aceste afecţiuni.

Anterior, suspecţi erau consideraţi exclusiv pacienţii simptomatici sau care au fost în contact cu pacienţi confirmaţi pozitiv. Aceste persoane nu erau ţinute în spitalele din judeţ, ci trimise din start la Spitalul Municipal din Oradea, unde - de altfel - chiar exista o secţie pentru această categorie de suspecţi.