Prezentat joi, într-o conferinţă de presă, de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, ca fiind unul dintre prietenii necunoscuţi, dar de încredere, pe care românii îi au în Statele Unite ale Americii, fondatorul Fundaţiei Speranţa, Lewis Thomas, s-a declarat "bucuros şi onorat" să poată fi de ajutor în Bihor, unde de mai mulţi ani contribuie cu bani, medicamente, aparatură şi echipamente medicale pentru sprijinirea unor instituţii spitaliceşti şi de ocrotire socială.

Venit în judeţ cu o săptămână în urmă, împreună cu un grup de 26 de voluntari din care fac parte câteva personalităţi ale vieţii publice, oameni de afaceri şi studenţi, Thomas a povestit jurnaliştilor orădeni că prin Fundaţia sa a ajutat la construirea unor şcoli, orfelinate şi mici biserici, "şi de fiecare dată ne-am bucurat că Dumnezeu ne-a ajutat să putem fi de folos celor de aici".

Thomas a spus că şi de această dată Fundaţia Speranţa a adus pentru Spitalul Municipal "medicamente pe care doctorii le-au cerut voluntarilor americani la precedenta vizită", iar grupul de oaspeţi a vizitat mai multe comunităţi sărace din judeţ, cărora le-a donat medicamente ce vor fi distribuite prin medicii de familie şi farmacişti.

Cel mai important ajutor este considerat de către americani, însă, faptul că au putut să petreacă mai mult timp cu membri ai comunităţilor pe care le-au vizitat. "Au fost întâlniri între tinerii noştri şi tinerii de aici, iar soţiile noastre au putut şi ele să discute cu femei din comunităţile prin care am fost", a spus preşedintele Fundaţiei Speranţa.

De asemenea, Lewis Thomas a spus că cele mai emoţionante momente au fost pentru voluntarii americani cele petrecute la Căminul Cighid, "unde am putut discuta cu tinerii şi am putut chiar să cântăm împreună, şi de unde am plecat după câteva ore puternic impresionaţi".

Radu Ţîrle a ţinut să precizeze că tot Fundaţiei Speranţa îi datorează oficialii români pe care i-a condus peste Ocean posibilitatea de a vizita America, deoarece această organizaţie a suportat, împreună cu altele, costurile deplasării şi şederii lor.