Prim-procuroarea adjunctă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Ramona Filip, delegată în această funcţie de toamna trecută, va rămâne pentru încă trei ani. Decizia de numire a fost luată de Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. 

Noul mandat al procuroarei începe miercuri, 17 aprilie.

Ramona Filip, care coordonează activitatea judiciară a unităţii, a fost reînvestită fără examen, căci, potrivit legii, numirea în alte funcţii de conducere decât cele de procuror general sau prim-procuror la unităţile din teritoriu se face fără concurs, doar la propunerea conducătorului parchetului. 

Reglementările Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor impun, însă, unele condiţii: pot candida pentru funcţiile de conducere doar procurorii care au obţinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi au o vechime de cel puţin 8 ani în magistratură. 

Ramona Filip, care are grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, a intrat în magistratură în 2010, ca procuroare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar apoi s-a mutat la Salonta, unde a şi condus unitatea din 1 iulie 2022 şi până anul trecut, când a avansat la Parchetul judeţean şi a preluat funcţia de prim-procuroare adjunctă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!